Valitse sivu

Team of Teams: New Rules of Engagement for a Complex World

Kirja-arvostelu

 

Kirja-arvostelu: Team of Teams: New Rules of Engagement for a Complex World

Kirja perustuu Kenraali McChrystalin kokemuksiin Irakin sodassa vuosina 2003-2006. Yhdysvaltain johtaman Task Forcen haasteena oli, että oma organisaatio oli äärimmäisen jähmeä ja siiloutunut, tiedonkulku oli hidasta tai olematonta ja prosessit suunniteltu taisteluun toista massiivista armeijaa vastaan. Mutta tällä kertaa vastassa olikin äärimmäisen ketterä ja kommittoitunut vihollinen, joka käytti viimeisintä teknologiaa. Al Qaida oli aina askeleen edellä. Kenraali McChrystalin ongelmana olikin, miten muuttaa kymmenien tuhansien ihmisten organisaatio ja kymmeniä, ellei satoja vuosia vanhat prosessit ketterämmiksi kuin sissityyppiseen sotaan tottuneella vastustajalla. Ja nopeasti. Pienet tiimit kuten Seal tai Ranger erikoisjoukkojen muutaman hengen tiimit toimivat erittäin tehokkaasti, mutta miten ihmeessä ketteröittää 7000 hengen organisaatio, eli miten tehdä ”team of teams”?

Olisi mennyt aika monella sormi suuhun.

Kirja kuvaa todella mielenkiintoisesti eri keinoja, joita tähän ketteröittämiseen käytettiin: ”suurlähettiläitä” joilla eri asehaarojen ja toimipisteiden välistä luottamusta nostettiin, tiedustelun ja kenttähenkilöstön yhteistoiminnan parantaminen ja päätösvastuun jalkauttaminen mahdollisimman alas. Ehkä shokeeraavin esimerkki oli koko organisaation massiivinen ”daily scrum”, jossa tieto todella pakotettiin kaikille joka päivä.

Kirjan perusviesti on luottamuksen tärkeys. Eri tiimien pitää luottaa toisiinsa ja tuntea toisensa ja prosessinsa hyvin, ja johdon pitää luottaa alaisiinsa. Matalalla tapahtuva päätöksenteko onnistuu, kun tavoitteet on selkeät ja ihmisillä on luottamus ja yhteyskanavat toisiin organisaation osiin. Ketteryys on mahdotonta ”virkatietä pitkin”. Toisaalta, itseohjautuvuuden rakentaminen isoon organisaatioon ottaa vuosia.

Kirja toimii audiokirjana aivan hyvin, vaikka onkin vähän pitkä (12 tuntia). Kuunteleminen oli silti mielenkiintoista, koska tarina vei mukanaan.

SUOSITTELEMME KIRJAA

Erityisesti tuotekehityksen vetäjille, yrityksen johdolle, mutta myös program managereille tai projektipäälliköille.

Kirja kuvaa hienosti haasteen ison organisaation ketteröittämisessä ja itseohjautuvuuden parantamisessa. Hyvää lukemista erityisesti tuotekehityksen vetäjille, yrityksen johdolle, mutta myös program managereille tai projektipäälliköille.

Arto Kiiskinen

Senior konsultti, Contribyte

Audiokirjan pituus (TUNTIA)

Sivujen määrä

%

Kuuntelun helppous

%

Tarinan mielenkiintoisuus

Julkaisuvuosi

Share This