Valitse sivu

The Laws of Human Nature

Kirja-arvostelu

Kirja-arvostelu: 

The Laws of Human Nature

Otin tämän kirjan kuunteluun, koska se on piiiitkä. Halusin nimenomaan jotain, joka sopii pitkille ajomatkoille eikä lopu heti kesken. 28 tuntia kuunneltavaa oli todellakin tarpeeksi! Kirjaa oli nautinnollista kuunnella, ainakin osittain.

Kirja pyrkii kuvaamaan miksi ihmiset toimivat niin kuin toimivat, asettamaan siis jonkinlaisia lainalaisuuksia ihmisyydelle. Noin kahdessa kymmenessä eri kappaleessa käsitellään erilaisia käyttäytymismalleja, ja jokainen kappale alkaa historiallisen henkilön lyhyellä elämäntarinalla ja sen jälkeen käyttäytymisen analyysillä. Kaikkia käyttäytymismalleja seuraa sitten ”miten huomaat tämän sinun elämässä” ja ”miten huomaat tämän käyttäytymismallin itsessäsi” -osiot.

Kirjan ehdottomasti parasta antia oli tosiaan nämä kuuluisuuksien elämäntarinat ja niitä seuraavat analyysit. Kappaleista tämä osa vei noin 20–30 minuuttia. Loppuosa kappaleista ei ollutkaan enää niin mielenkiintoista, näihin käyttäytymismalleihin liittyvät ohjeet ja neuvot tuntui vähän huonosti jäsennellyltä puurolta. Suosittelisin ensimmäiseksi kirjaksi ihmismielen ymmärtämiseen ennemmin You are not so smart -kirjaa. Mutta tämäkin kirja pääsee kyllä suositeltavien listalle, vaikkakin nyt vain näiden elämätarina+analyysien takia.

Kirjaa lukiessa/kuunnellessa tuli myös vähän sellainen olo, että keskitytään liikaa kaikenlaisiin negatiivisiin käyttäytymismalleihin. Negatiivisuus on tietenkin voimakasta ja on varmasti helppo ajatella esimerkkejä negatiivisuuden kautta. Mutta vaarana on, että lukijalle muodostuu käsitys, että muita tarkkaillessa pitää vahtia erilaisia negatiivisia käyttäytymismalleja.

Arvokas anti kirjasta oli, että kirjan kuunneltuani huomaan lukevani ihmisten kehonkieltä tarkemmin ja eri tavalla. Fokus siirtyy hieman kuuntelemisen lisäksi siihen miten ihminen elehtii puhuessaan.

Toimii hienosti audiokirjana.

SUOSITTELLEMME KIRJAA

Kirja sopii ihmisluonteen opiskelijalle. Kenen kannattaa opiskella ihmisluonnetta? Kenen ei kannata? Sanoisin että tuotekehitysorganisaatioissa erityisesti ihmisten johtajat, Scrum Masterit, linjaesimiehet, tuotepäälliköt, asiakasinterfacessa olevat.

Kirjan parasta antia olivat jokaisen kappaleen alussa olleet kuuluisuuksien ”elämänkerrat”. Oli kiehtovaa kuunnella ensin jostain historian henkilöstä, ja sen jälkeen kuunnella analyysiä, miksi tämä henkilö toimi niinkuin toimi – mitkä ihmisyyden lait johtivat hänen käyttäytymiseensä?

Arto Kiiskinen

Senior konsultti, Contribyte

Sivujen määrä

Audiokirjan pituus (h)

%

Kuuntelun helppous

%

Tarinan mielenkiintoisuus

Julkaisuvuosi

Share This