Valitse sivu

SAFe 5.0 ja Business Agility – ketteryyden uudet tuulet

30 loka 2019

SAFe 5.0 ja Business Agility – ketteryyden uudet tuulet

loka 30, 2019

Koko yrityksen on osattava ketteröityä yhtä aikaa tuotekehityksen kanssa!

SAFe 5.0 is out!

SAFe 5.0:n preview-versio julkaistiin juuri äskettäin SAFen globaalissa summitissa San Diegossa. Olin itse mukana paikan päällä tutustumassa siihen, mitä uutta uusin versio suosituimmasta skaalatun ketteryyden mallista tuo mukanaan. Ilmapiiri San Diegossa oli innostunut ja energinen. Keynote-puheessaan Mr. Dean Leffingwell käsitteli paljolti samoja asioita mitä olemme itsekin nostaneet esille omissa webinaareissamme ja blogeissamme. Yritysten ketteryyden skaalauksen pitää rakentua hyvälle perustalle, ja siinä ei saa keskittyä pelkästään tuotekehityksen ketteröittämiseen. Koko yrityksen on osattava ketteröityä yhtä aikaa tuotekehityksen kanssa!

 

Mitä uutta SAFe 5.0 tuo mukanaan?

Kuten voi kuvitella, uusi SAFe-versio tuo mukanaan monta pienempääkin muutosta, mutta nostaisin esille nämä kolme pääteemaa.

1) Business Agility

2) Koko organisaation ketteryyden parantaminen

3) Asiakaslähtöisen ajattelun tuomisen mukaan SAFe-malliin

On hienoa, että maailmallakin on huomattu se, mitä me Contribytellä olemme toteuttaneet jo vuosien ajan. Nimittäin se, että tuotekehitys ei saa olla ketteryyden ainoa saareke muun organisaation tarpoessa perinteisten toimintamallien suossa. Asiakaslähtöisyys (tai ainakin asiakasymmärryksen puute) on myös asia, jonka olemme havainneet olevan ongelma monissa organisaatioissa.

 

Business Agility – mitä se tarkoittaa?

Business Agility on mahdollista vain, jos koko yrityksen ketju toimii nopeasti ja synkronoidusti.

Business Agilityllä tarkoitetaan sitä, että yritys pystyy liikkumaan tarvittaessa kilpailijoitaan nopeammin ja reagoimaan jatkuvasti kiihtyviin markkinoiden muutoksiin. Yritys pystyy kehittämään ja viemään tehokkaasti markkinoille tuotteita kiihtyvällä tahdilla. 2000- ja 2010-luvulla olemme nähneet, että markkinoiden muutosnopeus on dramaattisesti kiihtynyt. Nykyään kulutustottumukset muuttuvat yhä nopeammin. Tämä johtaa siihen, että vain ne yritykset voivat menestyä, jotka pystyvät havaitsemaan tarpeet, kehittämään tuotteet ja tuomaan ne tehokkaasti markkinoille, asiakkaiden ulottuville nopeammin kuin kaikki kilpailijat. Business Agility on mahdollista vain, jos koko yrityksen ketju toimii nopeasti ja synkronoidusti.

SAFe on luonnollisesti malli, joka on tarkoitettu suurten yritysten ketteryyden parantamiseen. Suurissa organisaatioissa on väistämätöntä, että linjaorganisaatio kasvaa. Flat-organisaatio ei vain ole mahdollinen satojen ja tuhansien ihmisten organisaatioissa. Tämä uhkaa ketteryyttä. SAFe 5.0 ja Business Agility pyrkii tarjoamaan työkaluja siihen, miten ison linjaorganisaation voi ketteröittää tuomalla rinnalle ”toisen käyttöjärjestelmän” SAFen muodossa. SAFe siis pyrkii ohjaamaan mitä tehdään, ja myös luomaan verkostoja, jotka ulottuvat yli tiimirajojen ja organisaation kerrosten rajojen. Business Agility on siis vastaus siiloutumisen ongelmaan.

