Valitse sivu

Atlassian Summit 2019 tarjosi suuria julkistuksia sekä puhetta tiimityöstä

16 huhti 2019

Atlassian Summit 2019 tarjosi suuria julkistuksia sekä puhetta tiimityöstä

huhti 16, 2019

Atlassian järjesti Summit 2019 -tapahtuman USAssa, Las Vegasissa. Atlassian Summit veti paikalle 5000 Atlassian-asiakasta ja -kumppania. Tapahtuma on paisunut jo niin isoksi, että oikein muualta kuin Vegasista ei löydy riittävän isoa konferenssipaikkaa.

Lähdin Atlassian Summittiin mielessä kaksi asiaa, joihin haluan vastauksen:

 1. Miten meitä isommat, sanotaan vaikka, 10x isommat Atlassian-konsultit hoitavat lisenssien, pluginien ja kaiken muun jälleenmyyntiin liittyvän. Jo meidän vuosittaisessa Atlassian-myynnissä on useita satoja tapahtumia, lisenssiuusintoja, Plugin-hankintoja, palautuksia, erikoistilausten ja jaksotusten käsittelyjä.
 2. Mitä uutta erityisesti Plugin-rintamalla tapahtuu? Onko havaittavissa jotain trendiä tai muuta ilmiötä, mihin monet panostavat erityisesti. Tästä voi saada vihiä siitä, mihin suuntaan markkina on menossa.

Palataan näihin myöhemmin. Nyt yhteenveto tapahtumasta.

 

 

Atlassian Summit Keynote

Tapahtuma alkoi isosti, kuten Las Vegasissa pitääkin. Ensimmäinen iso julkistus oli Service Desk ja AWS Integraation. JSD:stä voi suoraan tilata ja jopa provisioida AWS-koneita ja muita. Pääuutisena oli odotetusti Atlassian AgileCraft -hankinta. AgileCraft on nykyään Jira Align.  Atlassianin toisen perustajan Farouqin mukaan AgileCraft vahvistaa tarjontaa isoille asiakkaille tuomalla mukaan aidosti skaalautuvan mallin laajoille organisaatiolle. Näyttää vahvasti siltä, että Jira Align ottaa Jira Portfolion paikan tiimitasosta ylöspäin. Toistaiseksi ainakin  mennee niin, että Jira Portfolio jää pienien, alle 20 hengen tiimien käyttöön, ja Jira Align sitä isommille.

 

 

Mutta voidaan tämä tulkita myös niin, että Atlassian on myöntänyt olleensa huono Jira Portfolion kanssa, ja he päättivät siksi ostaa paremman ratkaisun – ainakin, jos muistelee HipChat & Stride seikkailua. Jira Align:sta on jo saatavilla demoja, mutta vielä ei ole tiedossa, miten uudet asiakkaat ja partnerit voivat hankkia lisenssit. Align on saatavilla Server- ja Cloud-vaihtoehtoina.

 
 
 

Toinen pääteema oli Cloud – Atlassianin visio perustuu Cloud-tulevaisuuteen. Tämä ei suoraan tarkoita Jira Serverin tai Data Centerin kuolemaa, sillä ne ovat myös Cloud-systeemejä, kun käytetään alustana AWS:ää, Azurea tai Googlea. Klassinen Private Cloud on Atlassianin ratkaisu vaativimpiin tarpeisiin, joihin Atlassian Cloud ei riitä. Toinen mielenkiintoinen kysymys on, että pysyykö Jira & Confluence Cloud -käyttöliittymät erillään Server-puolen UX-linjasta. Juteltuani Jira SW UI -pääkehittäjän kanssa sain vahvistuksen tälle, että ainakaan vähään aikaan ei Server/DC -käyttöliittymä muutu (Cloud Jirassa ja Confluencessa -valikot ja oikeastaan kaikki UI-osat on uudelleen järjestelty vasempaan reunaan yläpalkin sijaan).

 

Developer Day 

Tapahtuma alkoi Vegasissa maanantaina Developer Dayllä. Atlassian kertoi Developer Dayn keynote-puheessa BitBucketin uusista featureista. BitBucket-laajennus Code Insights, joka näyttää Build-tiedot, on mukana Code Commitissa, IDE-puolelle on tehty Add-On Visual Studiolle, jolla voi tehdä Issueita IDEstä, katsella ja liittää Issueita Pull Requesteihin. Tämä on tulossa myös muille IDEille. (Muistelen, että IBM teki Jazziin vastaavan joskus 2011.) Toki vastaavia IDE-laajenoksia on ollut jo olemassa suoraan Jiralle ja Gitille.

