Valitse sivu

The Infinite Game

Kirja-arvostelu

Kirja-arvostelu: The Infinite Game

The Infinite Game on Simon Sinekin uusin opus, jossa hän kuvaa taistelua kahden ajattelutavan välillä. Toisessa kulmassa on lyhytnäköinen ajattelu, jossa puhutaan kilpailusta, voittamisesta ja vuositavoitteista ja tähdätään vain seuraavaan etappiin. Ja toisessa kulmassa on Infinite Game -ajattelu, loppumattoman pelin konsepti, jossa tavoitellaan jotain suurempaa, jota ei koskaan kuitenkaan saavuteta. Loppumattomalla ajattelutavalla yrityksellä tai tiimillä on missio.

Ajatelkaapa näin: onko busineksessa voittajia? Milloin se peli, jota vaikkapa teidän yrityksenne pelaa, loppuu? Loppuuko se 3 vuoden päästä, entä 5 vuoden päästä? Vai loppuuko se, kun olette saavuttaneet 20% markkinaosuuden? Entä riittääkö 50%? Miten sitten käy? Onko peli ohi?

Busineksessa peli ei oikeasti lopu koskaan. Historia on täynnä esimerkkejä suuryrityksistä, jotka kuvittelivat voittaneensa (kröhöm, Nokia). Jos käyttäytyy kuin voittaja, jos kuvittelee voittaneensa, jos kuvittelee että on mahdollista voittaa, riski sille, että unohtaa uudistua, on suuri. Jos peli ei koskaan lopu, ei voi olla voittajia.

Infinite Game -ajattelussa on seuraavanlaisia osia.

  • Just cause (olemassaolon oikeutus)
  • Responsibility (vastuullinen toimintatapa)
  • Will and Resources (tahto ja voimavarat)
  • Trusting teams (luottamus tiimeissä)
  • Ethical fading (korkea etiikka)
  • Worthy rival (hyvä kilpakumppani)
  • Existential flexibility (joustavuus)
  • The courage to lead (rohkeus johtaa)

Jos kirjan summaisi yhteen lauseeseen: organisaatiot, joita ohjaa oikeutettu missio ja rohkea johtaja, joissa korostetaan vastuullista, eettistä ja kaukonäköistä ajattelutapaa, ja joiden tiimejä kuunnellaan, luotetaan ja annetaan vastuuta, sellaiset organisaatiot eivät voita (koska voittamista ei ole koska peli ei lopu koskaan), vaan dominoivat jatkuvasti.

SUOSITTELLEMME KIRJAA

Nyt tuli vaikea pala. Ehdottomasti yrityksen johtoryhmä ja tuotekehityksen johtoon kuuluvat henkilöt. Myös tuotepäälliköiden lukulistaan tämä kirja kuuluu. Entäpä sitten Product Ownerit tai Scrum Masterit? Heillekin kirjaa kyllä suosittelen, vaikka suora soveltaminen jokapäiväiseen työhön ei ehkä olekaan niin helppoa.

Infinite Game -ajattelutapa tosin voisi sopia itse kehitystiimille. Refaktorointi voi alkaa kiinnostaa enemmän – samoin oppiminen tiimitasolla ja henkilökohtaisesti. Vaikea sanoa, kenen olisi pakko lukea kirja, mutta suosittelen silti vahvasti. Ostakaa kirja tiimin kirjahyllyyn, ja kokeilkaa!

Tämä kirja iski kovaa. Olenko itse tehnyt samoja virheitä, mitä kirjassa kuvataan? Olenko itsekin syyllistynyt liian lyhytnäköiseen ajatteluun? Simon Sinek on maagisen hyvä nostamaan kissan pöydälle, ja kirja myös erittäin rohkeasti kritisoi nykyajan menoa. Business (tai tuotekehitys, tai elämä) ei ole peliä, jossa on loppu. Jääkiekkometaforat on syytä unohtaa. Tulevaisuuden tuotekehitys ei ole kolme erää ja mahdollinen jatkoaika. Tulevaisuuden voittavat organisaatiot, jotka pelaavat loppumattomalla mindsetillä.

Arto Kiiskinen

Senior konsultti, Contribyte

Sivujen määrä

Audiokirjan kesto (h)

%

Kuuntelun helppous

%

Tarinan mielenkiintoisuus

Julkaisuvuosi

Share This