Valitse sivu

Scrum Master aloitusopas - auta tiimiä parempaan Scrumiin

Scrum Master on fasilitaattori ja tiimin valmentaja. Scrum Masterin tehtävä on auttaa tiimiä menestymään ja voimaan hyvin.

Sinustako uusi Scrum Master?

Onko se päivä nyt koittanut? Pomosi otti sinut kyynärpäästä kiinni ja vei neukkariin – Simo, meidän pitää puhua. Luulit, että olet tehnyt jotain kamalaa ja nyt tulee pomolta kovat nuhteet. Mutta ei, se olikin jotain vielä pahempaa – sinua pyydettiin tiimin uudeksi Scrum Masteriksi. Onko kaikki nyt hukassa – onko sinusta kuitenkin tulossa jonkin sortin päällikkö?

Scrum Master aloitusopas

Scrum Master ei ole tiimin päällikkö

Älä murehdi – ei hätä ole tämän näköinen. Miljoonat muutkin ovat olleet aivan samassa tilanteessa. Scrum Master ei ole tiimin johtaja eikä päällikkö, vaan enemmänkin tiimin valmentaja. Scrum Masterin tehtävä on kannustaa tiimiä parempiin Scrum-toimintatapoihin ja saamaan tiimin oppimista ja tiimin jäsenien osaamista ylöspäin korkeammalle tasolle. Hän ei ole vastuussa tiimin työn tuloksista, vaan siitä että tiimi toimii oikein ja järkevästi. Tiimi on itse vastuussa työnsä tuloksista, ja Scrum Master vain auttaa tiimiä tajuamaan sen.

Scrum Master on tiimin valmentaja – tiimi kuuntelee sinua

Tällä tavalla ajateltuna, Scrum Masterin palli onkin sinulle kunnianosoitus – pomosi luottaa juuri sinuun, hän uskoo että sinä olet oikea henkilö saamaan tiimin oppimista ja scrumin ymmärrystä paremmaksi. Tämä vaatii sitä, että olet henkilö, jota tiimi arvostaa ja kuuntelee, ja sinulla on vaikutusvaltaa tiimiin ja sen yksilöihin.

Scrum Master on järjestäjä

Varsinkin uudella Scrum tiimillä, Scrum Masterin tehtävä on järjestää tiimin Scrum-seremoniat. Sprintin suunnittelu, daily, retrospektiivi, demo, sprintin katselmus, ehkä myös backlogin groomaussessio. Kun tiimi saa lisää kokemusta, näiden seremonioiden kuorma Scrum Masterille vähenee, mutta alussa se vaatii enemmän fokusta. Scrum Master tarvitsee siis hiukan kokouksien järjestämisosaamista. Kokouksissa Scrum Masterin pitää pitää huolta siitä että niistä syntyy tuloksia, eli pitää joko itse muistiinpanoja, tai mikä parasta, koettaa saada joku muu kirjoittamaan keskustellut asiat muistiin. Scrum seremonioissa tämä tarkoittaa monesti ketterän työkalun käyttöä, esim JIRA, eikä niinkään perinteistä kokousmemoa.

Scrum Masterin tehtävä ei ole päällikkörooli

Scrum Masterilla ei ole sen enempää valtaa kuin muillakaan tiimin jäsenillä. Scrum Master ei ole tiimin vetäjä. Päätösvallaltasi olet samanlainen jäsen kuin muutkin.

Kuinka paljon aikaa Scrum Master rooli vie?

Tyypillisesti Scrum Masterin tehtävät vievät noin 30% työajasta. Kun rooliin tottuu ja tiimi on kokeneempi, tämä osuus voi pudota vaikka 20%:iin. Pystyt siis hyvin tekemään normaalia työtä Scrum Master roolin lisäksi. Joskus tiimillä on ihan täysipäiväinen Scrum Master. Tämä saattaa tulla kyseeseen jos tiimi on isompi, ja esimerkiksi jos tuoteomistaja on sen verran työllistetty, että Scrum Masterin pitää auttaa häntä paljon. Useimmiten Scrum Master ei ole täysipäiväinen jobi.

Uusi Scrum Master – mitä tulisi osata?

 • Sinun tulisi osata Scrumin periaatteet hyvin. Tähän ei välttämättä tarvitse heti hakeutua CSM-kurssille, vaan riittää jos luet Scrum guiden huolellisesti läpi.
 • Tutustu tämän artikkelin lopussa olevaan kirjalistaan – suosittelen erityisesti opusta Scrum Field Guide.
 • Olen itse varma siitä, että lukemalla kaksi edellämainittua, saat paljon enemmän tietoa ja käytännön vinkkejä, kuin CSM kurssilta.
 • Lisäksi sinun tulisi itse kokea olevasi henkilö, joka haluaa auttaa tiimiä ja sen jäseniä parempaan Scrumiin ja tehokkaampiin kokouksiin.
 • Kokousten järjestämistä voi myös opetella. Puolet maailman kirjoista on ruokakirjoja, toinen puoli on kirjoitettu johtamisesta, ja kolmas puolisko on kirjoitettu paremmista kokouksista.

