Valitse sivu

Antifragile: Things That Gain from Disorder

Kirja-arvostelu

Kirja-arvostelu: Antifragile: Things That Gain from Disorder

Kirja on hieman sekava, ainakin audiokirjana kuunneltuna. Joten suosittelen, jos tämä aihe kiinnostaa, lukemaan kirjan ihan perinteisesti. Antifragilen konsepti on ihan mielenkiintoinen – se on siis fragilen vastakohta. Jos fragile järjestelmä hajoaa pienestäkin virheestä, antifragile taas lähtee vahvistumaan. Kirjoittaja käy läpi useita esimerkkejä missä osoitetaan, että luonto, evoluutio ja myös ihmisen luomat järjestelmät, joissa toimijat ovat vapaita ja toimivat ilman interventioita ja isoja sääntöjä, muodostuvat yleensä pitkässä juoksussa antifragileiksi. Pienet virheet ja vastoinkäymiset luovat järjestelmän, joka sietää virheitä ja jopa niin että yksittäisen toimijan tappio vahvistaa koko järjestelmää.

Mieleenjäävin esimerkki oli kaupungin ravintolat. Yksittäisiä ravintoloita tulee ja menee, poistuu, kuolee, menee konkurssiin, mutta juuri tämä yksittäisten ravintoloiden fragileus saa aikaan sen, että koko ravintolatarjonta on parempi. Jos ravintoloiden ei annettaisi mennä konkurssiin, jos siis järjestelmässä ei sallittaisi virheitä, millainen ravintolatarjonta olisi kaupungissa? Aivan, se todennäköisesti muistuttaisi armeijaa, peruskoulua tai Gulagia.

Mietin koko ajan, että miten tästä vetäisi linjoja tuotekehitykseen. Virheet tai jopa huonot ideat olisivat koko tiimiä tai tuotekehitystä, jopa koko yritystä vahvistavia? Siis monien yritysten tilanteessa tämä on helppoa. Yrittäjiä tulee ja menee, ja kun huonot putoavat pois, paremmat jäävät jäljelle. Osa on siis marttyyrejä.

Ehkä yhden yrityksen tasolla tätä pitäisi ajatella ideoiden näkökulmasta. Pitäisi olla ilmapiiri, jossa saa olla paljon alkuvaiheen ideoita, ja huonot vaan raakattaisiin pois, mutta niiden sallittaisiin kuitenkin edetä jonkinlaiseen julkiseen kokeiluun.Yrityksen pitäisi koettaa siis muokata itseään sellaiseksi, että se sallisi itselleen asioiden kokeilun – myös niin, että asiakkaiden suuntaan tehdään imago, että me tutkimme asioita käytännössä, ja kaikki jutut mitä tutkimme, ei mene tuotteeksi asti.

KIrjan paras anti on ehkä se, että se panee ajattelemaan miten huono juttu säätely ja huonojen asioiden välttely on. Kuolema, virheet ja vastoinkäymiset ovat välttämättömiä.

Kirja on aika shokeeraava, silmiä avaava, vastakkainasetteleva, kriittinen ja toisinajatteleva. Ja juuri näistä syistä ERITTÄIN ARVOKAS LUKUKOKEMUS. Jos etsit toisenlaista näkökulmaa moniin asioihin, tämä on kyllä must read.

SUOSITTELLEMME KIRJAA

Tuotekehitysjohtajille, ylempi johto.

Ajatuksia herättävä kirja, jossa isojen yritysten ja lääketeollisuuden eettisyys, sekä poliitikot ja ekonomistit ovat tulilinjalla.  Kirja on todella shokeeraava ja toisinajatteleva – ja erittäin arvokas lukukokemus, koska aina ei pitäisi lukea “samanmielistä” materiaalia.
Arto Kiiskinen

Senior konsultti, Contribyte

Audiokirjan pituus (h)

Sivujen määrä

%

Kuuntelun helppous

%

Tarinan mielenkiintoisuus

Julkaisuvuosi

Share This