Valitse sivu

7 Habits of Highly Effective People: Powerfull Lessons for Personal Change

Kirja-arvostelu

Kirja-arvostelu: 7 Habits of Highly Effective People: Powerfull Lessons for Personal Change

Mitä on tehokkuus? Miten tehokkaasti asioita tekevät ihmiset toimivat? Tekevätkö he paljon asioita? Jos heille antaa vielä lisää tehtävää, saavatko he nekin tehdyksi? Olen aina itse ajatellut, että teen työtä nopeasti ja tehokkaasti. Olen ollut tyytyväinen siihen, millaisella energialla saan aloitettua ja tehtyä asioita nopeasti. Mutta onko tämä tehokkuutta?

Kysymys onkin siitä, mitä asioita tekee. Reagoitko vain asioihin, ja niitä tulee eteen paljon, ja saat asioita tehdyksi. Mutta oletko kriisimoodissa? Teetkö asioita nopeasti siksi, että niitä tulee eteen paljon, ja ne vaikuttavat kaikki kiireisiltä? Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, miksi ne asiat ovat kaikki kiireisiä? Entä oletko pysähtynyt miettimään sitä, mitä asioita et ehdi tai huomaa tehdä ollenkaan?

Otetaan esimerkki yksityiselämän puolelta. Mitä asioita tiedät, että sinun pitäisi tehdä, mutta tuntuu että et ehdi, viitsi, jaksa? Kuuluuko niihin kenties kuntoilu, venyttely, rauhoittuminen ja ajattelu, kumppanin kanssa laatuaika ja keskustelu, terveet elämäntavat? Tiedät, että näihin asioihin pitäisi panostaa. Tiedät, että tulevaisuus on helpompi, terveempi, notkeampi, läheisempi, jos vain ehtisit käyttää aikaa näihin asioihin. Miksi sitten et tee niin?

Vastaus löytyy siitä, että nämä tärkeät asiat eivät ole kiireellisiä. Ne eivät ole tulipaloja. Ja sinä, tehokas ihminen, olet tottunut siihen, että reagoit vain tulipaloihin.

Itselleni kirjan suurin anti oli sen tajuaminen, että jos laiminlyöt asioita, mitkä ovat tärkeitä, mutta eivät kriisissä, pelkästään luot itsellesi tulevaisuuteen uusia kriisejä. Se, millä tehokkuudella ratkaiset tulipaloja, ei merkitse mitään, jos laiminlyömällä tärkeitä mutta ei kiireellisiä asioita luot niitä jatkuvasti lisää.

Sama asia pätee myös työhösi ja uraasi. Pysähdy miettimään; mitä sinun pitäisi tehdä, jotta projektisi valmistuisi varmemmin, pienemmällä riskillä myöhästyä? Entä mikä auttaisi tiimiäsi tekemään parempaa laatua ja nostamaan tuottavuutta ja nopeutta. Mikä asia auttaisi uraasi eteenpäin? Mikä kasvattaisi yrityksen businesta? Usein näihin asioihin ei ole vastauksena tulipaloasioiden tehokas sammutus, vaan sellaiset asiat, jotka eivät ole kiireellisiä. Pysähdy sitten miettimään, millä rutiinilla tällä hetkellä mietit ja suunnittelet näiden ei-kiireellisten asioiden viikottaista tekemistä ja ajankäyttöä niihin? Onko tämä rutiini toimiva ja tehokas?

Jos et suunnittele ajankäyttöä kauas katsovampiin asioihin, käytät kyllä varmasti aikasi työssä ja vapaalla niihin asioihin, mitkä tupsahtavat eteesi. Käytännössä – jos et itse priorisoi, tulipalot ja muiden ihmisten prioriteetit priorisoivat tekemisiäsi. Ylpeiletkö sillä, että jos joku pyytää, niin autat. Onko mahdollista, että tällä tavalla itse asiassa käytät aikaa muiden auttamiseen, sellaista aikaa joka saattaisi olla pitkällä tähtäimellä parempi sijoittaa näihin edellä mainittuihin tärkeisiin mutta ei juuri nyt päälle käyviin asioihin? Ymmärrätkö miten ison riskin otat?

Todella tehokkaasti toimivat ihmiset eivät siis oikeasti (pelkästään) saa paljon tehdyksi, he tekevät oikeita asioita. He ajattelevat, mitkä asiat ovat sellaisia, jotka unohtuvat muuten, koska eivät ole kiireellisiä. Näin he pystyvät myös priorisoimaan kiireellisistä asioista jäljelle vain tärkeimmät, ja välttävät tanssimasta muiden ihmisten prioriteettien mukaan.

Nolottaa, etten aikaisemmin lukenut tätä kirjaa. Mutta ehkä parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

En nyt taaskaan oikein keksi, kenelle tätä kirjaa ei voi suositella. Se sopii kaikille, teineistä mummoon, ja johtajasta duunariin. Mutta ehkä vaatisin tämän lukemista erityisesti projektipäälliköiltä ja tuotepäälliköiltä, sekä tuoteomistajilta. Heidän pitäisi miettiä prioriteettijärjestyksiä, ja sen pohtimiseen kirja antaa sekä ajatusmalleja että työkaluja.

Nolottaa ja harmittaa. Olen tiennyt tästä kirjasta jo pitkään, mutta ajattelin, että ei minun sitä tarvitse lukea. Olen aina ajatellut, että olen aika tehokas ihminen. Saan asioita tehdyksi. Ei minun tarvitse miettiä, miten toimisin tehokkaammin. Kuinka väärässä olinkaan, ja niin olet sinäkin.

Arto Kiiskinen

Senior konsultti, Contribyte

Sivujen määrä

Audiokirjan pituus (h)

%

Lukemisen helppous

%

Tarinan mielenkiintoisuus

Julkaisuvuosi

Share This