Scrum Master – tehtävät ja päävastuut:

 • Parantaa tiimin tehokkuutta ja luovuutta
 • Ylläpitää tiimin positiivista ilmapiiriä
 • Osata Scrum metodi hyvin ja auttaa tiimiä noudattamaan sitä
 • Auttaa tiimiä poistamaan työn esteet (impediments)
 • Järjestää Scrum-seremoniat: Daily, Sprint Review, Demo, Retrospektive, Sprint planning, Backlog grooming. Kaksi viimeistä kokousta pitää sopia tuoteomistajan kanssa että kumpi järjestää.
 • Auttaa tuoteomistajaa backlogin kanssa niin, että tiimille asiat tulevat selkeämpinä.

 

Haluatko oppia lisää Scrum Masterin roolista? Lataa tästä kattava oppaamme!

Scrum Masterin aloitusopas

Miten tulla hyväksi Scrum Masteriksi ja auttaa organisaatiota menestymään.

7 kohdan muistilista uudelle Scrum Masterille:

 

1. Scrum Master -rooli ottaa useimmiten noin 20-30% työajastasi – onko tämä sinulle ja pomollesi ok?

Et voi tehdä ihan samaa määrää asioita JA hoitaa Scrum Masterin työtä. Jotain on pakko jättää pois.

2. Älä ryntää heti Certified Scrum Master sertifikaattikurssille

Scrum guide on ainoa ohje, jonka tarvitset roolissa aloittamiseen. Edellämainittu Field Guide on hyvä lisä. Pärjäät näillä alussa varmasti. Mene koulutukseen vasta, kun olet ollut roolissa jonkin aikaa (6-12kk). Voit harkita myös CSM kurssien lisäksi esimerkiksi Contribyten World Class Scrum Master koulutusta.

3. Selvitä itsellesi, tiimillesi ja Product Ownerillesi, mitkä ovat Scrum Masterin tehtävät

Tiimi ja Product Owner voivat kuvitella, että Scrum Master vastaa pidemmästä listasta asioita – tee heille selväksi mistä tehtävistä sinä vastaat ja mistä et.

4. Opiskele kokousten järjestämistä

Kuten yllä jo kerroin, lue lisää kokouksien järjestämisestä. Pidä kokoukset etenemässä ja pois sivuraiteilta. Sovi tuoteomistajan kanssa kuka järjestää minkäkin kokouksen, ja millä tavalla. Miettikää yhdessä miten kokouksista tulisi tehokkaampia.

5. Varmista, että pidätte hyviä retrospektiiveja!

Tiimin retrospektiivit ovat yksi parhaita keinoja saada tiimin oppimista ja suorituskykyä paremmaksi. Sinä uutena Scrum Masterina vastaat niistä! Kehitä retrospektiiviosaamistasi ja pidä retrot virkeinä tilaisuuksina, ja ennenkaikkea, pidä niitä säännöllisesti (joka sprintissä tai kerran kuussa)

6. Tutustu valmentamiseen

Sinä olet tiimin valmentaja – kapealla katsantokannalla olet tiimin valmentaja parempaan Scrumiin, mutta käytännössä olet kokonaisvaltaisempi valmentaja tiimille – pyrit parempaan suorituskykyyn. Voit laajentaa valmennuksen työkalupakkiasi lukemalla kirjoja tai kouluttautumalla.

7. Älä tee kaikkea yksin – kuka on varamiehesi

Kannattaa varmistaa, että tiimin seremoniat menevät hyvin myös silloin kun sinä et ole paikalla – jos olet vaikka matkalla tai sairaana, on hyvä jos joku toinen voi hoitaa Scrum Masterin hommia. Sopikaa kuka on vara Scrum Master, ja voitte yhdessä varamiehesi kanssa myös vuorotella kokouksien järjestäjänä.

 

Uuden Scrum Masterin työ on haastavaa mutta palkitsevaa!

Contribyte yhteystiedot

Lasse Mikkonen, teknologiajohtaja 040 543 9845
Harri Pendolin, tuotejohtaminen 040 582 0865
Markku Nurmela, valmennuspalvelut 040 501 5094
Timo Leppä, koulutuspalvelut 0400 924 830
Niklas Tikkala, työkalun palvelupäällikkö 040 681 8585
Henri Hämäläinen, toimitusjohtaja 050 487 3291

Sähköposti - info@contribyte.fi tai etunimi.sukunimi@contribyte.fi

Laita viestiä

6 + 4 =

Share This