Valitse sivu

Refactoring: Improving the Design of Existing Code

Kirja-arvostelu

Kirja-arvostelu: Refactoring: Improving the Design of Existing Code

Tähän on nyt ihan pakko ottaa vähän otteita kirjan sisällysluettelosta. Kirja alkaa jo heti esipuheen jälkeen käytännön esimerkillä, missä refaktoroidaan yksinkertainen pätkä koodia, ja ihan käytännön kautta selviää, mitä refaktorointi on ja miten se on ihan olennaista, kun koodi elää ja kehittyy uusien vaatimusten myötä. Seuraavaksi käydään tarkemmin läpi, miksi refaktorointia pitäisi tehdä ja milloin, mitä ongelmia sen kanssa tulee. Kolmannessa kappaleessa käydään läpi listaa ”bad smells in code”, josta pitäisikin sitten herätyskellot soida jos omassa solutionissa on näitä ongelmia.

Kappaleissa 4–14 sitten käydään läpi ihan käytännön ohjeita, miten erityyppisiä refaktorointeja kannattaa tehdä.

Refaktoroinnin missio on pitää koodi ymmärrettävänä, luettavana, suorityskykyisenä ja helppona muuntaa. Koodi on harvoin kerralla valmista, ainakin jos kehitetään tuotteita. Koodiin joudutaan yleensä tekemään muutoksia ennemmin tai myöhemmin. Suurin osa ajasta kehittäjillä kuluu suunnitteluun ja vanhan koodin tutkimiseen ja ymmärtämiseen. Jos jotain ei ole helppo ymmärtää tai koodiin ei ole helppo tehdä muutoksia, sitten on hyvä tilaisuus muuttaa implementaatiota sellaiseksi että koodi olisi helppo ymmärtää ja siihen olisi helppo tehdä vaadittu muutos.

Refaktoroinnilla saavutetaan parempi laatu ja pienempi tekninen velka. Pienempi tekninen velka ja koodin luettavuus vähentää bugien määrää ja nopeuttaa niiden korjaamista ja uusien featureiden tekemistä. Sen takia sitä kannattaa tehdä. Ja tuotejohdolle pitää myydä refaktorointi investointina, jolla tekemisen velocity säilyy jatkossakin hyvänä.

Näitä kirjoja voisi olla tuotekehityskammiossa muutama hyllyssä.

SUOSITTELEMME KIRJAA

Arkkitehdeille, lead-kehittäjille, ohjelmistokehittäjille, Scrum Mastereille. Tuoteomistajien kannattaisi lukaista kirjan ensimmäiset sivut.

Raamattu. Tämä on pakkolukemista ainakin lead-kehittäjille, mutta ei yhtään haittaa, jos kaikki jotka tekevät softaa lukevat kirjasta ainakin ensimmäiset 100 sivua. Kirja kuvaa ensinnäkin sitä, miksi refaktorointia kannattaa tehdä mutta oikeastaan keskittyy käytännössä siihen miten sitä kannattaa tehdä.
Arto Kiiskinen

Senior konsultti, Contribyte

Sivujen määrä

%

Lukemisen helppous

%

Sisällön visuaalisuus

Julkaisuvuosi

Share This