Valitse sivu

Finish: Give Yourself the Gift of Done

Kirja-arvostelu

Kirjoittaja Jon Acuff on kerännyt kirjaan tutkimustuloksia ja psykologiaa siihen liittyen, miksi kovin usein asiat jäävät kesken. Miksi yhdeksän kymmenestä laihdutuskuurista epäonnistuu? Miksi treenaaminen maratonille jää kesken? Miksi töissä aloitamme paljon uusia juttuja, mutta miten paljon asioita saadaan loppuun asti? Olisiko olemassa keinoja, joilla onnistuisimme saamaan useammin asioita valmiiksi?

Kyllähän niitä keinoja löytyy, kun ensin ymmärtää, miksi asiat jäävät kesken. Hyvin keskeisessä roolissa tässä on lähes meihin kaikkiin sisäänrakennettu perfektionismi. Toisilla se on pahempi kuin toisilla. Kirjassa kerrotaan esimerkiksi taiteilijasta, joka maalasi monta sataa taulua, ja aina ennen taulun valmistumista, tuhosi maalauksen. Kun se ei ollut riittävän hyvä.

Usein ei riittävän hyvä on kuitenkin vain tekosyy. Pelkäämme kritiikkiä.

Toinen esimerkki on, kun ”day after perfect”. Kun esimerkiksi alamme dieetin, joka perustuu siihen että syömme pelkkiä kurkkuja, niin kuinka kauan dieetti kestää? 3 tuntia? Päivän? Mitä tapahtuu sitten? Royale with cheese -ateria, supersize please. Kun täydellinen kurkkuateriasarja on katkennut, perfektionisti meissä heittää koko dieetin sivuun, koska jo epäonnistuimme. Epäonnistuminen lannistaa. Kirjassa kerrottiin 30 päivän treenihaasteesta, johon osallistui tuhansia ihmisiä. Suuri osa osallistujista jätti homman kesken. Arvaatteko, minä päivänä? Haasteen 20. päivänä? 13. päivänä? Ei – vaan toisena päivänä. Koska jo toisena päivänä täydellinen osallistuminen ohjelmaan katkesi, oli helppo heittää pyyhe kehään.

Suuri osa valmiiksi saamisesta liittyy siis siihen, että tunnistamme meissä olevan taipumuksen luovuttaa kun täydellisyyden saavuttaminen  on hankalaa.

Muita esimerkkejä hyvistä ohjeista kirjassa ovat muun muassa:

  • Älä aseta liian suuria tai kovia tavoitteita – puolita tavoitteet (tai anna itsellesi 2x enemmän aikaa niiden saavuttamiseen).
  • Kun helpomman tavoitteen välitavoitteet on helpommin saavutettavissa, koet onnistumisia ja vältät välitavoitteiden epäonnistumisia. Tämä kannustaa, eikä lannista!
  • Kun sinulla on joku tärkeä projekti tai maali, valitse jotain muuta mitä ET TEE. Jätä vaikka Walking Deadit rauhaan parin kuukauden ajaksi. Tai älä lähde Bulgariaan kahden viikon golfmatkalle.
  • Mieti, miten tavoitteeseen pääsy olisi hauskaa! Anna itsellesi palkintoja, tai rankaise itseäsi jos et pääse välitavoitteisiin.
  • Tunnista, miten ja milloin prokrastinoit.
  • Älä pelkää mitata edistymistäsi. On tyhmää pelata sokkona.

Kirja toimii todella hyvin myös audiokirjana!

SUOSITTELLEMME KIRJAA

Kirja sopii kyllä ihan kaikille, mutta ketterissä toimintatavoissa erityisesti tuoteomistajille ja Scrum Mastereille.

Helppolukuinen, yksinkertainen ja ytimekäs kirja siitä, miten perfektionismi jallittaa meitä monella eri tavalla, ja johtaa usein siihen, että emme saa asioita valmiiksi. Perfektionismi estää meitä joskus edes aloittamasta jotain, ja jos olemme päässeetkin liikkeelle, se tehokkaasti koettaa saada meitä lopettamaan. Kirja antaa paljon ajatuksia tavoiteasetantaan ja keinoja siihen, miten saat työasioita useammin valmiiksi. Kirja auttaa varmasti myös henkilökohtaisessa elämässä.

Arto Kiiskinen

Senior konsultti, Contribyte

Sivujen määrä

Audiokirjan pituus (h)

%

Lukemisen helppous

%

Tarinan mielenkiintoisuus

Julkaisuvuosi

Share This