Valitse sivu

Muuta tiimi mollista duuriin! Tiimin positiivisuus -muistilista!

19 helmi 2019

Muuta tiimi mollista duuriin! Tiimin positiivisuus -muistilista!

helmi 19, 2019

Olen jo aikaisemmissa blogeissani puhunut positiivisuuden puolesta. Positiivisuus saa ihmiset paremmin näkemään mahdollisuuksia, ja he pystyvät luovempiin ratkaisuihin ja saavat lisää rohkeutta kokeilla asioita. Epäonnistumisen pelko laimenee, jos ihmisten perusote arjessa on positiivinen. Positiivinen tiimi saa parempia tuloksia aikaan verrattuna tiimiin, jonka ote on pelolla johdettu tai negatiivinen.

 

Meitä on moneksi – auta Pekka Peruspessimistiä

Aito positiivisuus on voimavara, joka syntyy sisältä.

Kaikilta positiivisuus ei tietenkään tule ihan luonnostaan. Meissä on erilaisia ihmisiä: toiset ovat syntyneet positiivisemmalla elämänkatsomuksella kuin toiset. Aito positiivisuus on voimavara, joka syntyy sisältä – päälleliimattua positiivisuutta voivat kaikki halutessaan ilmentää, mutta sen vaikutus lopahtaa nopeasti. Johtajat, tiiminvetäjät ja tiimissä muuten seniorimmat henkilöt ovatkin avainasemassa tiimin ilmapiirin muodostamisessa. Pienillä asioilla voi vaikuttaa siihen, miten positiivinen tiimihenki muodostuu.

Jos haluat lukea asiasta lisää, hyviä kirjoja positiivisuuden eduista löydät kirjastostamme, vaikkapa tästä tai tästä.

 

Ei voi olla kivaa, jos sattuu

Kaikkein tärkein asia, joka mahdollistaa positiivisen tiimin on se, että tuska ensin tunnistetaan ja tunnustetaan. Sen jälkeen asiaan voi puuttua. Tuska voidaan sittemmin poistaa tai mahdollistaa kanava, jossa sitä voidaan käsitellä. Piilossa olevat tuskan aiheuttajat ovat pahinta, mitä voi olla. Tiimi ja sen jäsenet eivät oikein voi olla positiivisia, jos heihin sattuu. Johtajalla on tässä muutamia keinoja

  1. Säännölliset retrospektiivit. Tässä pitäisi pitää huolta siitä, että kaikilla on kanava tuoda ongelmiaan esiin, ja asioille oikeasti tehdään jotain. Eli valitaan retroista yksi tai kaksi todellista toimenpidettä, jotka sitten myös toteutetaan.
  2. Kuunteleminen. Johtajan pitäisi olla utelias sen suhteen, miten tiimillä menee ja kuunnella, jos jotain tuskallista on ihmisten mielissä – ja sitten oikeasti tehdä asialle jotain.
  3. Olla lähellä tiimiä. Pidä toimiston ovi avoimena – aina voi tulla juttelemaan mistä vaan, mikä painaa mieltä.

 

positiivisuus

 

Pienet asiat luovat mukavan ilmapiirin

Kun tuskan aiheet on edellä olevilla tavoilla poistettu, ei vielä olla selvillä vesillä. Tuskan poistaminen voi tuntua positiivisuudelta, mutta ei oikeasti ole sitä. Positiivisuuteen vaaditaan vielä lisää!

Positiivisuus syntyy pienistä joka-päiväisistä jutuista.

Miten tiimin virettä voisi muuttaa positiivisemmaksi? Positiivisuus ei voi tulla vain pakonomaisista ”nyt juhlitaan, tai itketään tai juhlitaan” -tilaisuuksista. Itse olen oman kokemukseni pohjalta sitä mieltä, että positiivisuus syntyy pienistä jokapäiväisistä jutuista. Jos tiimissä tietoisesti pyritään siihen, että kommunikaatio on positiivissävytteistä (jokaisen asian voi sanoa hyväntuulisesti tai grumpy cat -meinigillä (wink) ) se on yksi osatekijä. Tässä onkin lista asioista, mitä minun mielestäni voi kokeilla

  1. Taivuta tiimi ymmärtämään positiivissävytteinen kommunikaatio
  2. Juhli pieniä onnistumisia: mitkä olivat hyviä tuloksia tänään, mitkä olivat hyviä tuloksia viime viikolla?
  3. Pienet onnelliset hetket tai tauot päivän mittaan ovat sallittuja, jopa pakollisia. Välttäkää uutisten lukemista päivän mittaan.
  4. Toimistolla on hyvä olla jokin taukopaikka, jossa voi pelata peliä yhdessä (esim. pöytäjalkapallo, tikkataulu jne).
  5. Säännölliset yhteiset ”pois toimistolta” -hetket. On se sitten team building, off-site -lounas tai töiden jälkeen oluselle joskus.
  6. Opi ja opeta jatkuvan palautteen kulttuuri: tervehdi, kiitä, kehitä, haasta, moikkaa.

 

Muista duurisävel kaikessa – positiivisuudesta on helppo pudota pois, jos antaa apatialle vallan

Pienet asiat vaikuttavat – muuta molli duuriksi niiden avulla! Kuuntelepa tästä Nirvanaa duurissa ja vaikutu! Mutta sama toimii myös toisinpäin – pienet asiat voivat tuhota positiivisuuden nopeasti. Kuuntele siis tiimiäsi ja oppikaa yhdessä tunnistamaan ja korjaamaan tuskallisia asioita. Ne eivät lopu koskaan, joten säännölliset tavat retrota ja parantaa ovat todella tärkeitä. Sitten voitte alkaa pitää hauskaa töissä! Hauskaa työpäivää!

P.S.: Onko tiimin kehittäminen ajankohtaista? Käy lukemassa lisää aiheesta tai lataa oppaamme alta!

Toimivan tiimin työkalut -opas

Oppaasi tiimin kehittämiseen ja tehokkaaseen yhteistyöhön.

Arto Kiiskinen

Arto Kiiskinen

Senior Consultant

Arto on urallaan nähnyt tuotekehitystä monista eri näkökulmista. Hänellä on kokemusta mm. Product Ownerin, Scrum Masterin ja tuotekehitysjohtajan tehtävistä. Niin isojen kuin pientenkin firmojen toimintatavat ovat tulleet tutuiksi. Arto rakastaa parantaa organisaatioiden oppimista sekä tuoteomistajien osaamista, ja kirjoittaa blogeja eri aiheista. Koska retrospektiivit on yksi Arton suosikkiaiheista, ovat jotkut asiakkaat antaneet hänelle lisänimen "Retromies". Vapaa-aikana Arto yrittää elää terveellisesti, ostaa mahdollisimman paljon autoja, katsoo yhä uudelleen Tähtiportti-sarjan jaksoja ja opiskelee Personal Traineriksi. Arto on kirjoittanut kirjan "OWN IT – 8 Simple Secrets of Product Owner Success". Lisää Arton ajatuksia voi lukea täältä.

Share This

Jaa tämä kollegoillesi

Jaa tämä postaus verkostoosi!