Muulta osin keynotessa keskityttiin Pipeline- ja jakelutoimintojen esittelyyn. Tästä voi päätellä, että kilpailu kiristyy juurikin DevOps-alueella tai toisin päin Atlassianin strategiasta pyrkiä selkeästi DevOps-apajille Bitbucketilla.

Lisäksi julkistettiin uudistettu OAuth-rajapinta 3LO, eli uudenlainen tapa liittää omat tai 3rd party -aplikaatiot Atlassian Cloud autentikointiin. Tällä tähdätään DevOps Pipeline -operaatioiden helpottamiseen.

Johdantona varsinaiseen kovaan asiaan Atlassian oli kutsunut suositun TED Talk -puhujan kertomaan tiimityöskentelystä ja positiivisuudesta. Oli mielenkiintoista nähdä, että hänellä oli hyvin saman tyyppinen lähestymistapa tehokkaisiin tiimeihin kuin Jurgen Appelolla. Puhujan lähestymistapa oli kuitenkin enemmän tutkimuksen ja tieteen näkökulmasta. Kaveri oli kerännyt dataa positiivisten asioiden tapahtumisen tiheydestä yrityksissä, mikä korreloi ihmisten tyytyväisyyden ja samalla myös yrityksen kannattavuuden kanssa. Lisäksi hän ja Google olivat selvittäneet yksilöiden kyvykkyyksiä suhteessa tiimin suorituskykyyn. Ainoa yhteys, joka on löytynyt, koulumenestyksen sekä muiden taustojen sijaan on tiimin sosiaaliset mittarit. Eli tiimi, jossa ihmiset viihtyvät, pitävät toisistaan ja sosialisoivat toimii paremmin –riippumatta juurikaan jäsenten taustoista.

 

Jira Developer Update

”Jira SW is Context aware” – aika vanha lupaus, joka on kuultu monelta muultakin vendorilta aikojen saatossa. Jira SW Cloudin tapauksessa Context tarkoittaa Issuen etenemistä DevOps-putkessa. Issue-näkymässä on parannettu näkyvyys ja lisätiedot Pull Requesteista sekä Branchista ja muista vastaavista. Lisäksi Build/Release-tiedon kautta voidaan seurata Issuen etenemistä ympäristöstä toiseen. Pull Requesteja (ja joitain muitakin) Bitbucketin tietoja voi kysellä suoraan JQL:llä Jirasta. Kun kysyttiin, ovatko nämä uudistukset tulossa Jira Serverille tai Data Centerille, kuultiin vastauksena, että olisi helppo tehdä, mutta ei ole suunniteltu. Tästä tulee vaikutelma, että varsinkin Bitbucketin osalta Cloud on selkeä ykkönen tulevaisuuden linjana.

Expo – Plugin messut

Atlassian-ekosysteemi on kasvanut niin isoksi, että plugin-valmistajien ständit täyttää yli hehtaarin kokoisen hallin! Kävin jututtamassa Plugin-vendorit ja Atlassianin edustajat läpi. Tutut ja pari uutta.

 

 

