Oulun toimiston johtaja Tanja Suomalainen: ”Organisaatioiden kehittäminen on aina kiinnostanut minua.”

23 touko 2018

Oulun toimiston johtaja Tanja Suomalainen: ”Organisaatioiden kehittäminen on aina kiinnostanut minua.”

touko 23, 2018

FT Tanja Suomalainen, Contribyten uuden Oulun toimiston johtaja, toteaa heti haastattelun aluksi, että tuotekehitys on aina ollut hänen sydäntään lähellä. Gradunsa hän teki vuonna 2006 tuoteroadmappauksesta, ja erityisesti siitä, miten tuoteroadmappausta voidaan tehdä yritystenvälisessä yhteistyössä.

– Aihe oli haastava, sillä se oli siihen aikaan melko uusi ilmiö ja sitä käsitteleviä tieteellisiä papereita oli todella vähän, Tanja muistelee.

Tanja on opiskellut tietojenkäsittelytieteitä Oulun yliopistossa ja erikoistunut ohjelmistoliiketoimintaan. Tutkintoon sisältyivät myös taloustieteen opinnot, erityisesti markkinointi ja tietoteollinen liiketoiminta. Heti gradunsa jälkeen Tanja tiesi haluavansa jatkaa opintoja vielä tohtorivaiheeseen.

– Väittelin ja valmistuin filosofian tohtoriksi vuonna 2016. Väitöskirjani oli nimeltään ”Changing the Planning for Agile and Lean Software Development from Roadmapping to Continuous Planning”. Se käsittelee, miten suunnittelu on muuttunut ketterässä ja kevyessä ohjelmistokehityksessä tiekarttapohjaisesta suunnittelusta kohti jatkuvaa suunnittelua.

Tanja on työskennellyt Teknologian tutkimuskeskus VTT:llä jo vuodesta 2005. Ensiksi opintojen ohella hän työskenteli tutkimusharjoittelijana, ja maisteriksi valmistumisen jälkeen hän jatkoi tutkijana ja myöhemmin erikoistutkijana. Tanja on myös ollut mukana lukuisissa kansallisissa ja kansainvälissä projekteissa, joissa on tutkittu ohjelmistokehitystä läheisessä yhteistyössä ICT-alan yritysten kanssa. Näin ollen hänellä on laaja näkemys ohjelmistomenetelmien käytöstä erilaisissa organisaatiossa ja markkinatilanteissa. Hän on myös tehnyt suoria asiakastoimeksiantoja ohjelmistokehitykseen ja Agile-menetelmien käyttöönottoon liittyen ja toiminut näissä projekteissa myös projektipäällikkönä. Tanja oli yhteensä yli 13 vuotta VTT:llä.

Sattuma puuttui peliin

Minua kiinnostavat erityisesti erilaiset konsulttihommat sekä koulutukset. Haluaisinkin mielelläni päästä auttamaan asiakas-yrityksiämme heidän toiminnassaan.

Contribytelle Tanja päätyi iloisen sattuman ja hyvän ajoituksen ansiosta.

Yksi entinen VTT:n kollegani on töissä Contribytellä ja hän kehotti minua jo väitöskirja-aikoinani hakemaan töitä yrityksestä. En kuitenkaan ollut valmis muuttamaan Helsinkiin, joten asia jäi sille tielleen. Tänä keväänä sitten huomasin Contribyten perustavan toimistoa Ouluun ja hakevan sinne vetäjää. Siitä se sitten lähti.

Tanja kertoo olevansa uraorientoitunut ja miettineensä jo väitöskirjan loppu metreillä, minne suuntaan haluaa edetä urallaan. Lopulta hän päätyi kuitenkin siihen, että hän haluaisi olla lähempänä yrityksiä ja työskennellä heidän auttamisekseen.

Olen tehnyt pitkään tutkimusta ohjelmistokehitysmenetelmistä ja käytännöissä. Näin ollen esimerkiksi Agile ja Lean menetelmät ja niiden skaalaaminen isompiinkin yrityksiin ovat minulle tuttuja. Intohimoni on myös selvästi organisaatioiden parannuspuolella, joten Contribyten paikka tuntui juuri minulle sopivalta, Tanja perustelee.

