Valitse sivu

Taitava Scrum Master valmentaa koko tiimistä tehokkaamman

18 huhti 2019

Taitava Scrum Master valmentaa koko tiimistä tehokkaamman

huhti 18, 2019

Olisi parempi ajatella Scrum Masteria tiimin valmentajana, eikä vain “Agile Coachina”.

Kun lähdimme miettimään kokeneille Scrum Mastereille tarkoitettua koulutussisältöä uusiksi viime vuoden puolella, yksi asia mihin kiinnitimme huomiota, oli Scrum Masterin rooli tiimin valmentajana. Scrum Guide ja perinteiset Scrum Master -koulutukset kyllä nostavat roolin tiimin valmentajana esiin, mutta näissä rajoitutaan yleensä siihen, miten Scrum Master valmentaa tiimiä nimenomaan ketteryyden ja Scrum-metodin osalta. Mitä enemmän me ajattelimme tätä, sitä enemmän meille tuli sellainen olo, että tämä rajoitus on turha – olisi yleisesti ottaen parempi ajatella Scrum Masteria tiimin valmentajana, eikä vain ”Agile Coachina”.

 

Miksi Scrum Master voisi olla tiimin päävalmentaja eikä vain ketterä valmentaja?

Miksi näin? Tässäpä perusteluja:

  • Useimmat Scrum Masterit ovat vähän kokeneempia henkilöitä tiimissä – heillä on yleensä luontaista auktoriteettia ja heitä kuunnellaan.
  • Usein Scrum Masterit ovat myös monitaitoisia, ja he pystyvät opettamaan tiimiä esimerkillä.
  • Koska Agile Coachina toimiminenkin vaatii valmennustaitoja, ja valmennuksen tarkoitus on parantaa henkilön ja tiimin suorituskykyä ja tuloksia, tuntuu turhalta rajoittaa valmennusta vain ketteryyteen ja Scrumiin.

 

Mitä valmentajana toimiminen tarkoittaa?

Nämä asiat olivat mielessämme, kun päätimme luoda yhden uuden kokonaisen valmennustaitoihin ja työkaluihin keskittyvän moduulin kokeneille Scrum Mastereille suunnattuun kurssimme World Class Scrum Master. Tämän moduulin tavoitteena on siis

  • saada osallistujat ymmärtämään, että heidän roolinsa Scrum Masterina on todella sopiva myös toimimiseen tiimin ”yleisvalmentajana”, ei pelkästään Scrum-valmentajana
  • antaa taustaa valmennuksen perusperiaatteista
  • käydä läpi erilaisia työkaluja ja apuvälineitä erilaisiin valmennustilanteisiin, kuten tiimin järjestelmällisiin työntekotapoihin, tiimityön harmoniaan, verkostoitumiseen ja muilta oppimiseen, ja yksilöiden kannustamiseen

 

Valmennuksen perusperiaatteet

 Valmentajan tehtävä on auttaa saavuttamaan korkeampi suorituskyvyn taso.

Valmennuksesta on kirjoitettu varmasti tuhansia kirjoja, yksi tutuimmista on Sir John Whitmoren Coaching for Performance. Siinä määritellään valmentaminen seuraavasti: ”Unlocking people’s potential to maximise their own performance.” Valmennuksen idea on siis juurikin niin, että valmentaja ensinnäkin uskoo ja näkee, että valmennettava (yksilö tai tiimi) pystyy parempaan. Ja valmentajan tehtävä on sitten auttaa saavuttamaan korkeampi suorituskyvyn taso. Tämän ymmärtäminen on jo iso askel. Erilaisten valmennustapojen, työkalujen, apuvälineiden ja ajatusmallien opettelu on sitten sitä valmennuksen opettelemista.

Kuvittele, miten paljon potentiaalia tiimissä ja yksilöissä on? Tutkimuksissa on havaittu, että me käytämme jokapäiväisessä työssä vain murto-osaa omasta potentiaalistamme. Miksi? Eikö meitä kannusteta yrittämään enemmän? Pelkäämmekö yrittää uusia asioita? Oudoksuttaako meitä oppia uusia taitoja? Kun työelämä näyttää siltä, että olemme töissä vielä lähes seitsemänkymppisinä (huokaus – itselläkin on eläkkeelle vielä varmaan kaksikymmentä vuotta 🙁 ) kuinka tärkeää meille olisikin se, että pystymme ylläpitämään oppimishalua ja -kykyä jatkuvasti. Tämä on yksi valmentajan tärkeimpiä asioita.

 

Oppiminen on hyvä investointi

Se, että Scrum Master osaisi valmentaa tiimiä parempaan suorituskykyyn on aivan uskomattoman voimakas asia. Jos tiimi ja sen yksilöt parantavat taitojaan ja tuloksiaan joka hetki, joka viikko, joka sprintti ja joka release, miten paljon saattekaan enemmän aikaan? Miten hyviä teistä tuleekaan puolessa vuodessa? Entä muutamassa vuodessa? Väitän, että valmennusosaamisen kehittäminen on yksi nopeimmin itsensä takaisin maksavia sijoituksia, mitä voit tiimillesi tarjota.

 

Onko tiimin kehittäminen ajankohtaista? Käy lukemassa lisää aiheesta! Voit myös ladata alta kattavan oppaamme uusille Scrum Mastereille!

Scrum Masterin aloitusopas

Miten tulla hyväksi Scrum Masteriksi ja auttaa organisaatiota menestymään.

Arto Kiiskinen

Arto Kiiskinen

Senior Consultant

Arto on urallaan nähnyt tuotekehitystä monista eri näkökulmista. Hänellä on kokemusta mm. Product Ownerin, Scrum Masterin ja tuotekehitysjohtajan tehtävistä. Niin isojen kuin pientenkin firmojen toimintatavat ovat tulleet tutuiksi. Arto rakastaa parantaa organisaatioiden oppimista sekä tuoteomistajien osaamista, ja kirjoittaa blogeja eri aiheista. Koska retrospektiivit on yksi Arton suosikkiaiheista, ovat jotkut asiakkaat antaneet hänelle lisänimen "Retromies". Vapaa-aikana Arto yrittää elää terveellisesti, ostaa mahdollisimman paljon autoja, katsoo yhä uudelleen Tähtiportti-sarjan jaksoja ja opiskelee Personal Traineriksi. Arto on kirjoittanut kirjan "OWN IT – 8 Simple Secrets of Product Owner Success". Lisää Arton ajatuksia voi lukea täältä.

Share This

Jaa tämä kollegoillesi

Jaa tämä postaus verkostoosi!