Valitse sivu

Bodaa Scrum kuntoon – Scrum-seremonioiden tasapaino on tärkeää!

3 joulu 2019

Bodaa Scrum kuntoon – Scrum-seremonioiden tasapaino on tärkeää!

joulu 3, 2019

 

Haluatko kehittää pre-planningia ja muita agile-seremonioita? Lataa ilmainen Agilen superseremoniat -oppaamme ja nosta seremoniasi seuraavalle tasolle!

Lähes kaikissa tuotekehitysorganisaatioissa käytetään nykyään Scrum-toimintatapaa. Scrumin lyhyiden sprinttien etuna on, että tuotekehitystiimit pystyvät toimimaan suojatusti ja rauhassa. Scrum-käytäntöjen ollessa hyvin hallussa, sprinttien tuloksena saadaan hyvää laatua, tuotantovalmiina ja hyvällä ennustettavuudella. Samalla tiimin stressitaso ei pääse missään vaiheessa kehitystä nousemaan liian korkeaksi, joten vauhtia pystytään pitämään yllä periaatteessa loputtomiin. Tässä auttavat myös tasapainossa olevat Scrum-seremoniat.

 

Scrumin perustus – roolit ja Scrum-seremoniat

Scrum ei ole mitenkään kovin monimutkainen toimintatapa. Sen tärkeimmät osat ovat ensinnäkin toimiva roolitus Scrum Masterin, Product Ownerin ja kehitystiimin välillä. Toinen avainasia ovatkin sitten kuusi Scrum-seremoniaa.

Scrumin kuusi seremoniaa:

 • Daily Scrum
 • Sprint Planning
 • Sprint Review
 • Sprint Demo
 • Retrospective
 • Backlog Grooming / Refinement

Jos roolitus ja seremoniat ovat hyvässä kunnossa, on todella hankala sössiä Scrumia.

Seremonia-tasapaino on tärkeää!

Vaikka todella hyvään Scrumiin vaaditaan paljon muutakin, jos roolitus ja seremoniat ovat hyvässä kunnossa, on todella hankala sössiä Scrumia ihan pieleen. Valmentajina me Contribytellä näemme kuitenkin aika usein, että Scrum-seremonia tasapaino on pielessä. Törmäämme usein tilanteisiin, jossa valmennettavan organisaation tiimit tekevät toisia seremonioita todella hyvin, mutta laiminlyövät joitain seremonioita todella pahoin.

 

Bodaa Contribyten kanssa – hyvä Scrum on kuin kehonrakennusta!

Hyvä kehonrakentaja kohtelee kroppaansa kuin veistosta – jos joku osa lihaksistoa on liian pieni, sitä treenataan enemmän ja kasvatetaan sitä. Näin kehosta muokataan tasapainoinen kokonaisuus. Samalla tavalla meidän pitäisi ajatella myös Scrum-taitojen suhteen. Jos joku Scrum-seremonia on heikommassa kunnossa, juuri sitä pitäisi kehittää!

 

Meillä riittää 5 minuutin retro – koska olemme jo täydellinen tiimi

No nyt joku lukija jo siellä kiroilee itsekseen, että meillä ei tarvita kaikkia Scrumin kuutta seremoniaa, tai meillä ne voidaan yhdistää toisiinsa minkään kärsimättä. Aiommekin lähitulevaisuudessa kirjoittaa blogeja jokaisen scrum-seremonian yleisimmin toistuvista virheistä! Pysy kanavalla!

 

scrum-seremonia

 

Mikä on tärkein Scrum-seremonia – Contribyten näkemys

Mutta palataan seremonioiden tasapainoon. Teimme pikagallupin Contribyten valmentajien keskuudessa: mikä on seremonioiden tärkeysjärjestys? Osoittautui, että meilläkin on eri näkemyksiä asiasta. Toiset valmentajamme olivat sitä mieltä, että yksikään seremonia ei ole toista tärkeämpi. Toiset meistä nostivat osan seremonioista toisia selkeästi tärkeämmiksi. Contribyten scrum-seremonia -tärkeysjärjestys muodostui tutkimuksessa seuraavaksi

Tärkeät mutta usein laiminlyödyt seremoniat:

 • Demo
 • Grooming
 • Retro

Myös tärkeät, mutta usein paljon paremmin hoidetut:

 • Daily
 • Planning
 • Review

Luulen, että tähän tulokseen vaikuttaa osaltaan se, että näemme keskimäärin suuria puutteita nimenomaan demossa, groomauksessa ja retrossa. Daily, plänäys ja sprint review on useimmiten paljon paremmin tiimien hallussa. Tämän takia suuri osa valmentajistamme nostaa juuri demon, groomauksen ja retron tärkeyden niin korkealle.

