Valitse sivu

Scrum-tiimi: näillä vinkeillä teet toiminnasta kestävän!

28 touko 2019

Scrum-tiimi: näillä vinkeillä teet toiminnasta kestävän!

touko 28, 2019

Aikaisemmissa blogeissa olemmekin kuvanneet Contribyten näkemystä hyvin toimivasta tiimistä. Hyvin toimiva tiimi toimii tehokkaasti kuudella eri akselilla – johtajuus, uteliaisuus, tiimihenki, kestävyys, auttaminen ja jatkuvasti hyvät tulokset. Blogit kaikista näistä eri alueista löytyvät tuosta tiimiteeman avauksesta. Tällä kertaa kerron lisää ajatuksistamme liittyen tiimin toiminnan kestävyyteen.

 

Perinteinen näkemys Scrum-tiimin kestävyydestä

Kestävyys juontuu englannin sanasta sustainability. Tämä ymmärretään tuotekehityspiireissä usein niin, että Scrum-tiimit toimivat kapasiteettinsa puitteissa, eivätkä tarkoituksellisesti tai tahattomasti ota liikaa hommia itselleen. Sprinttien liika täyttäminen on usein toistuva ongelma ja johtaa yleensä siihen, että suurta osaa halutusta ei saada valmiiksi, ja työ ylivuotaa seuraaviin sprintteihin. Tällaiset ongelmat on kuitenkin kohtuullisen helppo selvittää. Niissä auttaa Scrum Masterin parempi valmennusosaaminen, kurinalaisempi suunnittelukokous ja backlog itemien parempi määrittely ja arviointi. Tiimit, joita me valmennamme, yleensä saavat nämä asiat kuntoon sprintissä tai parissa.

 

Contribyten näkemys kestävästi toimivasta Scrum-tiimistä

Meidän mielestämme Scrum-tiimien kestävyys pitääkin ajatella laajemmin. Toiminta voi olla kestävää vain, jos tiimi kehittyy koko ajan paremmaksi!

Contribyten tiimin kestävä toiminta rakentuukin seuraavista peruspilareista:

  • tiimin jatkuva kehittyminen: oppimisen nopeus (speed of learning)
  • virheiden salliminen ja niistä oppiminen (learn from mistakes)
  • hukkatyön minimointi (minimize waste)
  • itseohjautuvuus ja toimintaan valtuutus (empower)

 

Oppimisen nopeus on tärkein asia!

Usein täällä meidän blogeja lukeva lukija ehkä tietääkin, miten lähellä sydäntäni retrospektiivit ovat (minulla on jopa annettu lisänimi Retro-mies). Spandex-asun jätän kuitenkin usein kaappiin ennen kuin lähden tiimejä retroissa valmentamaan! Mutta myös toimitusjohtajamme Henri on sitä mieltä, että oppimisen nopeus on yksi hyvän Scrum-tiimin avainasioita. Meitä vähän harmittaakin, kun retrospektiivit ovat Agile prinsiipeissä viimeisenä. Sen pitäisi olla ensimmäisenä!! Ja Agile manifestossa ei ole oppimisesta mitään! Jos kaksi tiimiä laitetaan vertailuun, lähtötasolla ei ole juuri mitään merkitystä – parempi tiimi on se, joka oppii nopeammin! Nopeammin oppiva tiimi parantaa suorituskykyään joka ikinen päivä ja joka ikinen sprintti.

 

Opitaan virheistä – hyvät tiimit ottavat riskejä!

Oppiminen vaatii juuri sitä, että virheet sallitaan ja niitä ei ajatella huonoina asioina. Virheitä tulee, mutta niistä pitää oppia. Toinen oppivan tiimin perusasia on rakenteet ja seremoniat, jotka vahvistavat ja rytmittävät oppimista. Toimivat retrospektiivit ovat juuri tämän takia tosi tärkeitä. Sen lisäksi että retroissa huomataan asioita, mitkä voivat parantaa tiimin toimintaa, niissä opitaan ajattelua. Tiimin jäsenet oppivat huomaamaan asioita, jotka voisivat olla paremmin, ja huomaavat myös, että organisaatio arvostaa ideoita, joilla suorituskykyä parannetaan.

 

Minimoi hukkatyö!

Hukkatyön minimointi on myös vähän sama asia kuin virheistä oppiminen. Hukkatyö pitäisi olla hyvin toimivalle tiimille allergeeni. Näppylöitä pitäisi nousta iholle, jos tekee esimerkiksi toistuvasti asiaa, jonka robotti tai kone tekisi paremmin. Tai jos pitää vastata samoihin kysymyksiin yhä uudelleen – pitäisikö muodostaa wiki tai opetella paremmille tavoille FAQ suhteen?

 

Itseohjautuvuus vaatii tiimin sisäistä aktiivista palautetta!

Itseohjautuvuus on myös asia, jota kestävästi toimivat tiimit yleensä korostavat. Kestävää toimintaa ei ole se, että päätökset tehdään keskusjohtoisesti. Tiimiä ohjaavat henkilöt toimivat oikein, jos he määrittelevät tiimille tarkan suunnan ja antavat hyvät rajat, minkä puitteissa tiimi tai sen jäsenet voivat itsenäisesti toimia. On myös hyvä reagoida tuloksiin, kiittää ja arvioida miten homma meni. Palautteen antaminen on todella tärkeää itseohjautuvassa organisaatiossa. Hyvin toimiva tiimi antaa jäsenilleen palautetta itsenäisesti.

Tällaisilla ajatuksilla tiimiä viedään eteenpäin kestävästi ja oppimisnopeutta korostaen. Käykääpä lukemassa muitakin asiaan liittyviä blogeja ja on tietenkin aina kiva kuulla ajatuksistanne ja saada kommentteja, vaikka Facebookissa tai LinkedInissa. Jos tarvitsette apua tiimin toiminnan kehittämisessä, Contribyten valmentajat ovat valmiina auttamaan!

P.S. Lue lisää Scrumin perusteista täältä tai lataa tiimioppaamme alta!

Toimivan tiimin työkalut -opas

Oppaasi tiimin kehittämiseen ja tehokkaaseen yhteistyöhön.

Arto Kiiskinen

Arto Kiiskinen

Senior Consultant

Arto on urallaan nähnyt tuotekehitystä monista eri näkökulmista. Hänellä on kokemusta mm. Product Ownerin, Scrum Masterin ja tuotekehitysjohtajan tehtävistä. Niin isojen kuin pientenkin firmojen toimintatavat ovat tulleet tutuiksi. Arto rakastaa parantaa organisaatioiden oppimista sekä tuoteomistajien osaamista, ja kirjoittaa blogeja eri aiheista. Koska retrospektiivit on yksi Arton suosikkiaiheista, ovat jotkut asiakkaat antaneet hänelle lisänimen "Retromies". Vapaa-aikana Arto yrittää elää terveellisesti, ostaa mahdollisimman paljon autoja, katsoo yhä uudelleen Tähtiportti-sarjan jaksoja ja opiskelee Personal Traineriksi. Arto on kirjoittanut kirjan "OWN IT – 8 Simple Secrets of Product Owner Success". Lisää Arton ajatuksia voi lukea täältä.

Share This

Jaa tämä kollegoillesi

Jaa tämä postaus verkostoosi!