Oulun toimiston vetäjänä Tanja on vastuussa uuden toimiston perustamisesta. Tähän kuuluu muun muassa toimitilojen, kalusteiden ja muun tarpeellisen hankkiminen. Sen lisäksi Tanja on vastuussa tapahtumien järjestämisestä ja verkostoitumisesta Oulun seudulla, sekä tietysti Contribyten markkinoimisesta alueella. Hän kertoo olevansa mukana myös tulevissa Oulun toimiston rekrytoinneissa.

Tämän kaiken lisäksi minua kiinnostavat erityisesti erilaiset konsulttihommat sekä koulutukset. Haluaisinkin mielelläni päästä auttamaan asiakasyrityksiämme heidän toiminnassaan. Minulla on paljon kokemusta esimerkiksi tuotesuunnittelusta ja roadmappauksesta, sekä ketteristä menetelmistä, Tanja kertoo.

Arvot kohdillaan

Contribytessä Tanjaa kiinnosti erityisesti se, että se on pieni yritys, ja sen ansiosta huomattavasti ketterämpi ja vähemmän byrokraattinen kuin monet isommat konsulttitalot.

Työkaverit ovat todella mukavia ja työssä on vallalla yhdessä tekemisen meininki ja kannustava työilmapiiri. Toiminta vaikuttaa läpinäkyvältä niin työntekijän kuin asiakkaankin kannalta, mitä arvostan suuresti. Asiat tapahtuvat helposti, eivätkä vaadi ylimääräistä säätöä.

Tanja myös kokee Contribyten arvojen sopivan hyvin hänen omiin arvoihinsa. Hänestä on tärkeää, että työntekijöihin luotetaan ja että jokainen voi vaikuttaa itse työnsä sisältöön.

Contribyten vahvuudeksi Tanja mainitsee monipuolisen osaamisen. Contribytellä on hänen mukaansa paljon kokemusta erilaisista asiakaskeisseistä, mikä on suuri vahvuus, sillä yksikään yritys ei ole samanlainen.

Meillä on siis paljon kokemusta erilaisista organisaatioista. Työntekijöillä on myös paljon mahdollisuuksia kehittää omaa osaamistaan, mikä osaltaan laajentaa myös Contribyten toimintaa, selventää Tanja.

Terveisiä Ouluun

Emme yritä pakottaa kaikkia tiettyyn muottiin, vaan haemme jokaiselle firmalla parhaiten sopivia toimintatapoja.

Lopuksi Tanja toteaa, että hän toivoisi Contribyten asiakkaiden – ja etenkin tulevien oululaisten asiakkaiden – tiedostavan, että Contribyteltä löytyy laaja-alaista osaamista, useita erilaisia koulutuksia sekä sertifiointeja ja palveluita, jotka voisivat helpottaa huomattavasti yritysten toimintaa. Contribyte voi hänen mielestään tuoda Ouluun etenkin erilaisia sertifiointeja ja koulutuksia, sekä apua palvelumuotoiluun, josta on viimeaikoina puhuttu paljon myös Oulun seudulla. Myös Management 3.0 -koulutukset ovat hänestä kiinnostava lisä kaupungin koulutustarjontaan. Lisäksi Contribyten työkalukoulutukset voisivat hänestä helpottaa huomattavasti paikallisten yritysten elämää.

Contribytellä on todella hyvä paketti erilaisia palveluita ja koulutuksia. Täällä todella nähdään, että on tärkeä analysoida erikseen jokaisen yrityksen ja organisaation tarpeet ja räätälöidä sopivat ratkaisut sen pohjalta. Emme yritä pakottaa kaikkia tiettyyn muottiin, vaan haemme jokaiselle firmalla parhaiten sopivia toimintatapoja.

 

Tervetuloa Contribytelle Tanja!

 

Tutustu myös palvelumuotoilun konsulttiimme Mariaan sekä johtavaan konsulttiimme Harriin!

Haluatko pysyä perillä Contribyten Oulun uutisista? Liity sähköpostilistallemme tästä linkistä!

Share This

Jaa tämä kollegoillesi

Jaa tämä postaus verkostoosi!