Valitse sivu

Keskivartalolihava organisaatio – diagnoosi ja hoito

19 huhti 2018

Keskivartalolihava organisaatio – diagnoosi ja hoito

huhti 19, 2018

Diagnosoi oireet

Epätasapainosta kielii tilanne, jossa alle 80% henkilöstöstä työskentelee itse tuotteiden ja palveluiden parissa.

Organisaatio kasvaa keskivartalolihavaksi tahtomattaan puutteellisen ketteryysharjoittelun takia. Haluamme luoda houkuttelevia urapolkuja ja palkita – täysin oikeutetusti – meriiteistä ylennyksillä. Kuitenkin, jos kasvu ei ole riittävän nopeaa, ja jos organisaation tarve ja kyky palkata uutta työvoimaa ei ole samalla tasolla, syntyy organisaation epätasapaino. Epätasapainosta kielii tilanne, jossa alle 80% henkilöstöstä työskentelee itse tuotteiden ja palveluiden parissa pääsääntöisesti.

Organisaatioiden tulee vastata jatkuvasti kompleksisempiin tarpeisiin, joka luo tarpeen hallita eksponentiaalisesti kasvavaa tietomassaa. Epävarmuuden välttämiseksi pyrimme koordinoimaan tätä tietomassaa, joka organisaation näkökulmasta kääntyy usein controller, coordinator ja manager -tyyppiksiksi titteleiksi. Keskivartalolihavuus kasvaa.

Nopeusharjoittelun puute luo valheellisen turvallisuudentunteen. Keskivartalolihava organisaatio kykenee pieniin jatkuviin parannuksiin, mutta ei vastaamaan disruptiiviseen muutokseen. Vaikka projektin käynnistäminen olisi raskasta ja hidasta, saamme projektit käyntiin. Todellinen nopeusharjoittelu vaatii kykyä aloittaa nopeasti uutta, hylätä vanhaa ja huolehtia kokonaiskuvasta nopeassa syklissä. Keskivartalolihavassa organisaatiossa on liikaa raportointisuhteita ja hallintamekanismeja, jotta tämä olisi mahdollista.

Diagnoosin voi varmistaa katsomalla mihin suuntaan ja millä rytmillä kukin juoksee tai kävelee. Onko talossa yhteinen rytmi? Menevätkö kaikki samaan suuntaan ilman vahvaa jatkuvaa ohjausviestiä? Keskivartalolihavuus tuo mukanaan siiloja, ja täten siilojen välistä koordinaation tarvetta, ja täten lisää keskivartalolihavuutta.

Oireenmukainen hoito

Luo luottamusta läpinäkyvyydellä.

Hyväksy kompleksisuuden olemassaolo ja luo luottamusta läpinäkyvyydellä. Läpinäkyvyys ja pääsy todelliseen tietoon auttaa ennustettavuuteen paremmin kuin uudet hallinnolliset roolit ja raportointi. Poista raportit ja mene oikean tiedon äärelle riippumatta millä tasolla se on. Mahdollista myös muille sama toiminta. Ruohonjuuritasolla tämä tarkoittaa esimerkiksi kaikille avoimia yhteisiä suunnitteluja ja demoja.

Älä keskity utilisaatioon tai muihin korkean tason mittareihin, vaan tuottaman suurinta mahdollista asiakasarvoa lyhimmällä mahdollisella odotusajalla. Käytännössä less is more, tekemällä vähemmän asioita voit saada enemmän aikaan. Käytännössä älä pakota tiimejä ylisitoutumaan, huolehdi teknisestä laadusta ja varmista että kaikki ovat ymmärtäneet vaatimukset samalla tavalla yhteisen kasvollisen kommunikaation välityksellä.

Toimi yhteisessä rytmissä yli organisaatiorajojen. Yhteinen riittävän tiheä suunnittelu ja toteutusrytmi luo sekä paineen että mahdollisuuden onnistua yhdessä, mutta vain, jos kaikki soutavat samaan tahtiin. Luo rytmi järjestämällä säännöllisesti yhteisiä suunnittelutapahtumia, joihin osallistuvat mielellään kaikki. Jos kaikki eivät voi osallistua, niin vähintäänkin jokaisesta tiimistä ja funktiosta yksi edustaja pelkän linja- tai keskijohdon sijaan.

Ehkäise

Moniosaavilla tiimeillä vältät tukifunktioiden laajaa tarvetta ja pienennät organisaatiosta johtuvia viiveitä.

Toimi aidosti yhdessä tiimien tiiminä ja rakenna aitoja moniosaavia pitkäikäisiä tiimejä. Moniosaavilla tiimeillä vältät tukifunktioiden laajaa tarvetta ja pienennät organisaatiosta johtuvia viiveitä, kun osaaminen ja paras tieto ovat lähellä toisiaan. Aidolla tiimien tiimillä teet satojen ihmisten yhteistyöstä tiimityötä koordinoinnin sijaan. Viimeisenä, pitkäaikaisilla tiimeillä luot tehokkuuden lisäksi tekijöille pitkäaikaisen sosiaalisen ympäristön, joka auttaa toimimaan jatkuvasti muuttuvassa ympäristössä paremmin.

Luo luottamuksen ja läpinäkyvyyden kulttuuria. Epävarmuuden hallitsemisen sijaan tee siitä organisaatiosi kilpailuetu. Vahvalla visiolla saadaan yhteinen suunta, kunhan se pilkotaan kullekin osa-alueelle merkityksellisiksi osiksi. Organisaation ympäristö muuttuu kuitenkin jatkuvasti, joka johtaa sekä onnistumisiin että epäonnistumisiin. Juhli onnistumisia näkyvästi, mutta kerro myös epäonnistumisista avoimesti oppimiskertomuksina syyttelyn tai vähättelyn sijaan. Luottamus yhteiseen läpinäkyvyyteen luo tärkeitä signaaleja tiedon lähteeltä päätöksentekoon juuri oikeaan aikaan.

Milloin hoitoon?

Jos oireidenmukainen hoito ei tuo näkyviä muutoksia organisaatiosi, niin ulkoinen arviointi auttaa asiaa. Aina selvienkään oireiden tunnistaminen ei ole helppoa, jos niihin on ehtinyt tottua liian kauan. 80% henkilöstöstä työskentelemässä pääasiallisesti tuotteiden ja palveluiden parissa on hyvä sääntö, josta lähteä arvioimaan omaa tilannetta.

 

Lue lisää ketterästä tuotekehityksestä tai tutustu koulutuksiimme.

P.S. Haluatko pysyä perillä Contribyten uutisista sekä koulutuksista ja tapahtumista? Tilaa uutiskirjeemme!

Pasi Pekkanen

Pasi Pekkanen

Konsultti

Tuotekehityksen konsultointi, SAFe-asiantuntija.

Share This

Jaa tämä kollegoillesi

Jaa tämä postaus verkostoosi!