Valitse sivu

SAFe Summit 2019 vahvisti näkemyksiä ketteryyden skaalautumisesta

18 loka 2019

SAFe Summit 2019 vahvisti näkemyksiä ketteryyden skaalautumisesta

loka 18, 2019

Contribyten ketterien menetelmien konsultti Timo Leppä osallistui lokakuun alussa San Diegossa järjestettyyn kansainväliseen SAFe Summit 2019 -huippukokoukseen. Kyselimme Timolta hieman SAFen uusimmista tuulista sekä siitä, mikä ketteryyden skaalauksessa puhuttaa tällä hetkellä.

 

Mistä SAFe Summit -tapahtumassa oli kyse?

SAFen, eli skaalautuvan ketteryyden tiimoilta järjestetään pari kansainvälistä tapahtumaa vuodessa, ja tässä Yhdysvalloissa järjestetyssä tapahtumassa oli noin 2200 osallistujaa. Kyseessä on siis melko suuri alan tapahtuma. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun joku Contribyteltä päätti osallistua vastaavaan SAFe-tapahtumaan. Summit kesti viisi päivää: kaksi ensimmäistä päivää sisälsi erilaisia koulutuksia, seuraavat kaksi varsinaista konferenssia ja viimeinen päivä oli eräänlainen workshop-päivä.

 

SAFe Summit

 

Mitä uutta SAFe-maailmaan kuuluu?

SAFesta on juuri julkaistu uusi versio, SAFe 5.0. Uuteen versioon on tullut lähinnä tarkennuksia ja parannuksia, mutta perusideologia on sama kuin ennen. SAFen perustaja Dean Leffingwell esitteli uutta SAFe 5.0 -versiota omassa puheessaan tapahtuman alussa, ja tässä puheessa nousi esiin hyvin samanlaisia asioita, kuin Contribyten pari viikkoa aikaisemmassa ketteryyden skaalautumisen webinaarissa. Yhteneväisyyksiä oli muun muassa ajatuksissa organisaatioiden hierarkiassa sekä siinä, että tulisi puhua koko organisaation ketteryydestä, ei pelkästään tuotekehityksen.

 

Minkälaisia teemoja SAFe Summit nosti esille?

Summitissa korostettiin erityisesti asiakaslähtöisyyden merkitystä, joka oli entistä enemmän tuotu myös SAFen kuvassa esille. Muita tapahtuman teemoja olivat niin sanottu System Thinking ja Business Agility, jonka avulla pyritään muuttamaan koko organisaatiota entistä ketterämmäksi. Nykyisin on muutenkin vallalla ajattelu, että pelkkä tuotekehityksen ketteröittäminen ei riitä, vaan mukaan tulee ottaa myös myynti ja markkinointi.

Myös PI-planningin tärkeys korostui useassa seminaaripuheessa. Contribyte on jo pitkään korostanut tätä samaa asiakkailleen, joten oli kiinnostavaa, että se nousi vahvasti esille myös San Diegon summitissa. PI-planning, eli Program Increment Planning on tärkeä osa ketteryyden skaalautumista, ja tälle on arvatenkin ollut viime aikoina kysyntää, koska niin moni puhe rakentui aiheen ympärille. PI-planning on kaksipäiväinen suunnittelutapahtuma, jossa suunnitellaan useimmiten seuraavan kolmen kuukauden töitä yhdessä sekä kehittäjien että bisnespuolen kanssa. Contribyte on jo useamman vuoden ajan fasilitoinut näitä tapahtumia yrityksille, ja olen itsekin ollut paljon mukana PI-plänäysten järjestämisessä

 

SAFe Summit

 

Mitkä puheet jäivät erityisesti mieleen?

Tilaisuuden pääpuhujana toimi pianisti Jade Simmons, joka kertoi oman tarinansa mukavuusalueelta hyppäämisestä ja uuden oppimisesta – siitä, kuinka on uskallettava yrittää ja kokeilla jotain erilaista. Puheen viestinä oli se, että uutta opeteltaessa perusteiden pitää olla kunnossa, mutta huomioon on otettava myös yksilölliset erot, jotta saadaan aikaiseksi paras lopputulos. Omia kykyjään ei myös kannata turhaan rajoittaa: Jade itse yhdistelee työssään klassista pianoa sekä rap-kulttuuria.

Toinen tapahtuman kiinnostavimmista puhujista oli viimeisen päivän keynote-puhuja Mik Kersten, joka nosti esimerkikseen meille kaikille tutun Nokian. Hän puhui siitä, että yrityksen pitäisi mitata ja analysoida itse muutoshanketta (ketteryyden skaalaus) tarkemmin, kuin pelkästään projektien tai kustannusten onnistumista verrattuna ennustuksiin. Tämä antaa paremman mahdollisuuden onnistua muutoshankkeessa, koska tuotekehityksen ja liiketoiminnan mittarit ovat erilaisia. SAFe-viitekehys voi antaa forumin keskustella asioista läpinäkyvästi ja se saattaa siksi auttaa tällaisissa tilanteissa.

 

SAFe Summit

 

Minkälainen fiilis jäi tapahtumasta?

SAFe Summit -tapahtuma oli hyvin järjestetty, ja siellä oli hyvä ja avoin henki. Kiinnostavia keskusteluja ja uusia tuttavuuksia syntyi, ja ihmiset jakoivat omia vinkkejään ja kokemuksiaan avoimesti toisilleen. Tapahtuma myös vahvisti entisestään niitä ajatuksia ja näkemyksiä, joita minulla oli SAFesta. Kaiken muun lisäksi ruoka oli hyvää ja San Diegon aurinko lämmin!

 

Katso myös Timon videoterveiset tapahtumasta alta!

 

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=jqG7gOPHIeo[/embedyt]

 

Kiinnostaako SAFe 5.0 ja Business Agility? Meiltä on tulossa aiheesta webinaari, josta voit lukea lisää täältä!

 

Share This

Jaa tämä kollegoillesi

Jaa tämä postaus verkostoosi!