 

scrum-seremonia

 

Ulkoinen palaute demosta

Toinen syy, miksi nostamme demon ja retron korkealle, on että juuri nämä seremoniat tarjoavat tärkeän feedback-mekanismin tiimille. Demo on lisäksi ainoa seremonia, mihin on realistista saada tiimin ulkoisia stakeholdereita antamaan palautetta.

 

Älä toista virheitä – etsi parempia toimintatapoja!

Scrumin seremonioissa pitää vallita tasapaino!

Retrospektiivissä tiimi miettii, ”Mitä teemme tai teimme nyt – toimiko se hyvin?” ”Olisiko joku toinen lähestymistapa parempi?” ”Toimisimmeko samalla tavalla uudelleen?” Demo ja retro hyvin toimiessaan ohjaavat tiimin toimintaa koko ajan oikeaan ja optimaaliseen suuntaan! Jos ette satsaa tarpeeksi näissä seremonioissa, jätätte paljon tiimin potentiaalia käyttämättä!

Tässä ollaankin juuri asian ytimessä! Scrumin seremonioissa pitää vallita tasapaino! Jos kolme seremonioista on kunnossa, mutta kolmea tehdään vasemmalla kädellä, ei Scrumilla ole tilaa kehittyä kunnolla! Ethän sinä halua olla Scrum-kehonrakentaja, joka on skipannut leg dayt?

 

Tärkein Scrum-seremonia on se missä olet heikoin!

Lukija lienee jo ymmärtänyt, että kaikkein tärkein Scrumin seremonia on se, jossa juuri te olette heikoin. Ei ole mitään järkeä kehittää vaikkapa Sprint planningia, jos backlogin groomaus on lapsenkengissä. Kehitysideat pitää kohdentaa niihin seremonioihin, missä on eniten parannettavaa.

Keskimäärin näemme, että eniten parannettavaa on juuri backlog groomingissa, demossa ja retroissa. Backlog groomaus parantaa backlogin laatua ja tiimin analyysikykyä. Demo toimii tulosten osalta suuntaa korjaavana palautesessiona. Retrospektiivi korjaa tuskapisteitä ja parantaa tiimin oppimisnopeutta. Usein näissä on paljon parannettavaa, koska tiimi paljon helpommin keskittyy kolmeen muuhun seremoniaan; dailyyn, planningiin ja reviewhyn. Tämä johtuu siitä, että nämä kolme helppoa seremoniaa on ehkä helpompi tehdä hyvin. Ei ole silti kovin validi tekosyy jättää kolme Scrumin tärkeintä seremoniaa huonoon kuntoon vain sen takia, että niiden hyvä tekeminen on hieman hankalampaa.

 

Jos et tiedä, mikä on heikoin seremoniasi – voit pyytää meiltä apua

Tiedätkö sinä mitkä seremoniat ovat juuri teillä heikossa hapessa tai muistuttavat kuivan kesän oravaa? Tämä on helppo selvittää ulkoisen assessmentin avulla, kevyimmässä tapauksessa Contribyten verkkokyselyllä, tai sitten täydellä tiimitason 360-tutkimuksella. Voitte totta kai myös tehdä itsekin pohdintaa mikä seremonia on hyvä ja mikä huono. Ulkoinen tutkimus on kuitenkin nopea ja kätevä keino saada selville mistä kenkä puristaa ja myös saada kaikkien buy-in -parannuksille. Ota meihin yhteyttä ja kysy lisää vaihtoehdoista!

 

Haluatko kehittää tiiminne scrum-seremonioita? Lataa ilmainen Agilen superseremoniat -oppaamme ja nosta seremoniasi seuraavalle tasolle!

Arto Kiiskinen

Arto Kiiskinen

Senior Consultant

Arto on urallaan nähnyt tuotekehitystä monista eri näkökulmista. Hänellä on kokemusta mm. Product Ownerin, Scrum Masterin ja tuotekehitysjohtajan tehtävistä. Niin isojen kuin pientenkin firmojen toimintatavat ovat tulleet tutuiksi. Arto rakastaa parantaa organisaatioiden oppimista sekä tuoteomistajien osaamista, ja kirjoittaa blogeja eri aiheista. Koska retrospektiivit on yksi Arton suosikkiaiheista, ovat jotkut asiakkaat antaneet hänelle lisänimen "Retromies". Vapaa-aikana Arto yrittää elää terveellisesti, ostaa mahdollisimman paljon autoja, katsoo yhä uudelleen Tähtiportti-sarjan jaksoja ja opiskelee Personal Traineriksi. Arto on kirjoittanut kirjan "OWN IT – 8 Simple Secrets of Product Owner Success". Lisää Arton ajatuksia voi lukea täältä.

Share This

Jaa tämä kollegoillesi

Jaa tämä postaus verkostoosi!