Kaikki mitä olet halunnut tietää Product Owner -roolista, mutta et ole uskaltanut kysyä!

12 helmi 2019

Kaikki mitä olet halunnut tietää Product Owner -roolista, mutta et ole uskaltanut kysyä!

helmi 12, 2019

Ajattelin näin vuoden 2019 aluksi tehdä lyhyen katsauksen viime vuoteen ja kertoa teille, mitä olemme suunnitelleet Product Ownereille tälle vuodelle.

Osaaminen yksissä kansissa!

Minun erikoisosaamistani on nimenomaan tuoteomistajien koulutus ja valmennus. Viime vuonna sainkin sekä kouluttaa että valmentaa suurta joukkoa innokkaita ja osaavia Product Ownereita toimimaan roolissa paremmin ja saavuttamaan parempia tuloksia! Oma kohokohtani vuodelle 2018 oli kirjani “OWN IT – 8 Simple Secrets of Product Owner Success” julkaisu loppuvuonna. Kirjaa oli kiva kirjoittaa ja kasasin siihen kaikki ne ydinasiat, jotka auttavat tuoteomistajia menestymään roolissaan! Kirja sopii myös Scrum Mastereille ja tuotekehitysjohtajille.

product owner

Tavoitteena minulla oli kirjoittaa sellainen opas, joka auttaisi aloittelevaa Product Owneria löytämään tiiminsä kanssa oikeat ja tehokkaat työtavat. Kokeneemmatkin tuoteomistajat varmasti saavat kirjasta ideoita.

Katsaus 2018 tuoteomistaja-blogikirjoituksiin

Seuraavassa on lyhyt kooste Product Owner -rooliin liittyvistä blogeista, mitä vuoden 2018 aikana julkaistiin:

  • Kirjoitin vuoden 2018 aikana useita blogeja tuoteomistajuudesta. Alkuvuodesta käsittelin sitä, miksi Product Ownerin rooli ylipäänsä on niin tärkeä. Tuoteomistajan vaikutus tiimin tuloksiin on todella suuri, koska hän määrittää tiimille menevän inputin. Jos Input on huonolaatuista tai huonosti priorisoitua, ei paraskaan tiimi voi saada aikaan hyviä tuloksia. Tämän takia tuoteomistajuusosaamisen kehittäminen pitäisi olla organisaatioiden ykkösasioita.
  • Keväällä puhuin siitä, miten tuoteomistaja ja tuotepäällikkö eroavat ja miten he voivat tehdä yhteistyötä. Tuotepäällikön kanssa tapahtuva kiinteä ja päivittäinen yhteistyö on yksi avainasioita menestyvän tuoteomistajan takana. Siihen kannattaa panostaa.
  • Loppuvuodesta kirjoitin listan kaikista töistä, mitä tuoteomistaja voi joutua tekemään. Työt tietenkin voivat vaihdella eri organisaatioissa, mutta tuo lista on aika hyvä. Lista auttaa myös ymmärtämään sen, että hyvin hoidettu tuoteomistajan rooli ottaa aikaa. Sitä ei voi tehdä parissa tunnissa per viikko.

Miten me autamme asiakkaidemme tuoteomistajia yhä paremmiksi vuonna 2019

Mitä meillä on suunnitelmissa 2019 varalle nimenomaan tuoteomistajille:

  • Uudelleen rakennettu avoin Product Owner -koulutus. Tämä toteutetaan kevään 2019 aikana. Jos siis haluat parantaa omia kykyjäsi tuoteomistajana, ja teitä on vain yksi tai kaksi, niin tuo avoin koulutus on hyvä mahdollisuus. Isommalle ryhmälle on ehkä parempi rakentaa yrityskohtainen koulutustoteutus.
  • Contribyten asiakkaiden tuoteomistajien Community of Practice tullaan järjestämään huhti-kesäkuun aikana. CoP:in tavoitteena on keskustella tuoteomistajien haasteista ja erilaisista lähestymistavoista ja kokemuksista. Ole valmiina kun kutsut tulevat!
  • Aiomme myös rakentaa tiimien ja Product Ownereiden valmennuksen työkaluksi paremman tiimi-kyselypatterin. Erilaisilla kyselyillä saadaan todella tehokkaasti esiin tiimissä parannusta kaipaavat asiat. Aiomme nyt Contribytellä laittaa nämä kyselyt sellaiseen kuntoon, että me voimme itse helpommin käyttää niitä sekä tiimivalmennuksen että Product Owner -valmennuksen apuna

Tehdään yhdessä tästä vuodesta parempi tuoteomistaja-vuosi!

 

Arto Kiiskinen

Arto Kiiskinen

Senior Consultant

Arto on urallaan nähnyt tuotekehitystä monista eri näkökulmista. Hänellä on kokemusta mm. Product Ownerin, Scrum Masterin ja tuotekehitysjohtajan tehtävistä. Niin isojen kuin pientenkin firmojen toimintatavat ovat tulleet tutuiksi. Arto rakastaa parantaa organisaatioiden oppimista sekä tuoteomistajien osaamista, ja kirjoittaa blogeja eri aiheista. Koska retrospektiivit on yksi Arton suosikkiaiheista, ovat jotkut asiakkaat antaneet hänelle lisänimen "Retromies". Vapaa-aikana Arto yrittää elää terveellisesti, ostaa mahdollisimman paljon autoja, katsoo yhä uudelleen Tähtiportti-sarjan jaksoja ja opiskelee Personal Traineriksi. Arto on kirjoittanut kirjan "OWN IT – 8 Simple Secrets of Product Owner Success". Lisää Arton ajatuksia voi lukea täältä.

Share This

Jaa tämä kollegoillesi

Jaa tämä postaus verkostoosi!