Valitse sivu

Parempi Sprint Planning? – Aloita kissavideoista!

6 helmi 2019

Parempi Sprint Planning? – Aloita kissavideoista!

helmi 6, 2019

Työurani alkutaipaleelta on jäänyt mieleen hetki, kun työskentelin Nokian digipalveluissa, ja olimme markkinointi-ihmisten kanssa ideoimassa, millaisia taustakuvia voisi kännykkään myydä. Markkinoinnin ihmiset olivat ihan että ”Animal babies!” ”Joo!!!” ”Ooh!!” ”Ne on niin ihania!” Minä puolestaan olin vähän ihmeissäni siitä, että mikä niissä eläinvauvoissa nyt on niin ihmeellistä.

Silloin olin vähän vajaa kolmekymppinen, enkä välittänyt muusta kuin autoista, golfista ja vempaimista. Nyt näin jo kypsemmällä iällä (reilu nelikymppinen) voi tunnustaa, että onhan ne eläinpienokaiset aika hellyttäviä. Varsinkin kissanpennut.

 

Aasinsilta (onpas tämä nyt eläimellistä) agileen

Miksi aloitin kertomalla kissanpennuista? No koska kissat ja kissavideot ovat vaan suosikkiesimerkkini siitä, miten tiimin pitäisi toimintaa suunnitellessaan muistaa kaksi asiaa. Ensimmäinen niistä on se, että työpäivään kannattaa koettaa mahduttaa monia pieniä positiivisia hetkiä – joillekin ne voivat olla kissavideoita, toisille jotain muuta. Pienet positiiviset tujaukset päivän mittaan pitävät hymyn herkässä ja aivot virkeinä. Erityisen tärkeää tällainen positiivisilla ajatuksilla ”alustus” on ennen hetkiä, missä pitäisi pystyä luovaan ajatteluun ja näkemään mahdollisuuksia. Tällaisia voivat olla kokoukset tai ongelmanratkaisusessiot, tai  vaikkapa retrospektiivit tai design-kokoukset.

 

sprint planning

 

Kiire ei paranna laatua

Toiseksi: tiimin jäsenten, mutta myös Product Ownerin, Scrum Masterin ja tuotekehitysjohdon pitäisi muistaa, että hyvää laatua ei synny ylilataamalla tekeminen, esimerkiksi sprintit. Ihmisille pitää antaa tilaa myös hengittää. Jos vertaa laatua joka syntyy, kun tiimin työtaakka on 120 %, tai laatua joka syntyy esimerkiksi 90% työtaakalla, veikkaan että ero on suuri. Toisessa tapauksessa tuntuu painolastina se tekemättömien töiden lista, kun taas toisessa voi keskittyä paremmin käsillä olevaan asiaan. Verratkaa vaikka Project Binkyä vs. BIFB 240ZM5 buildiin (jep, olen yhä autoistakin kiinnostunut).

Eli tätä tarkoitin kissavideoilla ja niiden laittamisella sprint backlogille ensimmäisenä. Jos on tarkoituksena tehdä todella hyvää jälkeä, niin on todella tärkeää, että sprinttiä ei ladata ylitäyteen! Aloita siis sillä, että otat tavoitteeksi ladata vaikka 90% velocitystä tällaiseen sprinttiin.

 

Täyttöaste tavoitteen mukaisesti

Tämä nyt ei tarkoita sitä, etteikö olisi joskus järkevämpää tähdätä toiseen tavoiteeseen: nopeuteen. Joskus on todellakin tärkeää saada jotain tehtyä nopeasti, ja ”good enough” tai ”It’ll be fine” -laatu riittää. Tämä voi olla vaikka tilanteessa, jossa tehdään prototyyppiä tai MVP:tä johonkin asiakastestiin tai demoon, ja tarkoitus on mahdollisimman nopeasti selvittää asiakastarpeita, jotta voidaan sitten rakentaa se oikea ja lopullinen tuote.

Tämän blogin sanomana on siis sinulle Product Owner, Scrum Master tai R&D -manager – mieti, mitä lähdet tiimiltä pyytämään. Haluatko nopeaa toimitusta? Sitten on okei ladata sprintti täyteen. Vai haluatko todella hyvää laatua? Silloin voisi olla hauska kokeilla joskus sitä, että tietoisesti jätetään tiimille tilaa hengittää sprinttiin. Ei painosteta. Eli ladataan sprinttiin ne kissavideot ensin!

 

Arto Kiiskinen

Arto Kiiskinen

Senior Consultant

Arto on urallaan nähnyt tuotekehitystä monista eri näkökulmista. Hänellä on kokemusta mm. Product Ownerin, Scrum Masterin ja tuotekehitysjohtajan tehtävistä. Niin isojen kuin pientenkin firmojen toimintatavat ovat tulleet tutuiksi. Arto rakastaa parantaa organisaatioiden oppimista sekä tuoteomistajien osaamista, ja kirjoittaa blogeja eri aiheista. Koska retrospektiivit on yksi Arton suosikkiaiheista, ovat jotkut asiakkaat antaneet hänelle lisänimen "Retromies". Vapaa-aikana Arto yrittää elää terveellisesti, ostaa mahdollisimman paljon autoja, katsoo yhä uudelleen Tähtiportti-sarjan jaksoja ja opiskelee Personal Traineriksi. Arto on kirjoittanut kirjan "OWN IT – 8 Simple Secrets of Product Owner Success". Lisää Arton ajatuksia voi lukea täältä.

Share This

Jaa tämä kollegoillesi

Jaa tämä postaus verkostoosi!