Valitse sivu

E-Urheilun opit etätöihin: Mitä tiimin vetäjä voi oppia e-urheilusta?

18 maalis 2020

E-Urheilun opit etätöihin: Mitä tiimin vetäjä voi oppia e-urheilusta?

maalis 18, 2020

E-urheilun arkeen kuuluu etätyö: pelaamisen lisäksi erilaiset palaverit, joissa käsitellään organisaatioon ja pelaamiseen liittyviä asioita. Kysyimme sponsoroimaltamme Jämsän Paintball CS:GO:n joukkuejohtaja Jere Malilalta vinkit siihen, miten saada tiimi ja työporukka toimimaan, vaikka etäisyyttä olisi satoja kilometrejä. Mitkä ovat e-urheilun opit etätöihin? Muistutettakoon, että e-urheilu tiimit toimivat parhaimmillaan niin synkronisesti, että voittavat muita vastaavia etätoimiseen hiottuja tiimejä. Voisiko toimistoväki oppia e-urheilusta?

 

E-urheilun opit etätöihin nro. 1: Ole valmiina 5 minuuttia ennen palaveria!

Taitavammillakin nörtillä tökkii tekniikka. Olet sitten osallistuja tai varsinkin, jos olet palaverin pitäjä, ole aina viisi minuuttia ennen h-hetkeä paikalla. Tekniikassa on lähes aina säätämistä.

 

Etäpalaveriin tarvitaan Johtaja

Jokaisella etätapaamisella pitää olla tavoite, agenda ja johtaja. Etätapaamisen vetäjän tulee valmistautua hyvin, olla mahdollisimman selkeä palaverin vetämisessä sekä huomioida osallistujien erilaisuudet. Palaveria, jota ei johdeta hyvin, uhkaa mm. Suuri Harhautuminen ja Persoonallisuuksien Vaaka.

Jokaisella etätapaamisella pitää olla tavoite, agenda ja johtaja.

 

Varo Suurta Harhautumista

Etätapaamisessa on syytä pysyä asiassa. Nimittäin keskustelu harhautuu todella helposti, jos yksi kertoo vitsin tai hassuttelee. Seuraava lähtee mukaan jne. Fokus on kadotettu ja joku jo pian googlaa vielä mehevämmän jutun. Jos fokus heiluu yhteisöllisyyden ja työasian hoitamisen välillä, kumpikaan ei toteudu. Keskity!

 

Etäpalaverissa olet 100% in the air

”Ai, nyt ne puhuu tosta, joka ei koske mua. Vastaan tässä pariin meiliin sillä aikaa.” Väärin! Toimi, kuten toimisit paikan päälläkin. Älä näpyttele tietokonetta, koska se kertoo muille, ettet ole enää läsnä, ja kun sinulta kysytään jotakin, et enää tiedä, missä mennään. Aivomme eivät ole kehittyneet monikanavaisiksi, joten jätä suosiolla multitaskaaminen: et onnistu siinä.

 

Kotitehtävät kirjataan, jotta ne tulee tehtyä

Muisti tekee nopeasti tepposet. Siksi palaverissa tulee kirjata päätökset ja tehtävät, mitä kunkin tulee tehdä seuraavaan kertaan mennessä. Tekemiseen tulee näin ryhtiä ja vältytään tulkinnoilta. Esimies ei saa olla kyttääjä tai mikromanageeraja vaan luottamus on pitänyt kasvattaa jo aikaa ennen koronaa.

 

Ole etupainotteinen ilmoituksissa

Ilmoita heti vastaavalle henkilölle, jos et voi osallistua palaveriin tai jos et saa tehtyä pyydettyä tehtävää. Asialla saattaa olla vaikutusta palaverin agendan valmisteluun. Mikäli ilmoitus tulee vain minuutteja ennen tapaamista, agenda voi mennä pieleen ja fokus kadota.

 

Tasapainota Persoonallisuuksien Vaaka

Ilmeitä on vaikea – ellei mahdoton – tulkita videopalaverissa. Äänessä ovat suulaat ja nopeat. Jos vedät palaveria, ota huomioon myös hiljaiset ja verkkaisemmat. Malilan vinkki hiljaisten osallistamiseen on kysyä heidän mielipidettään jostakin. Mikäli tiimisi on tiivis ja luottamus on rakennettu jo aiemmin, kysymisen ja osallistamisen käytännöistä voi sopia etukäteen.

 

Kun etäpalaveri ei suju, mitä tehdä?

Aina suoritustaso ei ole huipussaan, vaan se vaihtelee hetkestä ja päivästä toiseen. Täytyy olla armollinen itseään ja muita kohtaan, Malila muistuttaa. Jos homma ei toimi, on hyvä pitää tauko tai ottaa ns. aikalisä. Jos ilmassa taas on epäselvyyksiä, on reilua pyytää lisäinfoa.

”Niin pelaat kuin harjoittelet”

 

Varmista onnistuminen etäpalaverista toiseen

Onnistuminen h-hetkellä perustuu harjoitteluun ja jatkuvaan oppimiseen. ”Niin pelaat kuin harjoittelet”, muistuttaa Malila. Puutteisiin ja virheiden mahdollisuuksiin tulee puuttua jo tekemisen aikana. Kun puuttuu ajoissa ja antaa kannustavaa palautetta, onnistumisen mahdollisuudet paranevat.

 

Kun kaikki on ohi… järjestäkää tapaaminen!

Mikään ei herätä porukkaa paremmin eloon kuin tapaaminen kasvokkain. Dynamiikka tiivistyy. Kohtaamisella on merkittävä arvo sen kannalta, että etänä homma toimii voittoisasti.

Toivottavasti nämä e-urheilun opit etätöihin auttavat myös sinua ja tiimiäsi! Lue lisää #etätyö -blogejamme ja seuraa meitä sosiaalisessa mediassa!

Kuva: Florian Olivo on Unsplash

 

Maria Wan

Maria Wan

Palvelumuotoilun konsultti

Maria luotsaa Contribyten asiakkaita kohti vuorovaikutteisempia tiimejä sekä valmentaa asiakasymmärrystä. Marialla on kokemusta palveluiden suunnittelusta ja johtamisesta, monikulttuurisista ja kansainvälisistä toimintakentistä sekä poikkiorganisatorisen asiakaslähtöisyyden kehittämisestä. Täydellisenä kesäpäivänä Marian löytää fillaroimasta tenniskentälle tai havainnoimasta ihmisiä vieraassa ympäristössä. Maria ymmärtää Asiakkaita devaajista johtoryhmiin, teineistä mummoihin ja suomalaisista samoalaisiin. Lisää Mariasta voit lukea täältä.

Share This

Jaa tämä kollegoillesi

Jaa tämä postaus verkostoosi!