Valitse sivu

Winning

Kirja-arvostelu

Kirja-arvostelu: Winning

Tämä jo vuonna 2005 ilmestynyt johtamistaidon klassikko herättää ristiriitaisia tunteita. Toisaalta kirja on aivan mahtava kokoelma käytännössä koeteltuja toimintatapoja selkeästi paloiteltuna ymmärrettäviin kokonaisuuksiin. Ja toisaalta taas sitten kirja on kirjoitettu valtavan suuren yrityksen toimitusjohtajan näkökulmasta.

Kirjassa on hyvin puntaroituja selkeitä ohjeita johtajuuteen ja yleisiä periaatteita yritysten johtamiseen, mutta silti näkökulma on jotenkin vanhasta maailmasta. Kirjaa lukiessa tuli useita flash backeja ajasta, jolloin kirjoittajakin työskenteli suurissa yli 100 000 työntekijän yrityksissä. Monet Jackin kokemukset ja sotatarinat olivat aivan yhtä omien kokemusteni kanssa, vaikka en toimitusjohtajana toiminutkaan.

Varmaan eniten keskustelua herättävä kohta kohta liittyy Jackin vahvasti perustelemaan luokituskäytäntöön. Työntekijät luokitellaan vuosittain suoritustason perusteella kolmeen eri luokkaan: parhaat 20%, keskikasti 70% ja heikoimmat 10%. Kirjan opeilla homma jatkuu niin, että parhaat 20% palkitaan, keskimmäistä 70% autetaan toimimaan paremmin ja tehokkaammin, ja 10% autetaan uudelle uralle. General Electric -kontekstissa tämä on ilmeisesti toiminut hyvin, ilmeisesti tavoitteiden asetantaan on paneuduttu kunnolla.

Kirjassa esitetään paljon hyviä periaatteita ja selitetään, mitä ne tarkoittavat käytännössä. Suorapuheisuus ja ”kaikki aivot peliin” -periaatteet on ihan tätä päivää, ja näillä keinoilla saadaan ihmisistä irti parhaat. Lukuja kirjassa on vaikka kuinka monta, ja ne käsittelevät myös yritysostoja sekä erilaisia muutos- ja kriisitilanteita, joihin kaikkiin löytyy jonkinlainen resepti. Moneen kohtaan on myös riittänyt reaalimaailman esimerkkejä, jotka havainnollistavat, kuinka näitä neuvoja on viety käytäntöön.

Kirjan helmiä ovat kiteytykset kuten:

“Before you are a leader, success is all about growing yourself. When you become a leader, success is all about growing others.”

― Jack Welch, Winning

“Common mission trap for companies: trying to be all things to all people at all times.”

― Jack Welch, Winning

SUOSITTELLEMME KIRJAA

Kirja sopii johtamisen yleisoppaaksi. Kirjassa on pelkistetysti esitettynä hyviä periaatteita siitä, kuinka yritysmaailmassa toimitaan. Toisaalta johtamiskäytännöt ovat aavistuksen vanhasta maailmasta – varsinkin kun puhutaan nuorempien ikäpolvien (diginatiivien) johtamisesta, motivointi ja itseohjautuvuus tarjoavat tehokkaampia keinoja.

Tämä jo vuonna 2005 ilmestynyt johtamistaidon klassikko herättää ristiriitaisia tunteita.  Toisaalta kirja on aivan mahtava kokoelma käytännössä koeteltuja toimintatapoja selkeästi paloiteltuna ymmärrettävien kokonaisuuksiin, mutta vastaako tämä enää modernin johtamisen tarpeisiin?

Antti Suvanto

Senior konsultti, Contribyte

Sivujen määrä

%

Lukemisen helppous

%

Tarinan mielenkiintoisuus

Julkaisuvuosi

Share This