Valitse sivu

It's Your Ship: Management Techniques from the Best Damn Ship in the Navy

Kirja-arvostelu

Kirja-arvostelu: It’s Your Ship: Management Techniques from the Best Damn Ship in the Navy

Kirja kuvaa tilannetta, jossa uusi kapteeni ottaa vastaan laivan, missä oli huono ilmapiiri, ja tästä johtuen myös laivan miehistön tulokset, suorituskyky erilaisissa tilanteissa oli huono. Ongelmat olivat varsin monitahoiset, mutta kapteeni Abrashoff päätti muuttaa laivan tilanteen ja aloitti johtamistyylin muutoksella. Lisäksi hän päätti kuunnella miehistöään. Yksi hänen motoistaan mikä kirjassakin esitellään on ”Kuuntele agressiivisesti”.

Lähestymistapana kapteenilla oli, että miehistö palkitsee johtajan, joka pitää huolta miehistään ja luottaa heihin. Kirjaa kuunnellessa (ja kirja toimii todella hyvin audiokirjana) oli koko ajan mielessä kaksi muutakin sotilasmaailmaan asettuvaa kirjaa, Team of Teams ja Turn the Ship Around. Erityisesti jälkimmäinen kirja tuntuu olevan paljon velkaa kapteeni Abrashhoffille. Näistä kahdesta muusta kirjasta poiketen It’s your shipiä kuunnellessa oli kyllä koko ajan sellainen olo, että aivan jokainen kirjan sisältämä viesti on suoraan ja täysin sovellettavissa yritysmaailmaan.

Kirja opettaa käytännön esimerkein ja helposti ymmärrettävästi, miten tärkeää henkilöstön kuunteleminen, kehittäminen ja motivointi on. Yksikään johtaja ei voi tietää, mikä tiimeissä ja organisaatioissa vaatii kehittämistä, ilman että hän kysyy ja kuuntelee. Tämä on ehkä kirjan suurin ja selkein oppi ja viesti. Kapteeni Abrashoffkin, vaikka oli erittäin valistunut johtaja, kertoo monin esimerkein, miten hän oletti asioiden olevan jollain lailla, mutta sitten yllättyi ihan täysin oppiessaan asioiden oikean tolan. Toinen pääviesti kirjassa oli äärimmäinen kommunikaatio. Kaikki oli läpinäkyvää ja kerrottiin heti kaikille. Salaisuuksia ei ollut.

Aivan samoin kuten Turn the Ship Around -kirjassakin, miehistön motivaation ja hyvinvoinnin parantamisen lisäksi tulosten parantaminen vaati todella voimakasta panostamista oppimiseen ja kouluttautumiseen! Koulutukset ja sen huomaaminen, että asioita voi oppia, on aivan ensiarvoisen tärkeää, ja tämä kirja kyllä herättää johtajan huomaamaan sen.

Kirja toimii hyvin audiokirjana, mutta ehkä silti suosittelen sen lukemista fyysisenä kirjana – silloin kirjan arvokkaiden mottojen soveltaminen ja muistaminen on ehkä helpompaa!

SUOSITTELLEMME KIRJAA

Kirja sopii johtamisen yleisoppaaksi, ja sitä voi suositella kenelle tahansa tiimien vetovastuussa olevalle, ei väliä millä tasolla. Tiimivetäjät, linjaesimiehet, yrityksen johto – tästä kirjasta voi hakea oppia kuka tahansa!

On vähän hassua, että sotilasmaailmaa haukutaan usein jäykäksi ja auktoriteettiseksi, kun tämä kirja kertoo tarinan 25 vuoden takaa siitä, kuinka Yhdysvaltain laivaston hävittäjä Benfold sai uuden kapteeninsa myötä laivan kurssin käännettyä. Huono ilmapiiri muuttui paremmaksi, miehistön suorituskyky parani ja sotilaista tuli aloitekykyisiä. Kirjan tarjoamat lääkkeet ovat ajankohtaisia lähes jokaisessa yrityksessä ja tiimissä vielä tänäkin päivänä.

Arto Kiiskinen

Senior konsultti, Contribyte

Sivujen määrä

Audiokirjan pituus (h)

%

Lukemisen helppous

%

Tarinan mielenkiintoisuus

Julkaisuvuosi

Share This