Valitse sivu

Outliers - the Story of Success

Kirja-arvostelu

Kirja-arvostelu: Outliers – the Story of Success

Otin tämän kirjan lukulistalle, koska kaikki mikä avaa menestystarinoiden taustalla olevia tekijöitä, on kiinnostavaa. Kirja olikin aika mahtava kuuntelukokemus. Ensinnäkin, kirjailijan ääni itsessään on mukavaa kuunneltavaa, ja kirjan tarinat ovat mukaansatempaavia ja silmiä avaavia.

Kun meille kerrotaan menestyneistä yksilöistä, harvemmin ajattelemme sitä, minkälaisia asioita on tapahtunut näiden yksilöiden elämäntarinassa, taustalla ja jopa historiassa. Vaikka ei voikaan kiistää sitä, että menestys vaatii lähes aina kovaa työtä ja jonkin verran lahjakkuutta, tämän kirjan luettuani ymmärrän paremmin, ettei se pelkästään riitä. Menestys on melkein aina kiinni myös siitä, että sattuu vaan olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan, ja saa mahdollisuuden.

Kirjassa tulee useita mielenkiintoisia tarinoita henkilöistä, jotka ovat nousseet maailman kärkeen. Ja perinteisesti ajatellen me kaikki ajattelemme, että he ovat tehneet sen omalla kovalla työllään, ja ovat uskomattoman lahjakkaita. Mutta sepä ei olekaan koko kuva. Kun menestyneitä ihmisiä katsoo tarkemmin, saattaa yllättyä. Taustalla on lähes aina aikamoinen sattumusten summa, jonka takia juuri nämä henkilöt ovat päässeet kasvamaan ja oppimaan taitoja, joita ovat sitten päässeet omalla tarmollaan käyttämään hyväksi rakentamaan omaa menestystarinaansa. Kirjassa esitelty nuoren Bill Gatesin tarina oli erityisen kiehtova.

Välillä kirjaa lukiessa tai kuunnellessa tulee mieleen ”miksi kirjailija keskittyy tähän?”, ”miten tämä voi vaikuttaa menestykseen?” mutta kaikki tarinakaaret muuttuvat lopussa ymmärrettäviksi. Kirja kaappaa mukaansa ja avaa omaa ajatusmaailmaa. Aika harvoin sattuu vastaan kirjaa, josta olettaa ensin jotain, sitten pettyy kun kirja ei vastaakaan odotuksia, mutta lukemista silti vain jatkaa, koska tarina on niin mielenkiintoinen. Kun sitten tarinassa etenee eteenpäin, yhtäkkiä ymmärtää että ”tässä kaikessa on järkeä” ja ”tämän takia hän kertoo meille tämän asian”. 

Mitä sitten voisi kirjasta oppia vaikkapa omaan elämään tai oman organisaation kehittämiseen? Ehkä sellaiset ajatukset, että mahdollisuuksista pitää ottaa kiinni ja niitä pitää vahtia silmät auki, lahjakkuus ei ole kaikki kaikessa, vaan taitojen tinkimätön harjoittelu on jopa tärkeämpää. Ja ajoitus – mikä muutos on nyt juuri aluillaan? Mikä on se asia, mikä mullistaa maailman seuraavaksi? Sitä voi miettiä henkilökohtaisesti ja myös organisaation tasolla.

SUOSITTELLEMME KIRJAA

Kirjasta ei nyt ehkä saa suoraan ideoita tuotekehitysorganisaation kehittämiseen, mutta oman tajunnan laajentajana tätä voi suositella ihan kaikille. Ehkä R&D Manager -tyyppiset ihmiset ja miksei Scrum Masterin kaltaiset valmentajatkin voisivat erityisesti kiinnostua kirjasta.

Harva kirja onnistuu  kiehtomaan hyvällä tarinankerronnalla, avaamaan ajatuksia ja viemään niitä uusille urille, ja liikuttamaan henkilökohtaisuudellaan. Tämä kirja on sellainen. Outliers kertoo erilaisten menestystarinoiden taustalla olevia asioita, ja avaa sitä, miten tärkeää on kovan työn ja lahjakkuuden lisäksi myös mahdollisuuksiin tarttuminen, sattuma, tinkimätön harjoittelu ja puhdas oikeaan aikaan oikeassa paikassa oleminen.

Arto Kiiskinen

Senios konsultti, Contribyte

Sivujen määrä

Audiokirjan pituus (h)

%

Lukemisen helppous

%

Tarinan mielenkiintoisuus

Julkaisuvuosi

Share This