Valitse sivu

Haaveissa parempi Scrum-tiimi? Auttakaa toisianne!

17 kesä 2019

Haaveissa parempi Scrum-tiimi? Auttakaa toisianne!

kesä 17, 2019

Tämän blogisarjan aikaisemmissa osissa olemme kuvailleet Contribyten ajatusmallia siitä, mitkä asiat ovat hyvän tiimin rakennuspalikoita. Kuvasimme johtajuutta, uteliaisuutta, tiimihenkeä ja kestävyyttä. Kaksi jäljellä olevaa asiaa, joista hyvä tiimi rakentuu ovat jatkuvasti hyvät tulokset ja tämän blogin aihe: auttaminen.

 

Parempi Scrum-tiimi syntyy toisia auttaen

Mitä enemmän tiimissä arvostetaan auttamista, sitä helpommin tiimi alkaa luottaa omiin kykyihinsä.

Parempi Scrum-tiimi muodostuu auttamisen kautta. Tiimin sisällä autetaan toisia tiimin jäseniä tekemään haastavia töitä, mutta hyvä Scrum-tiimi myös auttaa toisia tiimejä eteenpäin hankalissa asioissa. Mitä enemmän tiimissä kunnioitetaan ja arvostetaan auttamista, sitä helpommin tiimi alkaa luottaa omiin kykyihinsä. Kun voi luottaa siihen, että tiukassa paikassa joku tulee auttamaan, se rohkaisee kokeilemaan yhä haastavampia asioita. Jos tiimissä on kulttuuri että ”jokainen tekee omat juttunsa, eikä apua pyydetä tai saada”, se johtaa siihen, että pysytään oman taitotason sisällä, eikä oteta riskejä.

 

Kun voi luottaa apuun, voi ottaa vaikeampia tehtäviä vastaan!

Auttaminen parantaa siis riskinottoa ja haasteiden kohtaamista. Mutta toinen auttamisen perushyöty on se, että usein yksi silmä tai käsipari voi jäädä jumiin jonkin asian kanssa pitkäksi aikaa. Mutta kaksi silmäparia saattaa avata ongelman ja nähdä ulospääsyn nopeasti. Sen lisäksi että yksien aivojen sijaan ongelmaan perehtyy kahdet aivot, myös asioista puhuminen auttaa ongelmanratkaisussa. Ihmiset on rakennettu niin, että kun pakotamme itsemme kuvailemaan ongelman toiselle, yhtäkkiä ongelma selkenee ja mahdolliset juurisyyt tai ratkaisut näyttävätkin yksinkertaisemmilta.

 

Mutta miten käy fokuksen?

Jos toinen tiimi on tiukassa paikassa, on useimmiten tehokkainta mennä auttamaan.

Mutta miten Scrumin fokus suhtautuu siihen, että tiimi auttaisi muita, tiimin ulkopuolisia tahoja? Tässä mennään vähän harmaalle alueelle. On toisaalta tietenkin itsestään selvää, että tiimi ei saa alkaa tehdä Sprint backlogin ulkopuolisia asioita ilman tuoteomistajan lupaa. Toiselta kantilta katsottuna, on kuitenkin myös selvää, että jos joku toinen tiimi on tiukassa paikassa jonkun ongelman kanssa, on useimmiten koko organisaation kannalta tehokkainta mennä auttamaan.

 

Delegation board avuksi

Muiden tiimien auttamisessa voisi ajatella ratkaisuna jonkinlaista delegation boardia: tiimin jäsenet voivat auttaa tiimin ulkopuolisia itseohjautuen tiettyyn rajaan asti, mutta jos näyttää että apua kaivataan tunti- tai päiväkaupalla, sitten pitää mennä kysymään tuoteomistajalta. Tuoteomistajan tai tuoteomistajien pitäisi pystyä keskenään sopimaan, mikä työ on arvokkainta. Hyvät tuoteomistajat pystyvät astumaan myös oman tuotteen karsinan ulkopuolelle ja katsomaan koko organisaation hyötyä. Tällä tavalla voisi olla sääntönä, vaikka että tunnin mittainen toisen tiimin jäsenen auttaminen per sprintti on tiimin jäsenen itse päätettävissä, mutta jos apua tarvitaan enemmän, mene kysymään lupa.

 

Parempi Scrum-tiimi osaa pyytää apua!

Avunpyyntöjä pitäisi jopa harjoitella!

Muistetaan myös kulttuuri, jossa elämme. Suomalaiset eivät hevin apua pyydä. Meihin on jo lapsena iskostettu ”suo, kuokka ja Jussi” -mentaliteetti. Kärsimys tekee hyvän suomalaisen. Kun lähin naapuri oli kymmenen kilometrin suokävelyn päässä, ei apua kannattanut paljon pyytää, paitsi jos pontikkapannusta oli hajonnut osa. Eli jos suomalainen pyytää apua, tilanne on jo tosi paha. Kannattaa siis suhtautua avunpyyntöihin vakavasti.

Olen jopa sitä mieltä, että avunpyyntöjä pitäisi suosia ja jopa harjoitella. Hyvä organisaatio saattaa sisältää enemmän avunpyyntöjä ja auttamista, kuin heikkotehoinen organisaatio. Tätä sopii miettiä.

 

Auttaminen lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta!

Avun pyytäminen lisää tiimin sisällä ja organisaation sisällä luottamusta toisiin tiimeihin. Et uskalla pyytää apua, jos et luota, että voit saada sitä. Avunpyynnöt kertovat siis luottamuksesta. Lisäksi auttaminen lisää yhteenkuuluvuuden tuntua. Olemme samassa veneessä, siis autan sinua. Ja yhteenkuuluvuuden tunne on yksi voimakkaimmista selittäjistä tiimien menestyksen takana.

 

Some day, and that day may never come, I may ask you to do a service for me…

Muistetaan vielä lopuksi se, että jos autat toista, voit joskus pyytää myöhemmin vastapalvelusta. Auttamalla saat siis vaikutusvaltaa. Ei tätä tarvitse ajatella ihan Kummisetämäisesti, mutta totta se silti on.

Autetaan toisiamme, tiimin sisällä ja tiimien välillä. Näin saadaan aikaan parempi Scrum-tiimi ja koko organisaatio kohenee! Jos haluat lisää vinkkejä tiimin kehittämiseen, lataa oppaamme alta!

 

Toimivan tiimin työkalut -opas

Oppaasi tiimin kehittämiseen ja tehokkaaseen yhteistyöhön.

Arto Kiiskinen

Arto Kiiskinen

Senior Consultant

Arto on urallaan nähnyt tuotekehitystä monista eri näkökulmista. Hänellä on kokemusta mm. Product Ownerin, Scrum Masterin ja tuotekehitysjohtajan tehtävistä. Niin isojen kuin pientenkin firmojen toimintatavat ovat tulleet tutuiksi. Arto rakastaa parantaa organisaatioiden oppimista sekä tuoteomistajien osaamista, ja kirjoittaa blogeja eri aiheista. Koska retrospektiivit on yksi Arton suosikkiaiheista, ovat jotkut asiakkaat antaneet hänelle lisänimen "Retromies". Vapaa-aikana Arto yrittää elää terveellisesti, ostaa mahdollisimman paljon autoja, katsoo yhä uudelleen Tähtiportti-sarjan jaksoja ja opiskelee Personal Traineriksi. Arto on kirjoittanut kirjan "OWN IT – 8 Simple Secrets of Product Owner Success". Lisää Arton ajatuksia voi lukea täältä.