Valitse sivu

SAFe+JIRA = täydellinen pari ketterään kehitykseen ja toiminnanohjaukseen?

19 kesä 2018

SAFe+JIRA = täydellinen pari ketterään kehitykseen ja toiminnanohjaukseen?

kesä 19, 2018

Ketterissä tuotekehitystiimeissä on optimaalisesti 4-6 jäsentä, jolloin työ säilyy tehokkaana. Kun kehitettävä ratkaisu on isompi, tiimiä ei kannata suurentaa, vaan lisätään tiimien määrää. Ongelma muodostuukin sitten, kun kehitetään niin suuria järjestelmiä, että tiimien määrä kasvaa liikaa. Kun tiimejä on 2-3, ei vielä tarvita kovin kummallista koordinaatiota, mutta kun tiimejä alkaa olla enemmän, asioiden riippuvuussekamelska alkaa olla sitä luokkaa, että on parempi ottaa käyttöön joku skaalautuva toiminnanohjausjärjestelmä.

 

SAFe – suosituin lähestymistapa ketteröittää iso organisaatio

SAFe eli (Scaled Agile Framework) on suosituin tällainen järjestelmä, ja sitä käyttävät tuhannet yritykset ympäri maailmaa, aina keskikokoisista sadan hengen tuotekehitystiimeistä valtaviin monikansallisiin tuotekehitysmammutteihin. Meille Contribyteläisille SAFe on ollut tuttu jo aivan alusta asti.

Tällä hetkellä SAFe elää jo versiota 4.5. Tässä versiossa esiteltiin uusia termejä ja keinoja ketteröittää tekemistä entisestään, esimerkiksi Continuous Delivery Pipeline ja Lean User Experience ja Scalable DevOps.

SAFe taipuu helposti muutaman tiimin programmin käyttöön, mutta on alusta alkaen suunniteltu myös suurempiin hankkeisiin. Kun siirrytään Program tasolta (Essential SAFe) isompiin hankkeisiin, tulee käyttöön SAFen versiot Large Solution ja Portfolio. Kokonaisuus voi näyttää aluksi haastavalta sisäistää, mutta ei oikeasti ole kuitenkaan mitenkään vaikea, varsinkaan jos vauhtia oppimiseen hakee avainhenkilöiden SAFe koulutuksilla.

 

Atlassian JIRA – joustava ja monipuolinen toiminnanohjausjärjestelmä

Kun puhutaan suosituista järjestelmistä tuotekehityksen apuna, ei voi piilottaa toista elefanttia huoneessa, eli toiminnanohjausjärjestelmää (eli millä luodaan tarina ja bugitikettejä, ja seurataan ja ohjataan niiden toteutusta). Suosituin tällainen järjestelmä on tänä päivänä Atlassianin JIRA. Se ei ole täydellinen, mutta moneen käyttötarkoitukseen se on paras.

Ei ole sattumaa, että JIRA on tämän hetken suosituin tuotekehityksen tikettisysteemi. Se on kohtuullisen helppo oppia ja sopii yhden ja useamman tiimin toiminnan ohjaamiseen loistavasti. Sen lisäosatarjonta on voittamaton ja jos sillä on yksi heikkous, se on jonkin verran totuttelua ja opettelua vaativa hallintapuoli. Siinäkin osaava partneri voi olla avuksi hoitaen hankalimmat asiat organisaation puolesta.

 

 

SAFe ja JIRA ne yhteen soppii?

Tässä kahden suositun järjestelmän tilanteessa onkin edessä vaan yksi kysymys; onko niiden yhteiskäyttö a) kuin pakkoavioliitto vai b) vuosisadan rakkaustarina vai c) jotain tältä väliltä! Noh, me Contribytellä olemme sitä mieltä, että SAFe ja JIRA sopivat oikeastaan todella hyvin toisilleen. Tässä blogisarjassa haluammekin valottaa sitä, miten nämä häät olisi hyvä järjestää.

 

 

 

 

User story kaiken ytimessä

Kuten kaikessa yhteiselossa, ensin on hyvä ymmärtää toinen toistaan, jotta kommunikaatio olisi helpompaa. Aloitetaan sen takia molempien järjestelmien käsitteiden vertailulla.

Sekä JIRA että SAFe tarjoavat tietenkin käsitteet siihen miten suurempi kehitettävä järjestelmä palastellaan pienempiin kokonaisuuksiin, kunnes saavutaan tasolle missä yksi tiimi voi mahduttaa kehitettävän asian yhteen kehityssprinttiin. Tällä matalimmalla tasolla käytetään samaa terminologiaa: käyttäjätarina.

Seuraavalla tasolla SAFe kuitenkin määrittelee, että useamman sprintin kestävä kehityshanke onkin EPICin sijasta Feature. Vaikka saattaa näyttää siltä, että EPIC taso on SAFessa varsin ”korkealla tasolla”, sen ei kannata antaa pelästyttää. SAFen EPIC tarkoittaa erikseen rahoitettavaa hanketta joka kestää useamman Program Incrementin, eli tyypillisesti pitempään kuin 5 sprinttiä. Tämä on toki jo kalenteriajassa vähintään muutama kuukausi.

