Valitse sivu

Projektipäälliköstä tuli Product Owner

24 tammi 2019

Projektipäälliköstä tuli Product Owner

tammi 24, 2019

Vielä muutama vuosi sitten tuntui, että Product Owner tai tuoteomistaja on aika harvinainen olio. Vaikka ketteriä toimintatapoja onkin harjoitettu jo pitkään erityisesti tuotteita kehittävissä organisaatioissa, niin aika monissa paikoissa ei ollut ”päätoimisia” tuoteomistajia. Minusta tuntui, että tuoteomistajuus nähtiin enemmän roolina, jonka hoiti joku, jolla oli siihen kykyjä, aikaa ja halua. Tämä ihminen saattoi olla projektipäällikkö tai tuotepäällikkö, joskus jopa linjaesimies tai Scrum Master. Tälläkin tavalla agilea voidaan kyllä tehdä, mutta ei liene sattumaa, että viime aikoina organisaatioista on alkanut löytyä yhä enemmän ihan päätöimisia, nimettyjä tuoteomistajia.

 

Takaako tittelin vaihto menestyksen?

Tuoteomistajuus on rooli, jolla on suuri vaikutus tiimin tuloksiin.

Puhuinkin tästä jo aikaisemmassa blogissani. Tuoteomistajuus on rooli, jolla on suuri vaikutus tiimin tuloksiin – ja roolin hyvä hoitaminen ottaa aikaa. Joskus se on ihan täysipäiväinen homma, joskus sen voi hoitaa käyttämällä siihen 50% työajasta. Mutta sitä ei voi hoitaa hyvin, jos siihen käyttää vähemmän aikaa, vaikka pari tuntia viikossa. Pelkät Scrum-seremoniat eivät ole se mihin Product Owneria tarvitaan, vaan tärkeää on tiimin kanssa keskustelu, työskentely backlogin kanssa, stakeholdereiden ja asiakkaiden tarpeiden selvittäminen, sekä yhteistyö esimerkiksi tuotepäällikön ja tuotejohdon kanssa. Mutta ehkäpä tittelien vaihtuminen Product Ownereiksi kuvaa sitä, että organisaatioissa on herätty tähän; vaikka ihmiset tekevät vielä muitakin töitä, tuoteomistajan titteli antaa ikään kuin ”luvan” käyttää siihen sen vaatiman määrän efforttia. Tämä on todella hyvä trendi!

 

Tärkeää olisi myös selvittää, mitä se uusi rooli oikein tarkoittaa

Pelkällä pelkällä tittelin vaihdolla eivät hommat lähde luistamaan, se on selvää! Se, että käytetään hiukan enemmän aikaa, on kuitenkin hyvä asia. Toinen hyöty puolestaan on se, jos tittelin vaihto saa Product Ownerit oppimaan ja selvittämään, mitä se tuoteomistajuus oikeastaan tarkoittaa. Se päätavoite tittelin vaihdolla on varmasti ollut, että toiminta oikeasti muuttuu – sen lisäksi, että ymmärretään Product Ownerin roolin vaatimukset ja tarkoitus, ja on pystytty hankkimaan tieto ja taidot, joilla roolissa saadaan tuloksia aikaan. Silloin ollaan hyvällä uralla!

 

tuoteomistaja

 

Tuoteomistajan missio

Tuoteomistajan missiona on maksimoida tuotetta kehittävän porukan tulosten arvo. On tuotetta kehittäviä tiimejä sitten yksi tai useampia, Product Owner pyrkii selvittämään asiakkailta ja stakeholdereilta, mitkä ominaisuudet tuotteeseen kannattaisi rakentaa seuraavaksi, että organisaatio saisi siitä maksimaalisen arvon. Arvo voi olla taloudellista tai kulttuurista pääomaa – sitä, että saadaan lisää tietoa. Tämä kuulostaa simppeliltä, mutta ei todellakaan ole sitä – mahdollisia ideoita ja issueita on valtavasti, ja niistä pitäisi osata priorisoida tehtäväksi ne kaikkein tärkeimmät.

 

Tuoteomistajan suurin haaste

Tuoteomistajille olisi ensiarvoisen tärkeää ymmärtää käyttää suuri osa ajasta siihen, että selvitetään asiakkaiden ja markkinoiden tarpeita eri keinoin.

Tuoteomistajan suurin ongelma on se, että tehdäkseen parhaat priorisointipäätökset, pitäisi pystyä kommunikoimaan todella laajasti. Ja hyvä kommunikaatio vie paljon aikaa. Ajan puute on se suurin ongelma, koska aikaa syö jatkuva virta tuotteeseen ja hankkeeseen liittyviä bugeja, issueita, ongelmia, kysymyksiä ja tulipaloja. Jos tämän jatkuvan virran antaa viedä mukanaan, käy huomaamatta niin, että vaan unohtuu käyttää tarpeeksi aikaa asiakkaiden ja markkinatarpeiden selvittämiseen, testaamiseen ja yhteistyöhön vaikka tuotejohdon kanssa. Ja se taas johtaa siihen, että riski väärien priorisointipäätösten tekemiseen kasvaa, tai vielä pahempaa – toteutetaan jotain mitä ei tarvita tai mitä joudutaan muuttamaan tai korjaamaan. Siitä syntyy hukkaa.

