Valitse sivu

Tulevaisuuden huippuja coachaamassa – Contribyte tukee Suomen nuorinta e-urheilu -joukkuetta

2 loka 2018

Tulevaisuuden huippuja coachaamassa – Contribyte tukee Suomen nuorinta e-urheilu -joukkuetta

loka 2, 2018

Contribyte on alkanut sponsoroida Suomen nuorinta tavoitteellista e-sport-joukkuetta, Jämsän Paintball CS:GO:ta.

E-urheilu on maailman nopeiten kasvava urheilun muoto. Me Contribytellä haluamme ehdottomasti olla mukana tulevaisuuden urheilun kehittämisessä ja tukemisessa. Meistä on tärkeää, että jokainen nuori voi löytää oman harrastuksensa, jossa tuntee itsensä onnelliseksi, toteaa Contribyten toimitusjohtaja Henri Hämäläinen päätöksestä.

Haastattelimme joukkuetta tästä kovasti nousussa olevasta lajista ja kyselimme hieman näiden nuorten pelaajanalkujen tulevaisuuden suunnitelmista.

 

Mikä ihmeen e-urheilu?

E-urheilu on kilpaurheilua siinä missä mikä tahansa muukin urheilu.

Joukkueenjohtajan Jere Malilan mukaan e-urheilu on kilpaurheilua siinä missä mikä tahansa muukin urheilu. Vaikka e-urheilua harrastetaankin pääsääntöisesti tietokoneella, siinä pätevät kilpatasolla samat asiat kuin muissakin urheilulajeissa. Kilpatasolla pelaaminen vaatii sekä hyvää fyysistä että henkistä kuntoa, jotta keskittyminen ja jaksaminen riittävät stressaavissa kilpailutilanteissa.

Joukkue harjoittelee yhdessä kahdesta neljään kertaan viikossa. Lisäksi heillä on pelejä ja yksilötreenejä tunnista neljään tuntia päivässä. Malilan mukaan e-urheilun treenaaminen on verrattavissa esimerkiksi jalkapallon harjoitteluun: joukkue treenaa tekniikkaa siinä missä itse pelaamistakin. On tärkeää harjoitella esimerkiksi sitä, kuinka pelissä liikutaan ja ammutaan oikeaoppisesti ja nopeasti.

– Tiimitreeneissä suunnitellaan muun muassa uusia taktiikoita, jotka voisivat toimia hyvin toisia joukkueita vastaan. Yksilötreenit puolestaan koostuvat pitkälti itse pelitekniikasta, kuten vaikka tähtäämisestä ja niin sanotusta spreijaamisesta. Samalla kehitetään myös tilanneälyä, joka on tärkeää onnistumisen kannalta, kuvailee joukkueen kapteeni Jami ”VelhoTomu” Malila.

Harjoittelun tavoitteellisuudesta kertovat myös urheiluleirit, joilla suurin osa joukkueen pojista on käynyt treenaamassa pelaamista. Neljä viidestä joukkueen pelaajasta on käynyt Vuokatin urheiluopiston, Super Jymyn ja Havu Gamingin järjestämän kaksiviikkoisen urheiluleirin, jossa he pääsivät pelaamaan ja harjoittelemaan ammattivalmentajien kanssa

 

Mahdollisuus pelata tosissaan

Jami ”VelhoTomu” Malila treenaamassa CS:GO:ta

Jämsän Paintball CS:GO -joukkue perustettiin, koska nuorille haluttiin luoda mahdollisuus pelata tosissaan ja korkealle tähdäten. Joukkue tarjoaa pelaajille tilaisuuden keskittyä pelkkään harjoitteluun, kun joku muu pitää huolen käytännön asioista, kuten organisaation pyörittämisestä ja turnausjärjestelyistä.

Ajatus ammattimaisesta joukkueesta syntyi, kun nyt 14-vuotias Jami ilmoitti isälleen haluavansa ammattipelaajaksi. Isä päätti tukea poikansa päätöstä ja perusti joukkueen tavoitteellisen harjoittelun mahdollistamiseksi. Urheiluleiriltä löytyi joukkueeseen lisää porukkaa, jotka haluavat myöskin harjoitella tosissaan. Tällä hetkellä joukkue koostuu viidestä 13–15-vuotiaasta pojasta, ja tavoitteena on tulla tunnetuksi Suomen nuorimpana tavoitteellisena e-urheilujoukkueena.