 1. Atlassian kuulemma jatkaa FishEyen ja Cruciblen kehittämistä yhä. Kyseltyäni, ollaanko Fecrua liittämässä jatkossa Bitbucketiin, vastaus oli, että monet kysyy tätä, mutta ei ole näköpiirissä. Vähän jäi kuitenkin olo, että Fecru ei ainakaan kovaan tahtiin tule kehittymään.
 2. Draw.io:ssa on tullut uusia toimintoja diagramien kommentointiin ja Diff/Merge-puolelle, joka varmasti on vaikea toteutettava. Kuvien vertaaminen on aika paljon vaikeampaa kuin tekstin.
 3. K15 on kehittänyt Word ja PDF export -työkaluja. Varsinkin PDF:ään oli tullut paljon uutta muun muassa macrojen exportointiin, joka on usein ollut ongelma.
 4. Zephyr Test Mgt Plugin on ostettu SmartBearin toimesta. Smartbear, jonka QACompletea mekin ollaan oltu tunkkaamassa pariin otteeseen, tulee lopettamaan QACompleten ja panostaa Zephyrin. Zephyrin saa jatkossa Jiran osana tai erillään omana Server/Cloud-sovelluksena. SmartBear integroi omat Automated Test -työkalunsa vahvemmin Zephyriin.
 5. Structure Plugin (ALM Works) on panostanut viime aikoina SAFe-mallin tukeen, administroinnin helppouteen ja tapoihin estää ongelmat ja jopa Jiran kaatuminen väärillä konfiguraatioilla. Tämä on hyvä lisäys! Olen nähnyt parissa paikassa Jiran pahasti solmussa Structuren automaatioiden jäljiltä. Saatavilla nyt myös Cloud-versioon.
 6. Adaptavist on tuonut Jira administrointiin graafisen työkalun, jolla voi helpottaa monimutkaisia Jira Workflow konfigurointeja. Kannataa katsoa lisätietoa täältä. Muuten ScriptRunner ja Test Management for Jira ovat pysyneet aikalailla samoina.
 7. CPrime on kehittänyt joukon uusia Plugineja, muun muassa ’Epic to Feature’, joka muuttaa Jira SW:n terminologian paremmin vastaamaan SAFen termejä. CPrimen konsultin kanssa vaihdettiin kokemuksia SAFe-kustomoinneista ja pohdittiin miten Jira Align tulee pian muuttamaan tätä – vai tuleeko.
 8. JSUn isoin julkistus oli viime viikolla, kun Jira Workflow Automation Plugin tuli saataville Cloudiin. Nyt kehitys jatkuu muiden rästiin jääneiden featureiden tekemiseen.
 9. Trello näyttää olevan hyvin otettu mukaan Atlassianille. Tärkeimpinä saavutuksia Trellon Lead Developer kertoi, että eniten muutoksia on tehty rajapinnoissa ja UI-fremeworkissä, jolla UX- ja Feature-tiimit tulevaisuudessa tekevät kehitystä. Tosin Trellon palikat ei ole suoraan Atlaskit yhteensopivia.
 10. XRAY on kehittämässä parametrisoituja testejä ja lisää toimintoja administroinnin helpottamiseen. Myös QC/HP ALM import on automatisoitu, mikä on kova lupaus. Tätä pitää kokeilla itsekin tosissaan. QC / HP ALM Test Case export voi olla todella työlästä.
 11. re:solution kehittää SSO SAML -pluginiin lisää automaatiota mm. mahdollisuutta siivota inaktiiviset käyttäjät automaattisesti. Uutena tuotteena myös vähän yllättäen automaattista käännöstyökalua Jira Service Deskiin.
 12. Riada on kehittänyt Insight Jira Service Deskiin CMDB laajennokseensa uusia ominaisuuksia.
 13. Comala Workflows on parantanut Confluence-sivujen hyväksyntä rutiineja muun muassa lisäämällä seurannan sivujen lukemiseen, eli nyt voidaan tarkistaa, että halutut henkilöt ovat lukeneet tietyn sivun. Kätevä esimerkiksi lakitekstien tai muiden vastaavien sisältöjen jakeluun.

Yhteenvetona tapahtuma oli erittäin hyvä varsinkin Plugin-valmistajien tapaamiseen. Lisäksi täällä on mahdollisuus mennä kyselemään Atlassianin vastaavilta kehittäjiltä näkemyksiä asiakkaiden spesifisiin ongelmiin tai vaikka demoamaan jotain akuuttia tilannetta, johon ei ole ratkaisua. Usein saa hyviä vinkkejä ratkaisuun tai ainakin virallisen selityksen, miksi asiat toimii tietyllä tavalla.

Markkina näyttäisi yleisesti olevan menossa eteenpäin Cloudin suuntaan, ja DevOps automaatiot tulevat yhä vahvempina mukaan Atlassianin tarjonnassa. Selkeästi AWS- ja Azure-yhteistyö Atlassianilla on nyt aktiivisempaa.

Omista kysymyksistäni toiseen sain vastauksen, mutta lisenssien hallintamalli ei ratkennut. Yllättävän vähän paikalla oli muita Solution / Reseller -partnereita.

 

Hyvä puujalkavitsikin löytyi:

Mista sanoista on lyhenne GDPR?  — General Destruction of Product Roadmaps

 

Lasse Mikkonen

Lasse Mikkonen

Teknologiajohtaja

Lasse on Contribyten perustajajäsen, joka nykyisin vastaa yrityksen käyttämistä työkaluista sekä portfoliosta. Hänellä on 20 vuoden kokemus ohjelmistokehityksestä sekä konsultoinnista, ja hänen erityisosaamisensa liittyy konfiguraariohallintaan sekä prosessiosaamiseen. Teknologiajohtajan tehtävien lisäksi Lasse konsultoi ja pitää koulutuksia.

Share This

Jaa tämä kollegoillesi

Jaa tämä postaus verkostoosi!