Valitse sivu

The Toyota Way to Lean Leadership: Achieving and Sustaining Excellence Through Leadership Development

Kirja-arvostelu

Kirja-arvostelu: The Toyota Way to Lean Leadership: Achieving and Sustaining Excellence Through Leadership Development

Kirja alkaa mielenkiintoisella prologilla: vuonna 2007 Toyota näytti aivan mahdottomalta pysäyttää – mutta sitten tuli ”kolmen kriisin vuosi”. Maailmanlaajuinen lama, maanjäristys ja unintended acceleration recall -kriisi. Nämä haastoivat jopa Toyotan Lean-jättiläisen. Mutta nyt muutaman vuoden päästä (kirja on kirjoitettu vuonna 2011) voi jo sanoa, että Toyota nousi näistä haasteista entistä vahvempana. Avainopetus tästäkin oli, että nämä haasteet itse asiassa paljastivat asioita joita jopa Toyotalla ei ollut huomattu. Toyota kontrolloi vahvasti omia toimittajiaan ja piti huolta siitä, että jokaiselle komponentille on katastrofin sattuessa second source. Japanin maanjäristyksen jälkeen tosin huomattiin, että pitikin mennä vieläkin syvemmälle – toimittajien toimittajiin ja raaka-ainetoimittajiin.

Unintended acceleration -kriisi taas paljasti (vaikkakaan ei voitu missään vaiheessa todistaa, että ongelmat johtui ohjelmistovioista) puutteita jälleenmyyntiketjussa ja rankka tutkiminen paljasti myös muita bugeja autojen ohjelmistoissa. Jälleen esimerkki siitä, että ongelmia pitää tutkia.

Mieleenjäävimpiä asioita kirjasta:

  • Toyotan jopa puuduttava ongelmien root causejen etsintä. Ongelmanratkaisukeinot ovat ihan keskiössä.
  • Periksiantamaton ja loppumaton hukan minimointi.
  • Koko henkilöstön luottamus, yhteistyö ja arvostus.
  • Johtajien asiantuntemus ja ”T” malli
  • ”Daily Kaizen” eli joka päivä tapahtuva parantamisen miettiminen. Miten voimme olla parempia huomenna.
  • Jopa sekunnin murto-osiin menevä työvaiheisiin kuluvan ajan seuranta, ja sitä kautta työn hukan minimointi.

Osittain kirjasta kyllä paistaa myös läpi se, että hirveän ketterä firma Toyota ei ehkä ole. Tuotteita tehdään todella tehokkaasti ja leanisti, mutta vaikka puheissa onkin asiakkaan kuuleminen, niin siinä Toyota ei ole ollut viime vuosina ihan yhtä huippua ja nopea kuin pienemmät kilpailijat. Luulen kyllä, että tämä on muuttumassa. Mutta kirja kyllä avaa ajatuksia ketteryyden ja Leanin eroista.

SUOSITTELLEMME KIRJAA

Tuotekehityksen johtajille, Yrityksen johdolle.

Tässä kirjassa keskitytään siihen, miten Toyota kouluttaa johtajiaan. Kirja avaa välillisesti myös Toyotan arvomaailmaa ja tapaa, jolla Toyotalla suhtaudutaan jatkuvaan parantamiseen ja hukan minimointiin.

Arto Kiiskinen

Senior konsultti, Contribyte

Audiokirjan pituus (h)

Sivujen määrä

%

Kuuntelun helppous

%

Tarinan mielenkiintoisuus

Julkaisuvuosi

Share This