Haetteko Product Owneria töihin? Lue tämä ensin!

6 marras 2018

Haetteko Product Owneria töihin? Lue tämä ensin!

marras 6, 2018

Product Owner eli tuoteomistaja on ketterissä tuotekehitystiimeissä rooli, jonka vastuulla on edustaa asiakkaan ja stakeholdereiden ääntä tiimille ja priorisoida tiimin tekemistä. Ideana on se, että yksi henkilö kerää tietoa monista eri lähteistä ja keskustelee säännöllisesti monien ihmisten kanssa, jotta voi sitten tehdä päätöksiä siitä mikä on tärkeää: mitä tehdään ja mitä ei. Lisäksi Product Owner vastaa siitä, että tiimillä on aina valmiina aloitettavaksi hyvin määriteltyä ja tärkeää tekemistä.

 

Tiimi säilyy stressittömänä!

Product Owner on vastuussa siitä, että tiimin työn arvo organisaatiolle on mahdollisimman korkea.

Tällä tavalla Product Owner on vastuussa siitä, että tiimin työn arvo organisaatiolle on mahdollisimman korkea. Eikö kuulostakin aika tärkeältä hommalta? Tuotekehitys on monille yrityksille suuri investointi. Palkat, tietokoneet, työpisteet, kehitys- ja testiympäristöt maksavat maltaita. Product Owner on vastuussa siitä, että näistä investoinneista saatava hyöty maksimoidaan sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä, kuitenkin niin, että tiimiä ei missään tilanteessa ylikuormiteta eikä ihmisiä polteta loppuun. Näin tulevaisuus on turvattu!

Hyvä Product Owner voi moninkertaistaa tuotekehitystiimin tehokkuuden verrattuna tilanteeseen, jossa tuoteomistajan roolia ei hoideta kunnolla. Product Owner -roolin laiminlyönti organisaatiossa onkin todella vaarallista.

 

Oman toimen ohella – vaarallista!

Product Ownerin työt voi tietenkin hoitaa joku muukin, vaikkapa tuotepäällikkö, projektipäällikkö tai tuotekehityspäällikkö. Mutta yhä yleisempää on, että organisaatiot heräävät siihen, että tiimin työn arvon maksimointi on niin tärkeä asia, että siihen kannattaa ottaa ihan dedikoitu ihminen. Product Ownerin hommaa pelkästään hoitava ihminen parantaa aivan takuuvarmasti tiimin toimintaa ja selkiyttää backlogia niin, että tuotekehityksen hukka vähenee ja tiimistä saadaan enemmän irti vähemmällä stressillä!

 

Vastuut ja tehtävät

Tämä blogi onkin tarkoitus olla yhtäältä lista asioista, joita Product Owner tekee, vaikkapa sitä varten, jos haluatte miettiä mitä työnpaikkailmoitukseen laitetaan. Ja toisaalta, miksipä tätä blogia ei voisi käyttää myös siihen, että koetetaan avata johdon silmiä, jos teillä vielä ajatellaan, että ei teillä Product Ownereita tarvita.

Product Owner vastuulista:

 • Scrum / tuotekehitystiimin päivittäinen työ
  • Osallistuu useimpiin daily scrum -kokouksiin
  • Osallistuu retrospektiiveihin, demoihin ja Sprint Review -kokoukseen
  • Hyväksyy releaset ja Sprintin tuotoksen
  • Tiimin päivittäisiin kysymyksiin vastaaminen ja läsnäolo

 

 • Tuotteen / Tiimin backlogi
  • Backlogin pitäminen prioriteetin mukaisessa järjestyksessä
  • Prioriteetissa ylimpänä olevien backlog itemien valmistelu yhdessä tiimin kanssa sellaiseen kuntoon, että itemit ovat aloitusvalmiita
  • Säännölliset Backlog grooming -keskustelutilaisuudet
  • Sprint planning -tilaisuus ja mahdolliset muut tarvittavat backlogia parantavat suunnittelutilaisuudet kuten Sprintin esisuunnittelu

 

 • Stakeholder-kommunikaatio
  • Stakeholdereiden tarpeiden selvittäminen
  • Release-aikatauluarvion ylläpitäminen
  • Tiimien velocityn ymmärtäminen
  • Edistysraportit stakeholdereille tuotekehityksestä
  • Järjestää tarvittavia muita demoja ja pilotteja palautteen saamiseksi tarvittavilta tahoilta

 

 • Asiakaskontaktit ja asiakasymmärryksen ylläpitäminen
  • Säännölliset kontaktit suoraan asiakkaiden kanssa tai ihmisten kanssa, joilla on suora asiakaskontakti
  • Asiakaspresentaatiot, demot, tilaisuudet, joissa saada palautetta tuotteesta ja tulevaisuudensuunnitelmista ja asiakkaan ongelmista ja tarpeista
  • Hyvän asiakaskokemuksen määrittely yhdessä tuotehallinnan kanssa

