Sprint Review ja Demo – yhdessä vai erikseen?

7 loka 2020

Sprint Review ja Demo – yhdessä vai erikseen?

loka 7, 2020

Virallinen Scrum Guide ei sisällä erillistä demo-eventtiä, vaan pelkän sprintin loppukatselmuksen. Demo on virallisen Scrumin mukaan osa tätä sprint review -kokousta. Koska nimenomaan demo on se, missä halutaan näyttää sprintin työn tuloksia tiimin ulkopuolisille, stakeholdereille, se tarkoittaa, että stakeholdereiden pitäisi osallistua sprint review -kokoukseen. Meillä Contribytellä on vuosien varrella kuitenkin päädytty siihen, että tiimien kannattaa harkita demon pitämistä erillisenä. Jos erillinen demo tuntuu hankalalta, niin ainakin voisi harkita sitä, että pitää demon tiettynä osana vaikkapa sprint review -kokouksen aluksi.

 

Contribyte suosittelee: demo ja sprint review erikseen

Miksi olemme päätyneet suosittelemaan tällaista, virallisesta Scrumista eroavaa linjaa? Tämä johtuu kokemuksista, joita meillä on ollut monien eri asiakkaiden kanssa. Olemme nähneet, että kun demo on osana review-kokousta, haasteet kasvavat saada täysi hyöty irti sekä demosta että sprintin loppukatselmuksesta. Emme sano, etteikö demo+review -kokous voisi toimia, se voi toimia jossain organisaatiossa hyvinkin. Mutta meidän vakaa näkemys on, että on helpompaa tehdä nämä kaksi erillisinä.

Olemme nähneet, että kun demo on osana review-kokousta, haasteet kasvavat.

 

Stakeholderien palaute helpommin jos demo on erillinen, lyhyempi kokous

Yksi syy tähän on, että stakeholderit eivät tule ehkä paikalle, jos demo on osa reviewta – palautetta ei saada demottaviin asioihin. Miksi eivät tulisi? Usein stakeholderit ovat kiireisiä ihmisiä, ja heidän on hankala osallistua pidempiin kokouksiin. Jos päivän kalenteri on jo täynnä, houkutus jättää tulematta johonkin parin tunnin mittaiseen sprinttikatselmukseen nousee. Jos stakeholdereita ei saa paikalle, mitä hyötyä demosta sitten on? Entäpä, jos demo olisikin lyhyempi tilaisuus, ja fokusoitunut vain tulosten näkemiseen ja palautteen antamiseen – olisi paljon helpompi tulla paikalle!

 

sprint review ja demo

 

Sprint review -tiimin oma katselmus

Sprinttikatselmuksen pitäisi olla myös tilaisuus, missä jutellaan, miten sprintti meni ja mitä opittiin. Pelkonamme on, että jos review ja demo on yhdistetty, demo-osuus syö fokusta ja agenda-aikaa siltä, että tiimi oikeasti miettisi katselmuksessa oikeita asioita. Ja stakeholdereiden paikallaolo saattaa vielä tyrehdyttää keskustelua. Uskalletaanko ottaa sprintin kokemuksia oikeasti esille, jos paikalla on ”korkea-arvoisia” ihmisiä. Review voi alkaa lyhentyä, eikä siellä keskustellakaan oikeista asioista.

Kuten olemme aikaisemmin kirjoittaneet, hyvä sprint review katsoo läpi monta asiaa

  • noudatettiinko DoD:ta ja hyväksyntäkriteerejä?
  • mitä oli syitä asioille mitä ei saatu valmiiksi?
  • opittiinko jotain?
  • pitäisikö backlogia säätää? prioriteetit? onko jokin turhaa?
  • miltä iso kuva näyttää, deadlinet? budjetti?
  • riskit ja oletukset

Olemme nähneet Contribytellä, että monia näistä asioista ei sprintin katselmuksissa käsitellä. Meidän mielestä jos katselmukseen on yhdistetty demo, se saattaa vähentää vielä lisää näiden asioiden käsittelyä.

Jos katselmukseen on yhdistetty demo, se saattaa vähentää tärkeiden asioiden käsittelyä.

 

Kokouksissa on aina parempi pitää fokus

En oikein käsitä, miksi Scrum Guide haluaa pitää nämä asiat yhdessä, kun useissa muissa asioissa on päädytty erottamaan kokoukset toisistaan? Voitaisiinhan pitää yksi superkokous, joka olisi demoreviewretrosprintplanning ja kestäisi yhden koko päivän, mutta ei sitäkään suositella.

 

Hae demossa pikapalautetta myös sen hetkiselle suunnitelmalle

Jos tehdään erillinen demosessio, ja stakeholderit saadaan sinne mukaan, niin sitten kannattaa käyttää tilaisuus hyväksi; onko jotain tietoa mikä demoon osallistuneiden stakeholdereiden kannattaa tietää? Vaikkapa tiimin näkemys hankkeen visiosta, isosta kuvasta, aikataulusta tai budjetista? Näitäkin voi ”demota”.

 

Jos et saa kaikkia paikalle yhteen demoon, pidä useampi

Jos stakeholdereita on hankala saada katsomaan, voi myös ajatella, että kannattaa lähestyä heitä muilla keinoin, koska on tärkeää saada palautetta. Jos palautteen saanti vaatii, että pidetään useampi demo, niin sitten pidetään.

Lue lisää Scrumin perusteista ja tehokkaasta demosta näistä blogeista!

Arto Kiiskinen

Arto Kiiskinen

Senior Consultant

Arto on urallaan nähnyt tuotekehitystä monista eri näkökulmista. Hänellä on kokemusta mm. Product Ownerin, Scrum Masterin ja tuotekehitysjohtajan tehtävistä. Niin isojen kuin pientenkin firmojen toimintatavat ovat tulleet tutuiksi. Arto rakastaa parantaa organisaatioiden oppimista sekä tuoteomistajien osaamista, ja kirjoittaa blogeja eri aiheista. Koska retrospektiivit on yksi Arton suosikkiaiheista, ovat jotkut asiakkaat antaneet hänelle lisänimen "Retromies". Vapaa-aikana Arto yrittää elää terveellisesti, ostaa mahdollisimman paljon autoja, katsoo yhä uudelleen Tähtiportti-sarjan jaksoja ja opiskelee Personal Traineriksi. Arto on kirjoittanut kirjan "OWN IT – 8 Simple Secrets of Product Owner Success". Lisää Arton ajatuksia voi lukea täältä.

Share This

Jaa tämä kollegoillesi

Jaa tämä postaus verkostoosi!