Valitse sivu

Asiakaskokemus: Product Owner -valmennus auttoi kehittymään tuoteomistajan työssä

19 kesä 2019

Asiakaskokemus: Product Owner -valmennus auttoi kehittymään tuoteomistajan työssä

kesä 19, 2019

Product Owner Teemu Koski on työskennellyt havainto- ja mittaustuotteita sekä -palveluita tarjoavalla Vaisalalla nyt puolitoista vuotta. Viime talven ja kevään aikana hän osallistui henkilökohtaiseen valmennukseen Contribyten Arto Kiiskisen kanssa. Juttelimme Teemun kanssa hieman tuoteomistajan työstä ja kysyimme, miten Product Owner -valmennus on sujunut.

Product Owner Teemu Koskella on yli 15 vuoden kokemus erilaisten tuotekehitystehtävien parista. Viitisen vuotta sitten hän alkoi kaivata työhönsä jotain uutta, ja siirtyi siksi tuoteomistajan tehtäviin saadakseen hieman erilaisia haasteita.

Tykkään vaihtelusta, ja tuoteomistajan rooli kuulosti minusta mielenkiintoiselta. Minua kiinnosti erityisesti työssä tarvittava strateginen ajattelu sekä tiimin bisnesarvon maksimointi. Olen myös viihtynyt tehtävässä todella hyvin, Koski kertoo päätöksestään hypätä Product Ownerin kenkiin.

Teemu työskentelee Vaisalalla tiimissä, joka kehittää ohjelmistoja muuntajan kunnonvalvontalaitteeseen ja on siten osaltaan parantamassa sähkönjakelun turvallisuutta ja luotettavuutta. Tuoteomistajana hän vastaa siitä, että tiimi keskittyy työssään kaikkein merkityksellisimpiin asioihin ja kommunikoi selkeästi eri osapuolten kanssa. Kosken tiimi toimii Vaisalan Product Discovery -puolella, joten hän pyrkii saamaan parhaat ideat esiin osallistamalla paljon tiimiläisiä ja sidosryhmiä. Kehitysaskelia on viimeisen vuoden aikana otettu erityisesti suorien asiakaskontaktien hyödyntämisessä myös tämän tiimin työssä.

Asiakasymmärrys on erittäin tärkeää tuotekehityksessä ja Product Ownerin työssä. Siksi on tärkeää analysoida, mikä asiakastarve on. Asiakkaiden pyynnöt saattavat olla hyvin suppeita, ja niiden pohjalta tehtävä työ perustuu helposti liikaa oletuksiin. Tämän takia on tärkeää haastatella asiakkaita, testata ideoita ja tehdä tuotekehityksestä enemmän asiakaslähtöistä, Teemu selittää.

 

Tuoteomistajan suurin haaste on oppia sanomaan ei

Tuoteomistajan työhön kuuluu käytännön tasolla myös pidemmän aikavälin ymmärrys tuotekehityksestä ja tuotteen suunnasta. Product Ownerin tehtävä onkin Teemun mukaan näyttää suuntaa tiimille ja luoda roadmapia siitä, minkälaisia asioita ollaan tekemässä ja millä aikavälillä. Työn suurimpia haasteita ovat hänen mielestään ajankäyttö ja työn priorisointi – kaikki ne asiat, joille on vain pakko sanoa ei.

Ideoita on aina moninkertaisesti siihen nähden, mitä oikeasti pystytään tekemään. Ohjelmistokehityksessä melkein mikä tahansa voisi olla mahdollista, mutta kaikkea ei ehditä mitenkään tekemään. Siksi Product Ownerin on yksinkertaisesti opittava sanomaan ei. Tuotteen onnistuminen näkyykin usein juuri siinä, että on osannut sanoa oikeille asioille ei.

Teemu on ollut Contribyten Product Owner -valmennuksessa nyt hieman yli puoli vuotta. Hän oli tehnyt yhteistyötä valmentaja Arto Kiiskisen kanssa jo aiemmin, ja lopulta puheeksi tuli, että henkilökohtainen valmennus voisi olla kiinnostava vaihtoehto. Vaikka Teemu oli tehnyt tuoteomistajan töitä jo useamman vuoden, tuntui hyvältä ajatukselta jakaa asioita jonkun kanssa ja saada hieman sparrausta.

Ajattelen, että aina on mahdollista kehittyä, joten olin utelias kuulemaan, millaisia ideoita Artolla voisi olla, Koski kertoo päätöksestä lähteä mukaan valmennukseen.

 

Product Owner -valmennus oli mahdollisuus kehittää omaa osaamista

Product Owner -valmennus on sisältänyt kahdenkeskisiä tapaamisia ja keskusteluita parin kuukauden välein. Tapaamiset ovat yleensä alkaneet siitä, että Teemu on kertonut työhön liittyvistä pohdinnoistaan, joista on sitten alettu yhdessä keskustella.

Arto on todella taitavasti osannut tarttua juuri niihin asioihin, joista on saatu hyviä keskusteluja aikaiseksi. Olenkin saanut valmennuksesta paljon sellaisia oivalluksia, joita en olisi itse keksinyt. Monesti on käytännön työssä huomannut, että tämähän onkin sellainen juttu, jonka Arto on minulle opettanut!

Product Ownerin aloitusopas

Kuinka oppia loistavaksi Product Owneriksi ja siivittää tuotteesi menestykseen.

Käytännön esimerkkeinä valmennuksen annista Teemu mainitsee Arton antamat hyvät kirjavinkit ja neuvot backlog refinementiä, eli asioiden yhdessä työstämistä varten. Lisäksi kaksikko on keskustellut paljon tiimityön kehittämisestä sekä itseohjautuvuudesta, joka on aiheena Teemun sydäntä lähellä. Valmennus onkin ollut todella monipuolinen, ja Teemu kiittelee erityisesti sitä, miten Arto on osannut katsoa asioita erilaisista näkökulmista.

Esiin on noussut monia virkistäviä ajatuksia, jotka ovat auttaneet eteenpäin Product Ownerin työssä. Toiveenani oli kehittyä, ja niin tässä on todellakin käynyt!

Haluatko sinäkin kehittyä Product Ownerina? Lataa kattava oppaamme vierestä!

Share This

Jaa tämä kollegoillesi

Jaa tämä postaus verkostoosi!