Supermies tiimissä? Tämä retrokeino pelastaa tilanteen!

29 tammi 2019

Supermies tiimissä? Tämä retrokeino pelastaa tilanteen!

tammi 29, 2019

Yksi rakkaimmista aihestani ovat retrospektiivit, mikä on varmaan jo tullut monille lukijoilleni tutuksi. “Aina se Arto paasaa niistä retroista!” Retrospektiivit ovat kuitenkin paras keino saada joko tiimi tai koko organisaatio kehittymään.

Retrojen tehokas järjestäminen vaatii sitä, että pitää tiimiä varpaillaan siitä, millainen retro on seuraavaksi tulossa. Siksi retron keinovalikoimaa on hyvä vaihdella aina silloin tällöin. 

 

Täytä retro-työkalupakkia säännöllisesti!

Koska nykyisin käyn aika usein fasilitoimassa retroja asiakkailla, pidän silmäni koko ajan auki sen varalta, että voin täyttää myös omaa työkalupakkia retrokeinojen osalta. Tässä pari kuukautta sitten etsiskelin taas uusia parannuskonsteja ja törmäsin aika mielenkiintoiseen retrospektiivikeinoon! The League of Extraordinary Shortsighted Agile Superleaders  – suomeksi vaikka “Lyhytnäköisten Superjohtajien Jengi”. Kun tutustuin tähän retrokeinoon, jokin naksahti: tässä ollaan kyllä tosi tärkeän asian äärellä!

 

Oletko Microman vai Impeditor?

Tässä supermiesjengi-retrokeinossa on valmiiksi mietittyjä supermiestyyppejä. Nämä tyypit ovat kaikki jossain mielessä mahtavia, eli pystyvät supersuorituksiin. Jokaisella heistä on kuitenkin jokin heikkous, joka on tavallaan heidän superkykynsä kääntöpuoli. Esimerkiksi “Microman”-supertyyppi pystyy tekemään tuhat asiaa yhtä aikaa, mutta samalla hänellä on taipumus tehdä kaikki itse eikä delegoida mitään kenellekään. Siksi tiimiläiset oppivatkin luottamaan Micromaniin kuin Gotham cityn poliisi Batmaniin. “Krisusavoidus” puolestaan  pystyy silottamaan konfliktin kuin konfliktin, mutta ei kuitenkaan ratkaise vaikeaan tilanteeseen johtanutta ongelmaa, vaan vain taikoo konfliktitilanteen pois.

 

 

Ainakin minulle tuli näihin supermiesarkkityyppeihin tutustuessani sellainen olo, että hupsis: joskus olen tainnut itsekin toimia vähän Microman-tyyliin. En myöskään kiellä, ettenkö olisi myös nyt valmentajana törmännyt joskus näihin supersankareihin! Supermiesjengiretro voisi toimia vaikka niin, että tiimi valitsee kuudestatoista supermiestyypistä joitain ja sitten (toivottavasti hyväntahtoisesti) esittelee niitä tiimin muille jäsenille. Ideana olisi varmasti sekä tarjota kiitosta ja tunnustusta siitä supersankariudesta, mutta myös miettiä, miten sitä kunkin supersankarityypin kryptoniittia – tiimille aiheutuvaa pienempää vastuuta – voisi välttää tai ainakin pienentää.

 

Retrokeino vaatii tiimiltä paljon, mutta muitakin konsteja löytyy!

En ole vielä uskaltanut tätä retrokeinoa käyttää (koska olen vähän myös Krisusavoidus). Tuntuu siltä, että tämä vaatii tiimiltä aika hyvää tiimihenkeä ja hyvin turvallista tilannetta. Jos ihmiset – varsinkin supersankarityyppi-tiimissä – ovat kovin herkkänahkaisia, voi olla, että tällainen retrosessio koko tiimin edessä ei ole mahdollinen. Halusin kuitenkin kertoa teille lukijoille tästä retrokeinosta, jotta voisitte itse tunnistaa itsessänne oman sisäisen supermiehen. Tai jos olette linjaesimies ja tiedätte, että tiimistä saattaisi tällainen löytyä, niin voitte miettiä, josko näitä kortteja voisi käyttää kehityskeskusteluissa. Jos asioista päästään puhumaan, ne on mahdollista parantaa. Siihen retrospektiivitkin perustuvat – säännöllinen tuskapisteiden esiin nostaminen parantaa ilmapiiriä ja 80-luvun mainoksen sanoja mukaellen “suorastaan pakottaa tiimin kasvamaan”.

 

Fasilitoitu retrospektiivi on helppo avauspotku tiimin kehitykselle!

Jos retroaminen tuntuu vieraalta, älä jää vesisateeseen seisomaan. Kutsu minut auttamaan: tulen mielelläni fasilitoimaan teille retrosession, joko lyhyen (1h) tai pitdemmän kaavan (2–3h) mukaan! (Suosittelemme pidempää, jos on viime retrosta jo aikaa tai halutaan katsoa pitempää aikajaksoa.) Se ei maksa paljon mitään ja auttaa potkaisemaan säännölliset retrot vauhtiin ja tehostaa tiimin toimintaa! Laita sähköpostia ja laitetaan teidän retrot kuntoon!

 

Arto Kiiskinen

Arto Kiiskinen

Senior Consultant

Arto on urallaan nähnyt tuotekehitystä monista eri näkökulmista. Hänellä on kokemusta mm. Product Ownerin, Scrum Masterin ja tuotekehitysjohtajan tehtävistä. Niin isojen kuin pientenkin firmojen toimintatavat ovat tulleet tutuiksi. Arto rakastaa parantaa organisaatioiden oppimista sekä tuoteomistajien osaamista, ja kirjoittaa blogeja eri aiheista. Koska retrospektiivit on yksi Arton suosikkiaiheista, ovat jotkut asiakkaat antaneet hänelle lisänimen "Retromies". Vapaa-aikana Arto yrittää elää terveellisesti, ostaa mahdollisimman paljon autoja, katsoo yhä uudelleen Tähtiportti-sarjan jaksoja ja opiskelee Personal Traineriksi. Arto on kirjoittanut kirjan "OWN IT – 8 Simple Secrets of Product Owner Success". Lisää Arton ajatuksia voi lukea täältä.

Share This

Jaa tämä kollegoillesi

Jaa tämä postaus verkostoosi!