Valitse sivu

When: Scientific Secrets of Perfect Timing

Kirja-arvostelu

Tunnit, minuutit, sekunnit – ne ovat ihmisten keksintöä. Niillä ei ole mitään vertailukohtaa missään muualla luonnossa. Mutta selkeä päivärytmi on miljoonien vuosien tuloksena iskostunut meidän ”selkäytimeemme”. Toiset meistä ovat ”early birdejä” ja toiset taas ”night owl” -tyyppejä. Näihin äärityyppeihin menee vain noin kolmasosa ihmisistä. Mutta suurin osa meistä on ”third birdejä” eli aikaisen linnun ja yökukkujan välimaastossa. Kun tämän tietää (ja varsinkin jos tietää työkavereistaan tai asiakkaistaan millaisia tyyppejä he ovat), voi alkaa paremmin suunnitella esimerkiksi milloin heitä yrittää kutsua kokouksiin.

Useimmilla ihmisillä esimerkiksi iltapäivän kello kahden ja kolmen välinen aika on matalan energian ja fiiliksen aikaa. Jos saat tämän aikaslotin sinun kokouselle, mieti tarkkaan miten energisoit porukan. Itse aloin miettiä koulutuksiani niin että tuo 14–15 väli käytetään käytännönläheiseen harjoitteluun, joka nostaa energiatasoja automaattisesti. Jos puhuisin luentotyyliin, kaikki nukahtaisivat! Myös taukojen aktivoiva vaikutus käydään läpi.

Kirja ehdottaa, että päivässä on kaksi huippua, heti aamulla ja sitten alkuillasta. Ja päivässä on yksi matala kohta, juuri silloin iltapäivällä kahden ja kolmen välillä. Tämä siis normaaleille ihmisille – yökukkujille nämä ajat siirtyvät huomattavasti eteenpäin. Veikeää on, että tämä päivärytmi on kulttuurista ja maasta riippumaton: se on joka puolella maapalloa sama! Ja joka viikonpäivänä – myös viikonloppuisin!

Päivärytmin lisäksi kirjassa käsitellään monia muitakin aikaan liittyviä juttuja. Esimerkiksi sitä, milloin on hyvä hetki aloittaa joku uusi projekti, tai missä järjestyksessä kannattaa olla esittämässä ehdotusta tai hakea työpaikkaa. Miksi kokouksen puoliväli on tärkeä hetki? (Oh my god, puolet kokouksesta on mennyt, nyt pitää alkaa hommiin!)

Kirja toimii audiokirjana aika hyvin, mutta osa minusta miettii kyllä, että olisiko fyysinen kirja ollut parempi.

 

 

SUOSITTELLEMME KIRJAA

Kirja toimii hyvin vaikka Scrum Mastereille, joiden pitää miettiä erilaisten kokousten järjestämistä aika paljon.

Jotkut meistä ovat aamuvirkkuja, toiset taas tekevät töitä mieluiten yömyöhään. Tässä kirjassa tutustutaan siihen, miten eri vuorokaudenajat vaikuttavat eri ihmisten toimintaan. Milloin kannattaa pitää kokoukset, joissa pyritään luoviin ratkaisuihin? Entä milloin kannattaa varata aikaa analyyttiselle työlle? Miten voit itse testata oman vuorokausirytmisi? Kirjassa käsitellään myös muunlaisia aikaan sidottuja asioita, esimerkiksi sitä milloin projektit kannattaa aloittaa.

Arto Kiiskinen

Senior konsultti, Contribyte

Sivujen määrä

Audiokirjan pituus (h)

%

Kuuntelun helppous

%

Tarinan mielenkiintoisuus

Julkaisuvuosi

Share This