Valitse sivu

BigPicture-lisäosa – loistava apu SAFe-kehityksessä JIRAlla

11 helmi 2020

BigPicture-lisäosa – loistava apu SAFe-kehityksessä JIRAlla

helmi 11, 2020

BigPicture-lisäosa on hyvä vaihtoehto projekti- ja portfolionhallintaan

Moni tuskailee JIRAn kanssa sen onnettoman visualisoinnin vuoksi. Tehtävien hallinta on helppoa ja joustavaa, työnkulkuja ja attribuutteja voi muokata, mutta kun haluttaisiin visualisoida tehtäviä, niin se ei onnistukaan ilman lisäosaa (poikkeuksena Cloudissa JIRA Next Gen -projektit, mutta niistä lisää myöhemmin). Tähän löytyy toki erilaisia lisäosia Atlassian Market Placesta, mutta niistä oikean valitseminen voi olla harvinaisen kinkkinen kysymys.

BigPicture-lisäosa on tällä hetkellä erittäin varteenotettava vaihtoehto projekti- ja portfoliohallinnan työkaluna. Työkalu tukee eri menetelmiä (agile, wf ja hybrid), joten perinteiset projektipäälliköt Gantt-kaavioinen todennäköisesti rakastuvat tähän. Erityisesti minua kiinnostaa se, miten BigPicturella on huomioitu SAFe-implementointi, kun he ovat kerran Scale Agilen kanssa yhteistyössä tuota osuutta suunnitelleet. Tässä muutamia mietteitä aiheesta.

 

Backlogin hallinta BigPicturella

BigPicturessa suunnitelmia kutsutaan programmeiksi, joihin määritellään halutut tehtävät (Scope). Backlogien hallinta on tehty helpoksi. Eli luodaan JQL-kysely (tai määritellään projektit, boardit jne), jolla saadaan haluttu tehtävälista programmiin. Kyselyn voi määritellä kun on luomassa programmia, joten sitä ei välttämättä tarvitse etukäteen luoda. Tehtävien (scope) hallintaan on fiksusti myös ajateltu, että voit poissulkea asioita kyselystä, pienentääksesi hallittavaa tehtävämassaa.

SAFessa program backlog on melko avainroolissa, joten siihen on myös BigPicturessa panostettu. Koko program backlogista on helppo valita 10–20 tärkeintä featurea, joita seuraavassa PI:n aikana toteutetaan. Tämä luo automaattisesti niin sanotun Increment backlogin, joka pitää sisällään ainoastaan valitut tehtävät, joista tiimi sitten valitse featuret ja storyt sprintteihin.

 

Riippuvuuksien hallinta ja visualisointi

PI-suunnittelussa riippuvuuksien esille tuominen on erittäin tärkeätä. Tarkoitus on toki saada riippuvuuksia vähennettyä mahdollisimman paljon, mutta aina niitä sinne kuitenkin jää. Tämän vuoksi niiden visualisointi on oleellista. BigPicturen boardilla on helppo nähdä, missä tehtävissä on riippuvuuksia ja miten kriittisellä polulla ne ovat, sillä linkit on värikoodattu (vihreä, keltainen, punainen). Tämä auttaa huomattavasti visualisoimaan suunnitelman riskitason riippuvuuksien suhteen.

 

bigpicture-lisäosa

Linkkien luominen tehtävien välille onnistuu helposti suoraan boardilta vetämällä viiva kahden tehtävän välille. Linkkityyppi on ”Blocked”, joten missä tahansa tällainen linkitys on tehty, niin se näkyy suoraan BigPicturen boardilla.

 

BigPicture-lisäosa tuo PI-tavoitteet näkyviin

PI-tavoitteiden visualisointi on ehdottomasti sellainen ominaisuus, mikä monesti muista lisäosista puuttuu. PI-suunnittelussa tiimit luovat aina sprinteille sekä koko Program Incrementtille (PI) tavoitteet. Kaikkien tiimien tavoitteet kootaan yhteen, josta sitten saadaan koko PI:lle tavoitteet. BigPicturessa tämä toteutettu todella hienosti roadmap-osiolla. Tavoitteista voidaan luoda niin sanottu ”artificial objective”, jolloin tehtävästä ei luoda JIRA issueta, vaan se on tallennettu BigPictureen. Tavoitteina voi toki käyttää myös JIRA issueita.

 

bigpicture-lisäosa

 

Sen lisäksi, että tavoitteet saa hyvin näkyviin, niitä voidaan myös mitata. Tavoitteille voidaan antaa Business Value (jota SAFe käyttää) sekä Actual Business Value, joiden avulla voidaan seurata kuinka hyvin tavoitteet ovat toteutuneet. Työkalusta saa myös kivoja raportteja, joiden avulla seuranta helpottuu helposti.

 

big picture .         bigpicture

 

 

Pientä parannettavaa

Pienenä miinuksena toisin esille konffiguroinnin. Se voi olla hieman haastavaa, mikäli ei tiedä mitä tekee. BigPicturessa on niin paljon ominaisuuksia, joten niiden konffien kohdilleen saaminen voi tuntua hieman vaikealta. Joku vipu kun jää väärään asentoon, niin sitten saa ihmetellä miksi näkymä on vääränlainen. Toki pitää muistaa, että konffausta ei yleensä tarvitse tehdä kuin kerran, jonka jälkeen homma toimii kuin junan vessa!

 

Yhteenveto

Sanoisin, että tällä hetkellä BigPicture-lisäosa tarjoaa loistavan kokonaisuuden SAFe-tyyppiseen kehittämiseen JIRAlla. Ominaisuudet ovat helppokäyttöisiä ja tuovat sitä kaivattua visuaalisuutta, joka perus JIRAsta uupuu. Ketterän tekemisen lisäksi Big Picture tarjoaa todella hyvät ominaisuudet perinteisten tai hybrid-projektien kehittämiseen. Gantt-kaaviot ja kapasiteetinhallinta ovat asioita, joihin törmään asiakkailla monesti, ja tässä on työkalua myös niihin.

Kaiken kaikkiaan siis tutustumisen arvoinen palikka! Lisätietoja muista hyödyllisistä Atlassian-lisäsosista saat täältä tai ottamalla meihin yhteyttä!

Timo Leppä

Timo Leppä

Konsultti, koulutusvastaava

Contribyten koulutusvastaava Timo on virallinen SAFe-konsultti sekä Atlassian-kouluttaja. Hänen työhönsä kuuluu tiimien valmennusta ja kouluttamista erityisesti menetelmien ja työkalujen osalta. Konsulttina Timo on yltiöpositiivinen – mutta kuitenkin realistinen.

Share This

Jaa tämä kollegoillesi

Jaa tämä postaus verkostoosi!