Vielä tätäkin vaarallisempaa on yrittää kehittää tuotetta sokkona, ilman mitään tietoa siitä, miten markkinoilla on uudet ominaisuudet otettu vastaan. Silloin edetään täysin oletusten varassa.

Tuoteomistajille, kuten tuotepäälliköillekin, olisi ensiarvoisen tärkeää ymmärtää käyttää suuri osa ajasta siihen, että selvitetään asiakkaiden ja markkinoiden tarpeita eri keinoin, ja myös seurataan sitä, miten uusiin tuoteominaisuuksiin reagoidaan ja miten ne tuovat firmalle rahaa. Silloin voidaan tehdä nopeasti oikeita päätöksiä.

 

Product Ownerin menestystekijät

Mutta mistä sitten löytää aikaa tähän? Tässä auttaa, kun käyttää järkeviä rutiineja issue- ja päätöstulvan hallintaan ja ymmärtää tuoteomistajan roolin menestystekijät. Näistä asioista puhutaan kirjassani lisää ja myös tuoteomistaja-kurssilla, mutta katsotaan kirjassani esittelemääni menestystekijämallia nyt hieman lähemmin.

Olen muuttanut normaalia PDCA-mallia tuoteomistajille sopivammaksi. Minun mallissanikin on neljä osaa, joista ensimmäinen on suunnittelu, Plan. Kolmea seuraavaa puolestaan olen muokannut toimimaan paremmin juuri tuoteomistajille. Nämä kolme seuraavaa menestystekijää ovat Guide, Release ja Learn.

Tämä idea oli se, että tekemisen sijaan tuoteomistajan tulisi enemminkin ohjata (GUIDE) tekemistä. Ja PDCA-mallin Check- ja Act-vaiheista poiketen tärkein oppimistapa tuoteomistajalle on saada release ulos, käyttäjien kokeiltavaksi ja sitten tehdä tuloksista omat johtopäätöksensä siitä, mikä oli hyvää, mitä pitää säätää ja mitä pitää tehdä seuraavaksi. Kai tätä mallia voisi sitten kutsua PGRL-malliksi.

 

PRKL-malli – eiku.. PGRL-malli

PGRL-mallissa on vielä jokaisessa pääkohdassa kolme alakohtaa, jotka muistuttavat, mikä on tärkeää tuossa pääkohdan vaiheessa. Mutta ei mennä nyt tässä blogissa siihen. Kirjassani ja kurssilla asiasta puhutaan enemmän. Tämän menestystekijämallin lisäksi kirjassa ja kurssilla esitellään myös tuoteomistajan kahdeksan prinsiippiä, jotka kertovat enemmän siitä tyylistä, miten toimien hyvä tuoteomistaja saavuttaa jatkuvasti hyviä tuloksia.

 

Tule oppimaan lisää!

Product Owner on hauska ja haastava rooli. Se on näköalapaikka tuotekehityksessä. Kun osaa hyvät rutiinit ja osaa käyttää ajan oikeisiin asioihin, tuoteomistajan rooli muuttuu vaan mukavammaksi. Toivottavasti innostuit tämän blogin luettuasi kuulemaan lisää!

Jos et vielä aivan innostunut ja halua ilmoittautua suorilta käsiltä tuolle kurssille tai ostaa kirjaani, niin tästä aiheesta on webinaarikin, jonka löytää meidän Youtube-kanavalta. (Kannattaa muuten tilata meidän Youtube kanava, niin et missaa mitään meidän videoita!)

Tule oppimaan lisää!

Product Owner on hauska ja haastava rooli. Se on näköalapaikka tuotekehityksessä. Kun osaa hyvät rutiinit ja osaa käyttää ajan oikeisiin asioihin, tuoteomistajan rooli muuttuu vaan mukavammaksi. Toivottavasti innostuit tämän blogin luettuasi kuulemaan lisää!

Jos et vielä aivan innostunut ja halua ilmoittautua suorilta käsiltä tuolle kurssille tai ostaa kirjaani, niin tästä aiheesta on webinaarikin, jonka löytää meidän Youtube-kanavalta. Lisäksi voit ladata kattavan tuoteomistajan oppaamme vierestä!

Product Ownerin aloitusopas

Kuinka oppia loistavaksi Product Owneriksi ja siivittää tuotteesi menestykseen.

Arto Kiiskinen

Arto Kiiskinen

Senior Consultant

Arto on urallaan nähnyt tuotekehitystä monista eri näkökulmista. Hänellä on kokemusta mm. Product Ownerin, Scrum Masterin ja tuotekehitysjohtajan tehtävistä. Niin isojen kuin pientenkin firmojen toimintatavat ovat tulleet tutuiksi. Arto rakastaa parantaa organisaatioiden oppimista sekä tuoteomistajien osaamista, ja kirjoittaa blogeja eri aiheista. Koska retrospektiivit on yksi Arton suosikkiaiheista, ovat jotkut asiakkaat antaneet hänelle lisänimen "Retromies". Vapaa-aikana Arto yrittää elää terveellisesti, ostaa mahdollisimman paljon autoja, katsoo yhä uudelleen Tähtiportti-sarjan jaksoja ja opiskelee Personal Traineriksi. Arto on kirjoittanut kirjan "OWN IT – 8 Simple Secrets of Product Owner Success". Lisää Arton ajatuksia voi lukea täältä.

Share This

Jaa tämä kollegoillesi

Jaa tämä postaus verkostoosi!