Valitse sivu

Backlog-altaassa uudet ideat kulkevat pinnalta kohti syvää päätyä

23 elo 2018

Backlog-altaassa uudet ideat kulkevat pinnalta kohti syvää päätyä

elo 23, 2018

Aikaisemmissa blogeissa onkin jo puhuttu, että tuotekehitystiimin backlogi muistuttaa suppiloa, jossa asiat tarkentuvat ja myös jakautuvat pienemmiksi, sopivan kokoisiksi palasiksi, joita tiimi voi ottaa työn alle. Tiimin ei koskaan pitäisi aloittaa liian isoja duuneja kerrallaan, koska silloin scrum-sprintti tukehtuu ja laatu väistämättä huononee. Asiat pitää pureskella ja jakaa pienemmiksi tarinoiksi, jotta ne ovat helpommin ymmärrettäviä ja saadaan nopeammin valmiiksi.

Tätä varten olen kehittänyt kaksi ajattelumallia: DEEP -speksauksen ja backlog uima-altaan. Katsotaanpa näitä nyt tarkemmin.

 

DEEP-speksaus

DEEP-speksauksen ajatus on, että mitä lähempänä tuotekehitystiimiä backlog-item on, sitä tärkeämpää on, että se on käsitelty DEEP-metodilla. Eli, se pitää olla keskusteltu tiimin kanssa (Discussed), sillä pitää aivan välttämättä olla kunnollinen kuvaus (Explained), se pitää olla effort-arvioitu ja tarpeeksi pieni (Estimated) ja sen prioriteetti pitää olla tiedossa (Prioritized).

Ajatus on, että tiimi ja Product Owner yhdessä säännöllisesti tekevät tätä DEEP-speksausta esimerkiksi backlog grooming -sessioissa. Toki asioiden DEEP-analyysia voi tehdä muutenkin, mutta koska ensimmäinen osa on keskustelu, se sujuu ehkä parhaiten säännöllisissä kokouksissa. Contribyte suosittelee viikottaista tunnin backlog groomausta.

 

Backlog-allas

Nyt kun ajattelee, että backlogilla asiat siirtyvät pikkuhiljaa DEEPimmeiksi, voikin ajatella kääntävänsä normaalin ajatusmallin backlogista ylösalaisin. Normaalisti backlogia ajatellaan pinona asioita, jossa tärkeimmät asiat ovat päällimmäisenä ja helposti otettavissa. Tämäkin on hyvä ajatusmalli, mutta backlogia voi ajatella myös toisella tavalla. Tulkaapa mukaan ajatusleikkiin, jossa backlog on uima-allas.

Uudet asiat voi laittaa altaan pinnalle, josta ne sitten pikkuhiljaa analysoidaan ja priorisoidaan. Lopulta siirtyvät syvään päätyyn ja vajoavat pohjalle, valmiiksi implementointiin.

Uima-altaassa on matala pääty ja sitten hiljalleen syvenevä rinne ja syvä pääty. Idea on juuri niin että syvän päädyn pohjassa on venttiili josta asiat menevät sitten tuotekehitystiimille. Ja siellä pohjalla pitäisi olla sitten asiat valmiita ja DEEPpejä. Eli uudet asiat voi laittaa altaan pinnalle, josta ne sitten pikkuhiljaa analysoidaan ja priorisoidaan. Lopulta ne siirtyvät syvään päätyyn ja vajoavat pohjalle, valmiiksi implementointiin.

Laitoin tähän ajatusmalliin vielä myös pari hauskaa lisäystä. Kun altaasta otetaan asioita pohjan kautta pois, sen pinta tietenkin laskee, ja sen takia allasta voidaankin täyttää tuotehallinnasta tulevalla paksulla letkulla. Laitoin kuitenkin letkuunkin vielä suodattimen, jolla saadaan ideoita raakattua ennen kuin ne tulevat backlog-altaaseen. Tuon suodattimen on tarkoitus parantaa backlog itemeiden laatua jo ennen kuin ne tulevat altaaseen. Se ei ole pelkästään simppeli go/nogo-filtteri, vaan käytännössä tuotepäällikön omistama prosessi, jossa ideoita testataan ja niiden kuvausta parannetaan. Pelkästään tästä ideoiden testauksesta voisi puhua vaikka kuinka paljon lisää, mutta siitä meillä on ihan oma koulutuskin, oikeat ominaisuudet. Asiasta pidettiin myös webinaari, joka on katsottavissa YouTube-kanavaltamme.

Toinen altaasta löytyvä asia onkin nuo piraijat. Ne kuvaavat tuoteomistajaa ja tiimiä, joka analysoi ja pureksii backlogissa kelluvia asioita pienemmiksi ja DEEPimmiksi, kunnes ne ovat valmiita ja siellä altaan pohjalla venttiilin vieressä. Jokainen voikin miettiä kannattaako altaaseen työntää kättään ja yrittää muiluttaa piraijojen ohi asioita tuotekehitystiimille – aivan, siinä käy huonosti.

 

Contribyte on suomen johtava tuotekehityksen auttaja. Meillä on paras yhdistelmä osaamista tuotejohtamisen ja tuotekehityksen yhteistoiminnan parantamiseen. Meillä on myös kokeneet valmentajat ja kouluttajat joiden avulla voit parantaa tuotekehityksen toimintaa. Ota meihin yhteyttä tai tilaa uutiskirjeemme pysyäksesi perillä siitä, mitä Contribytellä tapahtuu!

 

Arto Kiiskinen

Arto Kiiskinen

Senior Consultant

Arto on urallaan nähnyt tuotekehitystä monista eri näkökulmista. Hänellä on kokemusta mm. Product Ownerin, Scrum Masterin ja tuotekehitysjohtajan tehtävistä. Niin isojen kuin pientenkin firmojen toimintatavat ovat tulleet tutuiksi. Arto rakastaa parantaa organisaatioiden oppimista sekä tuoteomistajien osaamista, ja kirjoittaa blogeja eri aiheista. Koska retrospektiivit on yksi Arton suosikkiaiheista, ovat jotkut asiakkaat antaneet hänelle lisänimen "Retromies". Vapaa-aikana Arto yrittää elää terveellisesti, ostaa mahdollisimman paljon autoja, katsoo yhä uudelleen Tähtiportti-sarjan jaksoja ja opiskelee Personal Traineriksi. Arto on kirjoittanut kirjan "OWN IT – 8 Simple Secrets of Product Owner Success". Lisää Arton ajatuksia voi lukea täältä.

Share This

Jaa tämä kollegoillesi

Jaa tämä postaus verkostoosi!