 

Business Agility ei ole mahdollista ilman tiimitason ketteryyden vahvaa osaamista

Tiimitason ketteryyden pitää olla vahvalla tasolla, jotta mikään skaalattu agile-malli voi menestyä. Business Agilitykin painottaa nimenomaan vahvaa tiimitason ketteryyden osaamista. Vahva roolitus tiimitasolla (tiimi, Scrum Master ja Product Owner) ja tekninen laadun rakentamisen ajattelutapa pitää olla hyvässä kunnossa.

 

Business Agility

 

Organizational Agility – Koko organisaation ketteryyden parantaminen

Enää ei riitä, että vain tuotekehitys on nopeaa – koko yrityksen pitää toimia nopeasti ja ketterästi. Myynti, markkinointi, IT, Finanssi, Support – kaikkien pitää oppia toimimaan ketterästi. Tämä tuo uutta virtaa, mutta myös fasilitoinnin haasteita SAFen seremonioihin, kuten PI suunnitteluun. Avainasia on kuitenkin SE, että organisaatio onnistuu rakentamaan verkostoja, joiden kautta tieto ja päätöksenteko mahdollistuu ”toisessa käyttöjärjestelmässä” tarpeen vaatiessa nopeasti.

Tämä tarkoittaa myös sitä, että koko organisaatio on koulutettu Lean- ja Agile prinsiippien ja metodien käyttämiseen. Pelkkä koulutus ei kuitenkaan riitä, vaan Lean ja ketterät toimintatavat ja periaatteet pitää myös näkyä päivittäisessä toiminnassa.

Design Thinking tarkoittaa sitä, että ymmärretään asiakkaan ongelma ja sitten vasta suunnitellaan ratkaisu.

 

Asiakaskeskeisyys ja asiakasymmärrys

Uusi SAFe 5.0 korostaa sitä, että asiakkaan tarve pitää olla jokaisessa päätöksessä keskiössä. Design Thinking pyrkiikin varmistamaan sen, että ratkaisu on juuri sitä mitä asiakas haluaa ja tarvitsee, mutta myös toteutettavissa ja ylläpidettävä. Design Thinking tarkoittaakin kaikessa yksinkertaisuudessaan sitä, että ymmärretään asiakkaan oikea ongelma ja sitten vasta suunnitellaan siihen ratkaisu. Eikä lähdetä toimimaan ratkaisu edellä, niin kuin helposti saattaa käydä.

 

SAFe 5.0 – uusin, suurin ja kaunein SAFe – sopii jokaiselle

SAFe 5.0 pitää sisällään monia eri ratkaisuvaihtoehtoja: Essential, Large Solution, Portfolio, tai Full SAFe. Näistä voidaan valita jokaiseen tilanteeseen sopiva malli. Lisäksi 5.0-versiossa on korostettu asiakaskeskeisyyttä entistä enemmän, ja pyritty painottamaan sitä, että pelkän tuotekehityksen ketteröittäminen ei riitä, mikäli muu organisaatio ei ole sisäistänyt ketteryyden periaatteita. 

Monissa organisaatioissa jatketaan kuitenkin edelleen vuosittaista suunnittelu- ja budjetointisykliä, vaikka tuotekehitys yrittää toimia ketterästi kahden viikon sprinteissä. Tässä hukataan paljon tehoa, kun tuotekehitys ja muu organisaatio eivät ole synkronoituina. Lisäksi aika harvassa organisaatiossa on oppiminen, kehittyminen tai vaikkapa säännölliset retrospektiivit otettu käytännöksi koko organisaation laajuisesti – puhumattakaan vaikkapa Agile-coachauksesta, joka voisi auttaa organisaation kaikkia osia. Tähän SAFe 5.0 pyrkii tuomaan avun ketteröittämällä samaan aikaan sekä tuotekehitystä että yrityksen muita toimintoja.

 

Haluatko oppia lisää ketteryyden skaalauksesta ja Business Agilitystä? 

Timo Leppä

Timo Leppä

Konsultti, koulutusvastaava

Contribyten koulutusvastaava Timo on virallinen SAFe-konsultti sekä Atlassian-kouluttaja. Hänen työhönsä kuuluu tiimien valmennusta ja kouluttamista erityisesti menetelmien ja työkalujen osalta. Konsulttina Timo on yltiöpositiivinen – mutta kuitenkin realistinen.

Share This

Jaa tämä kollegoillesi

Jaa tämä postaus verkostoosi!