Valitse sivu

Scrum master – turha taakka vai toiminnan tehostaja?

2 kesä 2021

Scrum master – turha taakka vai toiminnan tehostaja?

kesä 2, 2021

Asiakkaan kommentti ”kun nämä scrum masterit ovat katoamassa” pysäytti miettimään – onko se todella näin? Kokeneet ketterät tiimit näkyvät pärjäävän ihan hyvin ilman scrum masteriakin.

On pelottavaa, että scrum masterin roolia arvostetaan näin vähän. Miksi rooli on näin aliarvostettu ja väärinymmärretty?

Onko rooli aliarvostettu, nähdäänkö vain kokousten järjestäjänä ja rooliin kuluvat muut vastuut on unohdettu?

 

 

Uhkaako scrum master -roolia sukupuutto?

On totta, että tiimeille on kertynyt paljon kokemusta ketteristä toimintatavoista. Kaikki scrum guiden seremoniat ovat tuttuja ja käytössä. Kypsä, pitkään yhdessä toiminut tiimi ei välttämättä tarvitsekaan scrum masteria siihen, että seremoniat pidetään. Mutta miten on jatkuvan parantamisen laita? Kuka haastaa ja auttaa tiimiä kasvamaan?

Jokainen organisaatio haluaa tiimeistä enemmän tehoa irti. Scrum master on rooli, joka hyvin hoidettuna auttaa tiimejä tehostamaan toimintaa.

 

 

Onko scrum masterin rooli taakka?

Onko rooli taakka? Usein scrum masterina toimitaan oman työn ohessa. Jos roolin muita vastuita ei tarpeeksi korosteta, OTOna toimiva scrum master helposti keskittyy vain kokousten järjestämiseen. Tällöin roolissa toimimista ei nähdä arvokkaana, se vain vie aikaa ”oikeilta töiltä” joista nauttii enemmän. Halukkaita scrum mastereita voi olla vaikea löytää.

Kun ei ole halukkaita scrum mastereita, lopetetaan niiden etsiminen. Rooli on varmaan tarpeeton, koska kukaan ei halua sitä hoitaa?

 

 

Mitkä ovat scrum masterin vastuut?

Hyvä scrum master tekee muutakin kuin järjestää kokouksia:

 • työn esteiden poiston varmistaminen
 • tiimin valmennus parempaan itseohjautumiseen ja yhteistyöhön
 • tuoteomistajan apuna toimiminen backlogin jalostamisessa ja hallinnassa
 • koko organisaation valmentaminen ymmärtämään scrumia paremmin ja toimimaan paremmin tiimin kanssa

Jos scrum master puuttuu, kuka näitä asioita hoitaa? Jos ne jäävät hoitamatta, sillä on väistämätöntä vaikutusta tuloksiin.

Jos scrum master puuttuu

 • tuoteomistaja jää yksin backlogin kanssa
 • backlogin jalostaminen kärsii, ja epäselvästi määritellyt asiat joudutaan tekemään moneen kertaan
 • ennustamisen epätarkkuus kasvaa
 • tiimin aikataululupauksiin ei voi enää luottaa
 • pitkäjänteinen suunnittelu vaikeutuu
 • tiimi ei kehity, vaan jää paikoilleen junnaamaan
 • Organisaasiossa on jo ehkä tiimejä, joista scrum master puuttuu. Onko tehty vertailua, miten nämä jaksavat verrattuna tiimeihin, joilla scrum master on?

Ilman scrum masteria tiimien stressitaso on korkeampi ja työtyytyväisyys matalampi. Tämä johtaa suurempaan vaihtuvuuteen. Tilalle tarvitaan uusia tekijöitä, joiden oppiminen ja opettaminen syö tiimin tehoa.

Parhaiten pärjäävillä tiimeillä on hyvä tuoteomistaja ja hyvä scrum master, ja taas tiimeissä, joissa vaikka scrum master puuttuu, ilmapiiri latistuu ja kehitysvauhti putoaa.

 

 

Voiko tuoteomistaja olla scrum master?

Jos tuoteomistaja on samalla myös scrum master, siitä seuraa ongelmia.

Tuoteomistajan päätyö on tuotteen ominaisuuksien ja prioriteettien miettiminen. Tiimin toiminnan kehittäminen jää vähemmälle. Retrospektiivi-kokouksia laiminlyödään tai unohdetaan. Daily-kokous saattaa muodostua ”raportoidaan tuoteomistajalle”-kokoukseksi, eikä toimikaan tiimin työkaluna sprintin maaliin navigoimiseksi.

Tuoteomistaja scrum masterina johtaa siihen, että tiimin suorituskyky ei kehity, vaan pysähtyy tai taantuu.

