Valitse sivu

Lukulista: Parhaat kirjat Scrum Masterille

4 joulu 2018

Lukulista: Parhaat kirjat Scrum Masterille

joulu 4, 2018

Aika ajoin minulta kysytään, että mitkä ovat ne kaikkein parhaat kirjat Scrum Mastereille. ”Parhaat kirjat” on aika voimakas termi – minun ”parhaat kirjat” -lista vaihtelee varmasti joka vuosi. Mutta yritetäänpä kuitenkin nyt listata tähän muutama kirja, jotka ovat todella hienoja opuksia ja tarjoavat tarpeellista tietoa helposti luettavassa muodossa.

 

1. The Scrum Guide

Scrum Guide on ilmainen ja lyhyt e-kirja Scrumin perusperiaatteista. Se selittää lyhyesti eri roolit ja seremoniat, mutta ei tarjoa ihan hirveästi työkaluja eikä syventävää näkemystä asiaan. Tästä kannattaa kuitenkin aloittaa.

 

2. The Scrum Field Guide

Scrumin kenttäopas on erinomainen opus Scrumin saloihin. Se selittää perusteet, mutta ei pysähdy siihen, vaan kertoo myös hyvin selkeästi ja havainnollisesti miksi asiat kannattaa tehdä tietyllä tavalla. Essential lukemista kaikille Scrum Mastereille ja paras Scrumin perusteos.

 

3. Coaching Agile Teams

Kirja tarjoaa työkaluja Scrum Mastereille sen ymmärtämiseen, mitä Scrum-tiimin valmentajana olo tarkoittaa. Mitä valmentaminen on ja millainen on hyvä valmentaja? Entä mitä Scrum Masterilta odotetaan tässä suhteessa? Miten voi kehittää itseään olemaan parempi valmentaja?

Kirja tarjoaa myös selkeitä työkaluja ja ajatuksia siitä, miten tiimin toimintaa voi kehittää. Esimerkiksi kokousten fasilitointia, ongelmanratkaisua, yhteistyön parantamista ja konfliktitilanteiden ratkaisua.

 

4. Agile Retrospectives – Making Good Teams Great

Tämä kirja tarjoaa ymmärrystä ja työkaluja retrospektiveiden pitämiseen tehokkaasti. KIrjan opettamilla keinoilla retrospektiveista saadaan paras teho irti ja niissä saadaan myös tuloksia takuulla. Kirja on ilahduttavan fokusoitunut käytännön keinoihin millä retroja fasilitoiva henkilö, on se sitten Scrum Master tai muu ihminen, saa pidettyä retrot hauskoina ja hyödyllisinä hetkinä kiireen keskellä. Erittäin suositeltava teos.

 

Älä lopeta siihen!

Kannattaa jatkaa lukemista ja oppimista! Me olemme töissä vielä pitkään. Minäkin katselen kaihoten kalenteria – milloin ne eläkepäivät koittaa. Mutta nyyh, sinne on vieläkin varmasti melkein 20 vuotta. Kannattaa miettiä asiaa niin, että ne pari vuosikymmentä vierähtävät ohi mukavasti, jos oppii koko ajan uutta!

Siksi kannattaa pyrkiä siihen, että oppii, lukee ja opiskelee asioita mitkä auttavat eteenpäin. Contribyten kirjastosta saa mukavia lukuideoita – samoin tästä uuden Scrum Masterin aloitusoppaasta!

 
 
Arto Kiiskinen

Arto Kiiskinen

Senior Consultant

Arto on urallaan nähnyt tuotekehitystä monista eri näkökulmista. Hänellä on kokemusta mm. Product Ownerin, Scrum Masterin ja tuotekehitysjohtajan tehtävistä. Niin isojen kuin pientenkin firmojen toimintatavat ovat tulleet tutuiksi. Arto rakastaa parantaa organisaatioiden oppimista sekä tuoteomistajien osaamista, ja kirjoittaa blogeja eri aiheista. Koska retrospektiivit on yksi Arton suosikkiaiheista, ovat jotkut asiakkaat antaneet hänelle lisänimen "Retromies". Vapaa-aikana Arto yrittää elää terveellisesti, ostaa mahdollisimman paljon autoja, katsoo yhä uudelleen Tähtiportti-sarjan jaksoja ja opiskelee Personal Traineriksi. Arto on kirjoittanut kirjan "OWN IT – 8 Simple Secrets of Product Owner Success". Lisää Arton ajatuksia voi lukea täältä.

Share This

Jaa tämä kollegoillesi

Jaa tämä postaus verkostoosi!