– Meidät erottaa muista joukkueista nuori ikämme sekä kova halu päästä pro-skeneen, oli se sitten Suomessa tai ulkomailla. Se yhdistää meitä kaikkia. Meillä on nyt hyvä mahdollisuus kehittyä ja haluamme ottaa siitä kaiken irti. Kaikkien tavoitteet ovat korkealla ja motivaatio on kova, toteaa Jami joukkueen yhteishengestä.

 

Realistiset tavoitteet

Tällä hetkellä Jämsän Paintball CS:GO pelaa FEL:n järjestämässä CS-haastajaliigassa, jonka parhaat joukkueet saavat mahdollisuuden päästä pelaamaan varsinaiseen CS-liigaan. CS:GO:ta pelataan siis liigoissa ja turnauksissa, samaan tapaan kuin vaikka jääkiekkoa! Kausi on sujunut suhteellisen hyvin, ja kuudesta pelistä on saavutettu kaksi voittoa ja yksi tasapeli.

Toisin kuin muissa urheilulajeissa, e-urheilussa ei ole olemassa minkäänlaista ikätasoitusta, eli pojat pelaavat huomattavasti vanhempia ja kokeneempia pelaajia vastaan.

– Kaikki matsit ovat meille kovia, mutta sitäkin opettavaisempia! Jere toteaa innostuneena.

Suurin osa pojista haaveilee ammattimaisesta urasta pelaamisen parissa.

Suurin osa pojista myös haaveilee ammattimaisesta urasta pelaamisen parissa. Joukkue haluaakin pitää pitkän välin tavoitteet korkealla, mutta lyhyen välin tavoitteet tarpeeksi realistisena. Ensin pyritään saamaan nuorille pelikokemusta pienemmistä kilpailuista, ja vuoden parin sisällä tavoitellaan jo pidemmälle, ehkä jopa kohti kansainvälisiä kilpailuja.

– Joukkueena tavoitteenamme on saada lisää näkyvyyttä nuorina pelaajina, jotta meillä olisi tulevaisuudessa parempi mahdollisuus päästä merkittäviin joukkueisiin sekä Suomessa että ulkomailla. Oma tavoitteeni on pelata huipputasolla, oli se sitten Suomessa tai kansainvälisesti. Unelmani on toimia tulevaisuudessa ammattimaisena e-urheilijana, esimerkiksi eurooppalaisjoukkue Fazessa, joka on yksi tämän hetken kovimpia joukkueita, tiivistää Jami.

 

Peli on vain peliä

CS Go -pelissä pelataan viiden hengen joukkueissa, joista toiset ovat terroristeja ja toiset heidän vastustajiaan. Vaikka peliin liittyy aseita ja niitä perinteisesti kutsutaan sotapeleiksi, on ammattipelaajille peli vain peliä – se on urheilua pelin ympäristöstä riippumatta.

Me näemme pelaamisen puhtaasti kilpaurheiluna, emme väkivaltaisena pelinä. Se on meille vain peli, jossa on tietynlaiset reunaehdot, Jere Malila selittää.

Joukkueelle oli alusta lähtien selvää, että he haluavat pelata ”first person shooter” -tyyppistä peliä, jossa pelimaailmaa katsotaan pelihahmon näkökulmasta. CS:GO kuuluu tähän kategoriaan, ja se on Jamin mukaan erityisen kiinnostava peli, sillä siinä taktiikka ja strategia ovat suuressa osassa.

Myös käymälläni urheiluleirillä pelattiin tätä peliä, ja sieltä löysinkin suuren osan joukkuetovereistani. Siinäkin mielessä meille oli itsestään selvää, että CS:GO on meidän peli. Pelissä tapahtuu koko ajan: siinä ei tule vastaan sellaista tilannetta, jossa ei joutuisi miettimään ja taktikoimaan. Joukkueen johtaminen antaa myös hyvää johtajakokemusta, kertoo Jami.

E-urheilu nähdäänkin nykyisin todellisena kilpaurheiluna, jossa on maailmalla miljoonaluokan turnauksia ja jota harjoitellaan tosissaan. Myös Suomen puollustusvoimien urheilukouluun voi päästä e-urheilun kautta, mikä osaltaan kertoo siitä, kuinka vakavasti laji otetaan nykyään.

Myös Veikkauksen sivuilla voi lyödä vetoa CS-liigan peleistä, Jere lisää.

Me puolestaan veikkaamme, että näistä pojista kuullaan vielä!

 

Lue lisää joukkueesta tai seuraa heitä Facebookissa ja Twitterissä!

Share This

Jaa tämä kollegoillesi

Jaa tämä postaus verkostoosi!