 

 

Scrum masterin kanssa tiimi parantaa toimintaansa

Hyvä tiimi menee koko ajan eteenpäin. Kehittyvässä ja toimintaa parantavassa tiimissä on myös mukavampi työskennellä. Stressaavista tilanteista selvitään yhdessä. Hyvä scrum master vähentää tiimin stressitasoa. Matalampi stressi parantaa innovaatioherkkyyttä ja luovuutta. Se johtaa väistämättä parempaan laatuun.

 

 

Scrum master auttaa suurempien muutoshankkeiden läpiviennissä

Tiimin suorituskyvyn parantamiseen pitää lähteä toiminnan kehittämisen taitoja.

Jos tiimillä on scrum master, voidaan tämä kehittäminen keskittää yhdelle ihmiselle. On paljon helpompaa ja edullisempaa kouluttaa 15 hyvää scrum masteria, kuin kouluttaa koko 200 tuotekehittäjän henkilöstö hyviksi valmentajiksi. Scrum masterit toimivat tiimin sisällä muutoksen läpiviejinä.

 

 

Delegoi seremoniat – keskity kehittämään

Miten tehdä scrum masterin töistä houkuttelevampia? Tiimit pystyvät hoitamaan kokoukset pitkälti jo itse – miksi emme sitten sovi, että scrum mastereille ei kuulu kokousten järjestäminen, vaan sen hoitavat tiimit itse.

Scrum masterit keskittyvät sitten kaikkeen muuhun – tuoteomistajan auttamiseen backlogin hallinnassa ja jalostamisessa, tiimin haastamiseen olisiko parempia toimintatapoja, sen vahtimiseen osaako tiimi selvitä vastaantulevista esteistä. Scrum master voi keskittyä järjestämään loistavia retrospektiiveja, joissa tiimi tai useat tiimit yhdessä löytävät toiminnan tehostamisen keinoja.

 

 

Johtaja – tue scrum master yhteisöä

Johto voi painottaa scrum master -roolissa toimimisen tärkeyttä, ja varmistaa esimerkiksi scrum master yhteisön aktiivisen toiminnan antamalla yhteisön vetovastuun nimetylle henkilölle.

On myös annettava riittävästi aikaa ja rahaa järjestää yhteisön tapahtumia. Yhteisön aktiivisuus on olennainen osa sitä, että scrum masterin roolia aletaan arvostamaan enemmän.

Tietotyöläisille usein yksi tärkeä asia on se, että oppii uutta ja kehittyy. Scrum master -roolikin koettaisiin mukavampana, jos siinä kehittymiseen saa jatkuvaa tukea. Yksi tapa tukea scrum mastereita on Contribyten World Class Scrum Master -konsepti.

 

 

Kehity tai kuole

Scrum master on muutosvoima, joka auttaa tiimiä parantamaan toimintaa nopeammin. Evoluutiossa pärjäävät parhaiten ne, jotka sopeutuvat nopeimmin. Scrum mastereihin panostamalla on mahdollista nopeuttaa muutosta ja sopeutumista. Scrum masterit eivät ole uhanalaisia. Vaarassa saattavat sen sijaan olla ne organisaatiot, jotka laiminlyövät toimintatapojen kehittämisen ja parantamisen.

 

Scrum Masterin aloitusopas

Miten tulla hyväksi Scrum Masteriksi ja auttaa organisaatiota menestymään.

Olet sitten aloitteleva tai jo kokenut scrum master tai et scrum master lainkaan, mutta organisaatiossasi on scrum master, niin on hyvä kerrata, mitä scrum master tekee. Rooli avautuu, kun tilaat Contribyten ladattavan oppaan vierestä. Kysyäkin meiltä saa!

Arto Kiiskinen

Arto Kiiskinen

Senior Consultant

Arto on urallaan nähnyt tuotekehitystä monista eri näkökulmista. Hänellä on kokemusta mm. Product Ownerin, Scrum Masterin ja tuotekehitysjohtajan tehtävistä. Niin isojen kuin pientenkin firmojen toimintatavat ovat tulleet tutuiksi. Arto rakastaa parantaa organisaatioiden oppimista sekä tuoteomistajien osaamista, ja kirjoittaa blogeja eri aiheista. Koska retrospektiivit on yksi Arton suosikkiaiheista, ovat jotkut asiakkaat antaneet hänelle lisänimen "Retromies". Vapaa-aikana Arto yrittää elää terveellisesti, ostaa mahdollisimman paljon autoja, katsoo yhä uudelleen Tähtiportti-sarjan jaksoja ja opiskelee Personal Traineriksi. Arto on kirjoittanut kirjan "OWN IT – 8 Simple Secrets of Product Owner Success". Lisää Arton ajatuksia voi lukea täältä.

Share This

Jaa tämä kollegoillesi

Jaa tämä postaus verkostoosi!