Valitse sivu

IBM Jazz vs. Atlassian Stack – Kumpi sopii paremmin organisaatiollesi?

9 helmi 2018

IBM Jazz vs. Atlassian Stack – Kumpi sopii paremmin organisaatiollesi?

helmi 9, 2018

Oletteko joskus työporukalla miettineet, olisiko parempi luottaa IBM Jazziin vaiko Atlassian Stackiin? Meillä Contribytellä on kokemusta molemmista, joten päätimme tarjota tietämyksemme myös blogimme lukijoille.

 

IBM Jazz on tiiviisti integroitu kokonaisuus

Jazz-tuoteperhe on IBM:n itsensä kehittämä nykyaikainen paketti.

Jazz, oikealta nimeltään IBM Rational Jazz, on ohjelmistojen ja palvelujen kehitysalusta. Siinä on yhdistettynä työkalut vaatimushallinta RM:ään, muutos- ja konfiguraatiohallinta CCM:ään sekä laadun- ja testauksenhallinta QM:ään. Jazz-tuoteperhe on IBM:n itsensä kehittämä nykyaikainen paketti, joka on myös laajennettavissa kokoonpanon ulkopuolelle sekä IBM Rational -työkaluilla että kolmannen osapuolen ja Open Source -ratkaisuilla. Jazz on myös uusi sukupolvi ja päivityspolku vanhemmille IBM Rational -työkaluille, Synergy CM:lle sekä Clear Caselle ja Clear Questille.

Jazz-maailmaan on sovelletusti tuotu näiden hankittujen teknologioiden piirteitä ja hyväksi havaittuja menetelmiä. Jazz työkalut ovat muokattavasti erilaisten menetelmien ja prosessien mukaisiksi. Määritykset tehdään ja tallennetaan pääosin työkalujen tarjoamilla ylläpito-ominaisuuksilla. Toisin sanoen useimmissa tapauksissa ei tarvita suurempia kustomointeja tai ohjelmoitavia laajennoksia. Jazziin liittyy myös ekosysteemi, joka tosin on rajoittunut lähinnä koulutus, menetelmä ja konfigurointityötä tarjoaviin konsultteihin.

Hinnoittelultaan IBM on perinteinen lisenssipohjainen malli, jossa voidaan asiakaskohtaisesti ja voluumista riippuen saadaan alennuksia. Lisenssikustannusta voidaan optimoida käyttötarpeen mukaan käyttäen erityyppisiä lisenssejä: token, kelluva ja käyttäjäkohtainen. Tyypillisesti lisenssit hankitaan omaksi ja niistä maksetaan vuosittain noin 20%:n ylläpitomaksu, joka sisältää oikeuden päivityksiin ja tukeen.

 

Atlassian ALM koostuu erillisitä plugineista

Atlassianin ALM -työkalut puolestaan tarjoavat integroidun kokonaisuuden ohjelmisto- ja palvelukehitykseen. Ydintuotteet kuten JIRA, Confluence ja BitBucket integroituvat keskenään hyvin ilman erillisiä integraatioita. Kaikissa sovelluksissa on nykyaikaiset Rest-malliset rajapinnat ja niihin löytyy paljon esimerkkejä ja ohjeita keskustelupalstoilta. Näiden lisäksi ekosysteemi tarjoaa myös hyvin kattavan lähteen sovellus- ja konfigurointiohjeille sekä ongelman ratkaisuun.

Atlassianin tärkeä piirre on aktiivinen ekosysteemi, joka tuottaa perustuotteisiin laajennuksia.

Atlassian-mallin tärkeä piirre on aktiivinen ekosysteemi, joka tuottaa sinänsä pelkistettyihin perustuotteisiin laajennuksia. Toisin sanoen perustuotteen joskus puutteelliset toiminnot löytyvät lähes poikkeuksetta Marketplace-sovellusten tarjoamina. Tästä on toisaalta hyötyä: laajennosten valmistajat tarjoavat vaihtoehtoja ja kilpailevat keskenään käytettävyyden ja hinnan suhteen. Toisaalta ylläpidossa joudutaan huomioimaan useampien tahojen tuottamien osien yhteensopivuus ja sopimukset. Nykyään käytännössä kaikki Marketplace-kumppanit toimittavat nopeasti uudet versiot laajennuksista ja noudattavat Atlassianin. suosittamaa hinnoittelu- ja sopimusmallia. Toisin sanoen tämä ei monestikaan aiheuta mitään erityisiä ongelmia.

Atlassianin hinnoittelu- ja sopimusmalli on avoin, joten kaikki lisenssit ovat käyttäjäkohtaisia. Alennusta voi saada suoraan kunkin perussovelluksen käyttäjämäärän mukaan porrastettuna. Myös lisenssit hankitaan portaittain: 25-50, 100-250, 500-2000, 10000-10000+. Asiakaskohtaisia alennuksia ei Atlassianilla ole. Lisenssit voi hankkia samaan julkiseen hintaan joka kumppaneilta tai toimittajalta suoraan. Saatavilla on myös sekä hajautettu että High Availability Data Center -versio tuotteista.

 

Lopputulos? 

Atlassian-tuotteet ovat yleisimmin käytetty ratkaisu ohjemistoyrityksissä

Atlassianin integroitujen tuotteiden ja ekosysteemin laajennosten malli on hyvä tulevaisuuden tarpeita ajatellen. Ekosysteemi tuottaa aktiivisesti uusia sovelluksia muuttuviin tarpeisiin, ja ne ovat useimmiten helppoja käyttöönotoltaan. Atlassian-tuotteet ovat yleisimmin käytetty ratkaisu ohjemistoyrityksissä ja useissa julkishallinnon organisaatioissa. Näin ollen osaajia ja konsultteja on Suomessakin saatavilla.

Toisaalta IBM:n yhden toimittajan mallissa ylläpidon sopimukset ja yhteistyöverkosto on huomattavasti selkeämpi. Puuttuvien ominaisuuksien tai kumppanivaihtoehtojen rajallisuus voi kuitenkin aiheuttaa rajoituksia alustan kehittämisessä muuttuviin tarpeisiin. IBM-konsulttien ja kumppanien määrä Suomessa on pieni ja kustannukset voivat siksi kasvaa isoiksi.

Hinnoittelultaan Atlassian on joka kokoluokassa edullisempi, vaikka kelluvaa tai token-mallia ei ole. Perushinnat ovat noin murto-osa IBM hinnoista.

 

Contribyte on sekä Atlassian että IMB -työkalujen toimittaja. Lue lisää näistä tuotekehityksen työkaluista tai ota suoraan meihin yhteyttä!

 

Lasse Mikkonen

Lasse Mikkonen

Teknologiajohtaja

Lasse on Contribyten perustajajäsen, joka nykyisin vastaa yrityksen käyttämistä työkaluista sekä portfoliosta. Hänellä on 20 vuoden kokemus ohjelmistokehityksestä sekä konsultoinnista, ja hänen erityisosaamisensa liittyy konfiguraariohallintaan sekä prosessiosaamiseen. Teknologiajohtajan tehtävien lisäksi Lasse konsultoi ja pitää koulutuksia.

Share This

Jaa tämä kollegoillesi

Jaa tämä postaus verkostoosi!