Personal Map -harjoituksella loimme luottamusta toisiimme

20 helmi 2017

Personal Map -harjoituksella loimme luottamusta toisiimme

helmi 20, 2017

Ihmiset ymmärtävä toisiaan paremmin silloin, kun he ymmärtävät paremmin toistensa tapaa nähdä maailma. Myös luottamuksen syntymisessä tärkeää on ymmärrys toisen henkilön taustoista ja henkilöstä omana itsenään. On esimerkiksi helpompi luottaa ihmiseen, jonka kanssa löytää jotain samoja kiinnostuksen kohteita tai toimintatapoja.

Helmikuun alussa sulautimme Prodmanin liiketoiminnan Contribyten liiketoimintaan. Tämä siis tarkoitti uusia kasvoja ja uusia henkilöitä toimintaamme. Olemme asiakkaillamme käyttäneet erilaisia tutustumisharjoituksia usein, mutta nyt oli kerrankin mahdollisuus käyttää tällaista harjoitusta ihan itse. Päätimmekin koittaa Management 3.0:sta tuttua Personal Maps harjoitusta tutustuaksemme toisiimme.

Personal Map – Käytännön järjestelyt

Meidän työpäivämme ovat hyvin erilaisia ja vain muutaman kerran vuodessa olemme kaikki tai lähes kaikki samassa paikassa samaan aikaan. Päätimmekin koittaa järjestää Personal Maps harjoituksen Skype for Businessin verkkoneuvottelun kautta.
Kaikille osallistujille oli annettu tehtäväksi tehdä itsestään personal map etukäteen ja lähettää se ennen palaveria minulle. Koska tarkempaa ohjeistusta formaatista ei annettu, niin personal mappeja tulikin sopivan erilaisia: osa käsin piirrettyjä, osa power pointilla tehtyjä ja jotkut käyttivät mind map työkaluja. Tämä oli nimenomaan tarkoitus, eli jokainen sai tehdä kartasta oman näköisensä. Palaveri jaettiin niin, että kaikille tuli 7 minuutin mittainen aikaväli, jossa perehdyimme heidän tekemäänsä personal mappiinsa. Harjoitus siis meni niin, että muut saivat kysellä toisten piirtämästä kartasta, mutta itse ei niistä saanut kertoa ilman kysymystä. Tällä tavoin keskustelu ohjautuu niihin asioihin, mitkä toisia kiinnostavat.

Mitä opimme

Osa osallistuneista oli tuntenut toisensa jo pidemmän aikaa ja osa oli siis aivan uusia tuttuja keskenään. Se hieman yllätti kaikki, että jopa vanhoista tutuista henkilöistä tuli uusia ulottuvuuksia näinkin lyhyellä ja kevyellä harjoituksella. Uusiin henkilöihin tutustumiseen tällainen on kuitenkin erinomaisen helppo tapa. Se mahdollistaa sen, että ihmiset voivat tuoda itsestään esille ne puolet joita haluavat, mutta toiset pääsevät kuitenkin pureutumaan heitä kiinnostaviin asioihin.

Harjoituksesta jäi erityisesti mieleen se, että työelämän kokemukset eivät lopulta kiinnostaneet erityisemmin. Lähes kaikki kysymykset liittyivät muihin kuin työelämän asioihin. Syy lienee siinä, että noista muista asioista tulee niin paljon harvemmin puhuttua.

Kenelle ja mihin tilanteisiin

Personal map harjoitus toimii varmasti tiimille kuin tiimille. Jos ihmisten täytyy oppia tuntemaan toisensa paremmin, niin tämä harjoitus toimii hyvin. Jos tiimi on jo oikeasti tuntenut toisensa pitkään, niin voi käyttää muitakin tutustumisharjoituksia, kuten harjoituksia, joissa avataan esimerkiksi työelämän minään vaikuttaneita piirteitä tai elämän käännekohtia.

Tällaisia harjoituksia monesti ylenkatsotaan työelämässä. Ne kun eivät aina oikein tunnu työltä. Monissa ammateissa on kuitenkin menty enemmän ja enemmän ajatustyön puolelle ja vieläpä tiiminä tehtävä luovan ajatustyön puolelle. Sellaisessa ihmisten saumaton yhteistyö on elintärkeää ja sitä voi edelleen parantaa sillä, että ihmiset tuntevat toisensa hyvin.

Henri Hämäläinen

Henri Hämäläinen

Toimitusjohtaja, konsultti

Henri on Contribyten toimitusjohtaja ja organisaatioiden valmentaja. Hän on 15 vuoden aikana saanut toimia kymmenien eri organisaatioiden valmentajana ja muutoksen auttajana. Henri vaati, että toimitusjohtajanakin hänelle jää aikaa valmentaa ja kouluttaa organisaatioita. Henrin vapaa-aika kuluu monimuotoisten liikunnallisten harrastusten parissa niin yksin, ystävien kuin perheenkin kanssa. Ulkourheilu niin pyöräillen, juosten, suunnistaen, hiihtäen tai koiran kanssa liikkuen on lähellä sydäntä. Nuoruuden pallopelit vetävät Henrin joka viikko aina takaisin pallopelikentille, sillä ilman ulkona liikkumista ei ajatukset pysyisi kasassa.

Share This

Jaa tämä kollegoillesi

Jaa tämä postaus verkostoosi!