 

 • Virheiden hallinta
  • Virheiden oikean prioriteetin varmistaminen
  • Mitä korjataan mihinkin releaseen?
  • Virheiden selkeyden varmistaminen, jotta korjaaminen on tehokasta

 

 • Roadmapping ja visio
  • Pidemmän aikavälin suunnitelmien teko yhdessä tuotepäällikön kanssa
  • Release-suunnitelmat
  • Tuotteen visio, ja release-kohtainen visio
  • Scrum-sprinttien tavoitteet

 

 • Tekemisen koordinointi
  • Osallistuu tiimien välisten riippuvuuksien analysointiin ja pitää huolta siitä, että riippuvuudet vaikuttavat backlog prioriteettiin oikealla tavalla
  • Varmistaa yhdessä mahdollisen projektijohdon kanssa, että tuotekehitystä tukevat toiminnot kuten myynti, markkinointi ja asiakastuki tekevät releasea tukevia toimenpiteitä

 

 • Oppiminen ja positiivisen ilmapiirin säilyttäminen
  • Pitää osaltaan huolta, että tiimillä on hyvä olla ja positiivinen ilmapiiri
  • Ymmärtää positiivisuuden tehostavan vaikutuksen tuloksiin ja luovuuteen ja valmentaa muuta osaa organisaatiosta tämän ymmärtämiseen
  • Pitää huolta, että tiimi tehostaa toimintaansa

 

Miltä lista näyttää? Näyttääkö se siltä, että kyllähän tuon hoitaa muutamassa tunnissa per viikko, oman toimen ohella? Vai alkaako näyttää siltä, että ehkä tuo olisi jonkun ihmisen kokopäiväinen homma? Aika monet meidänkin asiakkaista alkavat päätyä jälkimmäiseen!

 

Kirjaa pukkaa! Paranna omaa osaamistasi!

Tuoteomistajiin kannattaa satsata. Dedikoitu ihminen tekemään tuota työtä on ensimmäinen askel, mutta sitä ei kannata jättää siihen. Koulutus ja valmennus ovat hyviä ja halpoja keinoja ottaa lisää tehoa irti tuotekehityksestä. Ja jos ne tuntuvat liian isoilta investoinneilta, niin voi vaikka itseopiskella paremmaksi tuoteomistajaksi.

Osaksi tästä syystä minäkin päätin kirjoittaa asiasta kirjan! Kirjaprojekti on kestänyt suunnilleen koko tämän vuoden, ja nyt voin ilokseni todeta, että valmista syntyi! Kirjan webbsite löytyy osoitteesta https://ownit8.com/ ja teokseni voi tilata kirjakaupoista, Amazonista tai BOD-kirjakaupasta. Tai suoraan minulta – kysy kopiota suoraan meiltä sähköpostilla tai kun tavataan.

Jos sinulla on jo opus kädessäsi, kerro ihmeessä mitä tykkäsit! Olen aina halukas kuulemaan palautetta ja miten voisin parantaa kirjaa sen seuraavissa inkarnaatioissa – aivan kuten hyvän Product Ownerin kuuluukin 😉 !

 

Product Owner on ketterän toimintamallin tärkein rooli. Hyvä Product Owner tehostaa koko tuotekehityksen toimintaa ja varmistaa, että tulokset ovat maksimaalisen hyviä. Product Ownereihin kannattaa siis satsata! Koulutus on hyvä alku, ja osaavalla Product Owner valmentajalla saa vielä viimeisen silauksen!

 

Arto Kiiskinen

Arto Kiiskinen

Senior Consultant

Arto on urallaan nähnyt tuotekehitystä monista eri näkökulmista. Hänellä on kokemusta mm. Product Ownerin, Scrum Masterin ja tuotekehitysjohtajan tehtävistä. Niin isojen kuin pientenkin firmojen toimintatavat ovat tulleet tutuiksi. Arto rakastaa parantaa organisaatioiden oppimista sekä tuoteomistajien osaamista, ja kirjoittaa blogeja eri aiheista. Koska retrospektiivit on yksi Arton suosikkiaiheista, ovat jotkut asiakkaat antaneet hänelle lisänimen "Retromies". Vapaa-aikana Arto yrittää elää terveellisesti, ostaa mahdollisimman paljon autoja, katsoo yhä uudelleen Tähtiportti-sarjan jaksoja ja opiskelee Personal Traineriksi. Arto on kirjoittanut kirjan "OWN IT – 8 Simple Secrets of Product Owner Success". Lisää Arton ajatuksia voi lukea täältä.

Share This

Jaa tämä kollegoillesi

Jaa tämä postaus verkostoosi!