Valitse sivu

Large-Scale Scrum: More with LeSS

Kirja-arvostelu

Kirja antaa hyvän katsauksen eri LeSS-malleihin (LeSS, LeSS Huge), sillä siinä on tarinoita ja esimerkkejä erikokoisista LeSS-hankkeista. Kirja rakentaa vahvasti Scrumin varaan, ja pyrkii nimenomaan kertomaan, että Scrum on maailman paras toimitatapa, ja näin sitä tehdään ”isolla porukalla”.

Huonoa kirjassa on ehkä se, että se esittelee aika paljon erilaisia pieniä keinoja ja konsepteja. Lukijalle tulee vähän ”overwhelmed” olo. Tämä saattaa tietenkin olla osin suunniteltua (pitäähän niitä LeSS-koulutuksia saada myytyä, ja LeSS-sertifioitujen konsulttien saada töitä). Tuntuu myös siltä, että organisaation muutosta aliarvioidaan. Tiettyjen roolien, esimerkiksi projektipäälliköiden, roolin katoaminen LeSSin myötä otetaan kirjassa kovin kevyesti. Tästä tulee vähän ”idealistinen” olo.

Kirjassa ei kuitenkaan esitetä sinänsä mitään kovin dramaattisesti sellaista, mistä olisin eri mieltä. Esitellyt toimintatavat varmasti toimivat hyvin. Kirjan voi myös nähdä hyvin pelkkänä ”kuinka tehdä hyvää Scrumia” ohjekirjana. Mielestäni kirjan voi hyvin lukea, vaikka käyttäisi jotain muutakin skaalatun agilen mallia. Kirja sopii myös Scrum Mastereille, koska se tarjoaa toimintatapoja, joita voi soveltaa, vaikka ei nimellisesti käyttäisikään LeSSiä.

Toinen suositeltava kirja LeSSistä on Scaling Lean & Agile Development Thinking and Organizational Tools for Large-Scale Scrum. Suosittelisin melkein että lukee sen kirjan ensin ja sitten tämän.

 

SUOSITTELLEMME KIRJAA

Kirja sopii Scrum Mastereille, tuoteomistajille, ja kaikille jotka toimivat suurissa organisaatioissa ja haluavat skaalata ketteryyttä. Kirja sopii vaikka käyttäisi jotain muuta skaalatun agilen mallia kuin LeSSiä.

Large Scale Scrum eli LeSS on yksi skaalatun ketteryyden malli. (Toisia ovat mm. SAFe tai scrum@scale). Ketteryyden pioneeri Craig Larman kertoo tässä kirjassa katsauksen siitä, mitä LeSS tarkoittaa, mitkä LeSS-frameworkin osat, experimentit, säännöt, prinsiipit ja ohjeet ovat ja miten LeSSin voi ottaa käyttöön.

Arto Kiiskinen

Senior konsultti, Contribyte

Sivujen määrä

%

Lukemisen helppous

%

Tarinan mielenkiintoisuus

Julkaisuvuosi

Share This