Agile aloitusopas

Askelet ketteräksi

Tilanne: olet tiimissä, joka ei toimi järjestelmällisesti käyttäen ketteriä toimintatapoja. SInulla on olo, että jollain ketterällä toimintamallilla saisitte lisää tuloksia, vähemmän stressiä ja paremman olon kaikille. Olet kuullut Scrumista, kanbanista ja ketteryydestä, mutta et ole itse eikä kukaan tiimissäsi ole kovin kokenut näiden ketterien toimintatapojen kanssa.

Ei hätää – lue tästä Contribyten Agile aloitusopas – askelet ketteryyteen! Seuraamalla näitä askelia et voi erehtyä. Huomaathan ketterien askelien alla myös linkit Scrum Master, Tuoteomistaja, Scrum vai Kanban ja Agile sanastoon.

Agile aloitusopas:

1. Hanki kokenut opas

Kysele yrityksessäsi tai organisaatiossasi, olisiko jollakulla kokemusta ketteristä toimintatavoista – voisiko hän opastaa sinun tiimiäsi ketterälle tielle. Eli, hanki siis joku valmentamaan sinua ja tiimiäsi. Kokenut valmentaja osaa auttaa oikealle uralle nopeammin ja tuskattomammin kuin jos yritätte yksin.

2. Tutustukaa ketteryyteen

Pyydä valmentajaasi kertomaan tiimille ketteryydestä. Miksi ketterät toimintatavat ovat niin suosittuja? Mitkä periaatteet ovat ketteryyden taustalla? Tutustukaa erilaisiin ketteriin toimintatapoihin, Scrumiin, Kanbaniin, ja rooleihin ja seremonioihin.

Hyviä linkkejä Scrum guide, Product owner video

 

3. Työpaja

Pitäkää työpaja, jossa arvioitte eri ketteriä toimintamalleja (Scrum ja Kanban ja muut vaihtoehdot), ja päätätte, mikä sopisi teille parhaiten. Tämän session jälkeen teillä pitäisi myös olla päätettynä

  1. Kuka pitää Scrum Masterin hattua?
  2. Kuka on Product Owner?
  3. Miten muutatte tiiminne tai organisaationne kokouskäytäntöjä – mitä uusia kokouksia (agile-seremonioita) aloitatte ja/tai miten muutatte nykykokouksianne
  4. Mitä työkalua aiotte käyttää aluksi ketteryyden seuraamiseen (JIRA, Trello, fyysinen taulu/seinä, joku muu)

Huomaathan että Contribyte on myös Suomen johtava ketterien työkalujen asiantuntija.

4. Rakentakaa Backlogia

Ketteryyttä ei voi aloittaa, ellei ole tiimin to-do listaa, eli backlogia olemassa. Pitäkää brainstorm, jossa mietitte:

  1. Millaiset asiat kuuluvat tiimin backlogille (ja millaiset ovat ihmisten omia to-do itemeja, jos kaikkea työtä ei haluta tiimin backlogille)
  2. Minkä kokoisia asioita haluatte tehdä? Yleisenä ohjeena, ketterissä tiimeissä tehtävät työt ovat pikemminkin pieniä kuin suuria. Miettikää aloitettavien asioiden kokorajoja (min-max) Tämä voi tarkoittaa vaikkapa että rajat ovat minimissään puoli tuntia ja maksimissaan 20 tuntia. Isommat asiat pitää aina halkoa pienemmiksi, ja liian pieniä asioita ei tuoda backlogille ollenkaan.
  3. Mitkä ovat ylätason “hankkeita” tai projekteja ja mitkä asiat kuuluvat hankkeiden alle.
  4. Miettikää hankkeiden välisiä prioriteetteja. Kaikki ei voi olla yhtä tärkeää!

Tuloksena tästä vaiheesta pitäisi olla backlog, joka on prioriteettijärjestyksessä.

5. Aloittakaa uudet Agile-seremoniat

Ensimmäisillä seremoniakerroilla päättäkää jokainen kokous 5 minuutin pohdintaan, menikö kokous hyvin, ja mitä muuttaisitte siinä seuraavalla kerralla. Älkää luovuttako ensimmäisellä kerralla, jos joku kokous vaikuttaa tahmealta. Kokeilkaa ainakin 3-4 kertaa.

Yksi näistä aloitettavista seremonioista on retrospektiivi, jossa säännöllisesti mietitte, miten toimintaa voi parantaa. Agilea aloitettaessa kannattaa retroja pitää tiheästi – kahden viikon välein. Kypsemmät tiimit voivat venyttää retroväliä halutessaan 4-6 viikkoon.

 

 

Mitä seuraavaksi?

Näillä yllä kuvatuilla Agile aloitusopas – askelilla ketteryyden aloittaminen on helppoa. Seuraavaksi voitte alkaa parantaa Scrum Masterin ja Product Ownerin taitoja kouluttautumalla tai itseopiskelulla. Tutustukaa vaikka meidän kurssitarjontaan tai itseopiskeluna näihin materiaaleihin.

Valmentaja auttaa muutoksen läpi nopeasti

Tämä muutos on täysin mahdollinen, sen ovat tehneet miljoonat tiimit ja työyhteisöt. Voimme taata teille, että muutos nostaa työtehoa, parantaa fiilistä tiimissä ja työn laatua, lisää tuloksia ja säteilee hyviä viboja myös muualle organisaatioon. Voimme myös taata, että pääsette nämä askeleet nopeammin läpi kun teillä on valmentaja, joka on tehnyt tämän saman matkan kymmenien muidenkin tiimien kanssa. Teette vähemmän virheitä ja päädytte oikeisiin ratkaisuihin vähemmällä tuskalla. Vaikka itse tehdyt virheet ja tuska  opettavatkin, ne myös saattavat lannistaa uudella tiellä. Valmentajan avulla saatte ketteryysmuutoksen läpi keskimäärin noin 4-8 viikossa. Ilman valmentajaa siihen saattaa mennä huomattavasti pidempi aika.

Ota yhteyttä!

Laita viestiä alla olevalla kaavakkeella, ota suoraan yhteyttä tai katso yhteystietomme.

Lasse Mikkonen, CTO, Atlassian ja muut työkalut, 040 543 9845
Henri Hämäläinen, toimitusjohtaja, 050 487 3291
Timo Leppä, koulutukset, tiimivalmennukset, 0400 924 830
Harri Pendolin, tuotejohtaminen ja palvelumuotoilu, 040 582 0865

 

6 + 5 =

Share This