Valitse sivu

Chernobyl: The History of a Nuclear Catastrophe

Kirja-arvostelu

HBOn Tsernobyl-sarja on kovaa kamaa, mutta sitä katsoessa uppoutuu tapahtumiin enemmän kuin kirjaa lukiessa. Kirjaa lukiessa on mahdollista pysähtyä enemmän tunnistamaan ja miettimään sitä yhteiskuntaa ja järjestelmää, joka on tuottanut niitä käyttäytymistapoja ja asenteita, jotka käytännössä johtivat itse katastrofiin, ja sen järkyttäviin jälkihoidon puutteisiin. Haluan, että mahdollisimman moni tuotekehityspäättäjä nimenomaan lukee tämän kirjan. Haluan, että te lukijat mietitte, missä määrin teidän omassa organisaatiossa on samoja ongelmia. Haluan, että ette luota omaan mielipiteeseenne asiasta, vaan selvitätte, mitä rivikoodaajat ajattelevat.

Kirjassa selitetään tv-tuotantoa tarkemmin katastrofin todellinen syy ja kulku. En spoilaa, mutta räjähdys oli lopulta väistämätön, ja siihen vaikutti suuresti se, että ydinvoimalaa operoiville ihmisille ei kerrottu RBMK reaktorityypin heikkouksista tai turvallisuuspuutteista. Kun sitten jouduttiin tilanteeseen, missä reaktori oli erittäin epävakaa, operaattoreilla oli mahdoton tehtävä edessään. Ja tähän epävakaaseen tilanteeseen jouduttiin, koska voimantuotannon ohjaus (keskitetysti Leningradista) ohitti kaikki turvallisuushuolet. Tai oikeastaan turvallisuushuolia ei ollut, koska kommunismi.

On järkyttävää lukea, miten kommunistinen järjestelmä ohjasi ihmisten ajattelua:

  • ollaan huolissaan vain omasta urasta ja omasta asemasta puolueessa
  • ei uskalleta ottaa vastuuta
  • halutaan puskea päätökset isommille johtajille, jotta ei vain jouduttaisi vastuuseen ”väärästä päätöksestä”
  • päätöksiä tekevät sitten käytännössä isot johtajat, jotka eivät ymmärrä todellista tilannetta ja vaikutuksia
  • päätökset tehdään sen pohjalta, mikä on itselle (tai puolueelle) parasta
  • pyritään salaamaan kaikki vähänkään negatiivinen tieto
  • negatiivisia asioita esiin tuovat leimataan
  • etsitään syntipukkeja ja rangaistaan syyttömiä, jotta asioiden todellinen tila ei paljastuisi
  • tuottavuutta mitataan tuloksilla vuositasolla tai puolivuositasolla, millään muulla ei ole mitään merkitystä. Tulevaisuus, turvallisuus, henkilöstön hyvinvointi, niillä ei ole mitään merkitystä.

Olenko väärässä? Ovatko nämä asioita, joita kommunistinen järjestelmä edellytti? Ovatko nämä asioita, jotka johtivat maailman vakavimpaan ydinonnettomuuteen?

Pahin kysymys on – tuntuvatko nämä asiat sinusta tutuilta? Oletko tehnyt töitä organisaatiossa, jossa tapahtuu jotain näistä asioista?

Itselleni veistä kiersi haavassa se, kun tajusin, miten tutulta nämä asiat tuntuivat. Olin Nokialla töissä 2000 luvulla, ja koin itse Symbianin ja Nokian älypuhelinten vaikeudet. Ja uskokaa tai älkää – paljon samaa niissä on kun vertaa Tsernobyliin.

Se on vastaus kysymykseen, miksi haluaisin että mahdollisimman moni tuotekehityspäättäjä Suomessa lukisi tämän kirjan. Ja ei pelkästään lukisi sitä, vaan alkaisi miettiä miten arvioida oman organisaation ”Tsernobyl-indeksiä”. Kuinka avoimia olemme? Mitkä mittarit ohjaavat meidän toimintaa? Jaetaanko meillä kaikille tietoa avoimesti, jotta jokainen ihminen osaa tehdä oikeita päätöksiä jotka vievät organisaatiotamme kestävästi tulevaisuuteen? Onko meillä kulttuuri, jossa negatiivisistakin asioista voi tulla kertomaan? Mitä tapahtuu, jos joku tekee virheen?

 

SUOSITTELLEMME KIRJAA

Erityisesti johtoryhmälle, tuotekehityksen johtotehtävissä työskenteleville.

Mitä ihmettä tällainen historiakirja tekee Contribyten lukusuosituksissa? Ajattelin itsekin, että kuuluuko tämä tänne, mutta sitten katsoin, millaisia kirjoja haluamme suositella asiakkaillemme: kirjoja, jotka herättävät ajattelemaan. Tämä kirja pysäytti minut miettimään, miten kaameaa neuvostojärjestelmä on ollut, ja miten paljon tavallinen ihminen joutui siitä kärsimään. Omasta näkökohdasta koskettavinta katastrofissa on, että samanlainen tapahtui Suomessa 2000 luvulla, nimittäin Nokian romahdus. Kirjaa lukiessa paljon enemmän kuin HBOn sinänsä ansiokasta tv-tuotantoa katsoessa, selvisi miten suoria rinnastuksia neuvostojärjestelmästä voi vetää Nokian kriisiin.

Arto Kiiskinen

Senior konsultti, Contribyte

Sivujen määrä

%

Lukemisen helppous

%

Tarinan mielenkiintoisuus

Julkaisuvuosi

Share This