Käsitetaso Selitys JIRA SAFe
1 Yhden tiimin, yhden sprintin kestävä kokonaisuus Story Story
2 Useita sprinttejä vaativa kokonaisuus EPIC Feature
3 Useita tason 2 kokonaisuuksia vaativa hanke Initiative Capability
4 Strategisen tason hanke Theme EPIC

Taulukko 1: tarinoiden hierarkia

 

Sprintit ja iteraatiot

Otetaan vielä toinen käsite eli sprintti

Käsitetaso Selitys JIRA SAFe
1 Lyhin tiimi-iteraatio Sprint Iteration
2 Useita sprinttejä peräkkäin Program Increment (PI) (6 sprinttiä)
3 Useita tason 2 aikajaksoja Agile Release Train (ART)
4 Tason 3 kontrollitaso Portfolio

Taulukko 2: iteraatioiden hierarkia

 

Contribyten suositus

Onko jo pää sekaisin? Ei hätä ole tämän näköinen, koska tähän tilanteeseen on helppo ratkaisu! Koska JIRAsta puuttuvat paljolti iteraatioiden hierarkia (kuten taulukosta 2 näkee), voidaan suoraan ottaa tältä osin käyttöön SAFen termeistä Program increment. Me Contribytellä suosittelemme tämän termin käyttöönottoa, koska SAFen ytimessä ja ehkä sen voimakkain lisäarvo on Program Increment -planningsessio. Jos muuten tarvitsette apua PI-plänäyksen järjestämisessä, me olemme auttaneet jo kymmeniä firmoja PI-sessioiden aloituksessa!

Muilta osin suosittelemme, että käytetään JIRAn termejä. Eli yhteenvetona, tiimeillä on sprintit, ja sovittu määrä sprinttejä (yleensä 4-6) muodostaa Program Incrementin. Sprintteihin sisään mahtuva työ on tarinoita (Story) ja jos ei mahdu sprinttiin sisälle, se on EPIC. Yrityksen johto hanskaa työtä teemoilla (Theme). Helppoa kuin heinänteko!

 

 

 

 

 

Vuosisadan häät. Onko riisit valmiina?

Kuten huomaatte, ei kannata termistön erilaisuudesta vetää hernettä nenään ja aloittaa mykkäkoulua. SAFe on todella hyvä skaalaus-framework, mutta kuten mitä tahansa yleisohjetta, se vaatii AINA yrityskohtaista soveltamista. Tässäkään esittämäni termistövalinta ei tietenkään ole ainoa mahdollinen. Tärkeintä on tehdä tietoiset valinnat mitä eri termit tarkoittavat ja sitten pitää huolta siitä, että kaikki firmassanne ymmärtävät ja käyttävät termejä samalla tavalla.

Seuraavissa blogisarjan osissa puhutaan SAFen ehkä kaikkein olennaisimmasta osasta, Program Increment planning -sessiosta, ja miten sen suunnittelu, pitäminen ja jälkihoito kannattaa yhdistää JIRAan.

 

Contribyte on Suomen johtava Atlassian-asiantuntija, ja meillä on myös paljon kokemusta yritysten auttamisesta SAFe-polulla eteenpäin. Olemme siis täydellinen bestman sinun organisaatiosi SAFe+ JIRA häihin! Meiltä saat myös muuta ketterän toiminnan apua, tiimivalmennusta, Scrum, Kanban, Product Owner -koulutusta ja tuotejohtamisen ja palvelumuotoilun koulutuksia.

Voit myös jatkossa seurata uutisia ja uusimpia blogejamme tilaamalla uutiskirjeemme.

Arto Kiiskinen

Arto Kiiskinen

Senior Consultant

Arto on urallaan nähnyt tuotekehitystä monista eri näkökulmista. Hänellä on kokemusta mm. Product Ownerin, Scrum Masterin ja tuotekehitysjohtajan tehtävistä. Niin isojen kuin pientenkin firmojen toimintatavat ovat tulleet tutuiksi. Arto rakastaa parantaa organisaatioiden oppimista sekä tuoteomistajien osaamista, ja kirjoittaa blogeja eri aiheista. Koska retrospektiivit on yksi Arton suosikkiaiheista, ovat jotkut asiakkaat antaneet hänelle lisänimen "Retromies". Vapaa-aikana Arto yrittää elää terveellisesti, ostaa mahdollisimman paljon autoja, katsoo yhä uudelleen Tähtiportti-sarjan jaksoja ja opiskelee Personal Traineriksi. Arto on kirjoittanut kirjan "OWN IT – 8 Simple Secrets of Product Owner Success". Lisää Arton ajatuksia voi lukea täältä.

Share This

Jaa tämä kollegoillesi

Jaa tämä postaus verkostoosi!