Valitse sivu

Scrum Master – pakottaja vai paimenkoira?

10 helmi 2017

Scrum Master – pakottaja vai paimenkoira?

helmi 10, 2017

Contribyte järjestää asiakkailleen mahdollisuuden jakaa kokemuksiaan, oppejaan ja näkemyksiään Communities of Practice – tapaamisissa. Näitä asiakkaillemme eksklusiivisia maksuttomia tapaamisia järjestetään nelisen kertaa vuodessa tällä hetkellä Scrum Mastereille, ja tuoteomistajille ja tuotepäälliköille. Communities of Practice – ajattelu pohjautuu satoja vuosia vanhaan kilta-ajatteluun, joka alkuperäisessä muodossaan tarkoitti jonkin tietyn ammatin osaajien muodostamaa yhteisöä, joka jakoi oppejaan toisilleen.

Tapaamiset ovat olleet alusta asti hyvin suosittuja, ja niissä on jaettu monia hyviä neuvoja ja käyty monia arvokkaita keskusteluja. Viimeisimmässä Scrum Mastereille tarkoitetussa tapaamisessamme keskustelimme myös siitä, tuleeko Scrum Masterin toimia tarvittaessa ”pakottajan” roolissa varmistaakseen sen, että asiat tehdään sovitusti, vaikka sitten väkisin. Paimenkoira – vertaus puolestaan johtaa juurensa omaan 10 vuotta sitten käymääni Scrum Master – koulutukseen. Kouluttaja vertasi Scrum Masteria, varsin onnistuneesti, paimenkoiraan joka ohjaa lauman oikeaan suuntaan, pitää sen kasassa ja suojelee sitä susilta ja muilta pedoilta. Paimenkoira on siis enemmän luotsi joka antaa tiimin noudattaa prosessiaan miten se parhaaksi näkee, ja ohjaa sitä tarvittaessa.

Yhtenä ajatuksia herättävänä kommenttina esitettiin, että Scrum Master ei saisi koskaan toimia pakottajana, koska tällöin Scrum Master nostaa itsensä tiimin yläpuolelle eikä ole enää osa sitä. Scrum Masterin tulisi paremminkin auttaa tiimiä itseään ymmärtämään sovittujen käytäntöjen merkitys, eli toimia paimenkoirana joka ohjaa laumaa oikeaan suuntaan.Tämä on hyvä ja tavoiteltava asia, mutta valitettavasti tiimit jättävät joskus tärkeät asiat tekemättä vain koska eivät halua tehdä niitä. Ne voidaan kokea ajanhukkana, tai vain ikäviltä velvollisuuksilta joita kukaan ei halua tehdä. Tähän kuitenkin pätee viisaus ”toisen roska on toisen kulta”, eli nämä ikävät aikaa hukkaavat asiat saattavat olla sellaisia jotka ovat kokonaisuuden kannalta erittäin arvokkaita ja tarpeellisia. Tiimien tulee ymmärtää oman työnsä lisäksi myös se, miten se vaikuttaa organisaatioon kokonaisuudessaan.

Millaisen roolin Scrum Masterin tulisi siis ottaa tässä tapauksessa? Mitä Scrum Masterin tulisi tehdä silloin kun tiimit eivät halua noudattaa sovittuja asioita vain koska ne ovat ikäviä? Pitääkö Scrum Masterin tarvittaessa nostaa itsensä tiimin yläpuolelle, ja sanella miten asiat tehdään ja varmistaa että ne tehdään?

Miten teidän Scrum Masterinne toimivat?

Palataan tähän aiheeseen pikapuoliin, eli tarkastellaan johtamista tilannejohtamisen näkökulmasta seuraavassa blogipostissani ihan pikapuoliin!

 

Haluatko oppia lisää Scrum Masterin roolista? Lataa tästä kattava oppaamme aiheesta!

Scrum Masterin aloitusopas

Miten tulla hyväksi Scrum Masteriksi ja auttaa organisaatiota menestymään.

Mikko Korkala

Mikko Korkala

Tuotekehityksen konsultti

Mikko on pitkän linjan tuotekehitysammattilainen. Hän aloitti uransa ohjelmistosuunnittelijana, mutta löysi kutsumuksensa ketterien- ja Lean-menetelmien parista. Mikko on työskennellyt niin kehitystiimien kuin ylimmän johdonkin kanssa, ja työ on sisältänyt valmentajan, kouluttajan, uusien kehitysprosessien laatijan ja tutkijan rooleja. Mikko on yksi ensimmäisistä, jotka aloittivat ketterien menetelmien systemaattisen tutkimisen ja kehittämisen Suomessa, ja hän väitteli aiheesta tohtoriksi vuonna 2015. Vapaa-aikansa Mikko viettää perheensä kanssa, lukemalla niin faktaa kuin fiktiota sekä kuntoilemalla. Erityisesti pyöräily sekä maastossa että maantiellä ovat lähellä Mikon sydäntä.

Share This

Jaa tämä kollegoillesi

Jaa tämä postaus verkostoosi!