Valitse sivu

Henkilökohtainen valmennus auttaa eteenpäin uralla

31 heinä 2019

Henkilökohtainen valmennus auttaa eteenpäin uralla

heinä 31, 2019

Oletko koskaan miettinyt, miksi henkilökohtainen valmennus on yleistä urheilijoilla, mutta ei tavallisilla työssäkävijöillä. Mikä erottaa huipputason yksilöurheilun ja meidän jokapäiväisen duunimme Scrum-tiimissä?

Tulokset vai kehittyminen?

Väitänpä, että erottava tekijä on se, että urheilija kokee jatkuvaa draivia, painetta kehittyä paremmaksi. Työpaikalla meidän taitojen kehittäminen on vähän sivuasia – aika monessa työpaikassa ”tuottavan työn” tekeminen nähdään paljon taitojen kehittymistä tärkeämpänä asiana, ainakin käytännössä. Puheiden tasolla asia voi olla toisin.

Onko sinun pomollasi aikaa valmentaa sinua?

Nykypäivän työympäristö on myös pikkuhiljaa kehittynyt niin tiimi- ja projektivetoiseksi, että linjaesimiehen rooli on muuttunut valvovasta ja valmentavasta enemmän ”resurssireiska” -suuntaan. Kuinka moni meistä saa enää säännöllistä valmennusta ja apua linjaesimieheltään? Vuosittaiset tai puolivuosittaiset kehityskeskustelut ovat minun mielestä liian harvoin toistuva seremonia, ja toinen ongelma on, että linjaesimiehillä on liian monta alaista, jotta he voisivat valmentaa heitä kaikkia tehokkaasti.

Henkilökohtainen valmennus ei välttämättä vaadi myös raakaa asiaosaamista, mutta kyllähän se helpottaa, jos valmentaja on nimenomaan sen valmennettavan roolin ekspertti, ja kokenut paljon vastaavassa roolissa. Puhuin aikaisemmin talvella Scrum Masterin valmentajan roolista. Meillä on tavoitteena Scrum Master koulutuksissa nimenomaan kouluttaa Scrummareista parempia valmentajia tiimille.

Tuoteomistajan henkilökohtainen valmennus – hyviä kokemuksia!

Oma asiantuntemukseni on nimenomaan tuoteomistajan rooli. Kun nyt olen pari vuotta toiminut ketteränä tiimi- ja PO-kouluttajana ja valmentajana, olen myös päässyt valmentamaan useita tuoteomistajia useissa eri yrityksissä. Minulle on itsellenikin ollut yllätys, miten antoisaa ja ennen kaikkea tuloksekasta nämä valmennussuhteet ovat olleet. Tuoteomistajan henkilökohtainen valmennus tarkoittaa sitä, että tapaamme valmennettavan kanssa säännöllisesti, ja keskustelemme sekä asioista mitkä sujuvat hyvin ja mitkä tuntuvat helpoilta, mutta myös asioista minkä kanssa on haasteita.

Miksi ulkopuolinen henkilökohtainen valmennus auttaa?

Olen huomannut, että kun haasteista pääsee puhumaan ulkopuolisen kanssa, on paljon helpompi lähteä tekemään asioille aktiivisesti jotain. Ulkopuolisen valmentajan mukaan tulo auttaa haastavissa tilanteissa useista eri syistä:

  • henkilökohtainen valmennus pakottaa pysähtymään ja miettimään, mitä asialle voisi tehdä. Usein day to day -kiireet vie niin paljon huomiota, että haasteet jäävät vain satuttamaan meitä kuin piikki ihoon kiinni. Meillä ei ole aikaa eikä voimia ottaa piikkiä edes irti, saatikka miettiä miten välttää piikkisiin tilanteisiin joutumista.
  • ulkoinen valmentaja auttaa tekemään asioille jotain. Kun valmennustapaamiset toistuvat säännöllisesti (noin kuukauden – kahden välein), niiden välillä pitää tehdä yhdessä suunniteltuja asioita. Muuten valmennuksesta ei saa mitään hyötyä.
  • valmentaja voi auttaa kokemuksellaan valitsemaan oikeita toimintavaihtoehtoja – tämäkin voi auttaa oikeasti jotain tekemään. Jos on paljon vaihtoehtoja, voi olla hankala päättää. Kun tehdään valinta yhdessä, valitsemisen vaikeus poistuu.
  • henkilökohtainen valmennus kohdistaa huomion myös niihin asioihin, joita tiimin edessä olisi hankala käsitellä avoimesti

Hyvä valmentaja tarjoaa konkreettisia, nopeasti toteutettavia lääkkeitä

Hyvä valmentaja osaa auttaa myös siinä, että osoitetaan konkreettinen ja yksinkertainen asia, mikä pitää tehdä. Usein ratkaisuvaihtoehdot ongelmiin tuntuvat raskailta ja monimutkaisilta. Hyvä valmentaja osaa osoittaa konkreettisen, helpon ja nopeasti toteutettavan ensimmäisen askeleen. Näin saadaan jokaisen valmennuskerran jälkeen parannettua yhtä, kahta tai kolmea asiaa. Kuvittele missä olisit, jos valmennussuhde jatkuisi vuosikausia?

Valmennussuhde on tärkeämpi kuin yksittäinen pisteneuvo

Pidempi aikaväli onkin valmentamisessa todella tärkeää. Se auttaa valmentajaa tutustumaan valmennettavaan henkilöön ja hänen toimintaympäristönsä haasteisiin. Vaikka hyvä valmentaja osaakin auttaa jo ensi tapaamisen jälkeen, parhaat hyödyt saadaan, kun tapaamisia on useita ja ne toistuvat säännöllisesti. Säännölliset tapaamiset myös osoittavat valmennettavalle konkreettisesti, kuinka hänen taitonsa kohenevat ja oman ja tiimin työn tulokset koko ajan paranevat.

Parhailla osaajilla on valmentajat!

Minulleko valmentaja? Miksi? Minähän teen ihan hyvää työtä? Henkilökohtainen valmennus voi ajatuksena tuntua aluksi vieraalta – enkö tee tarpeeksi hyvää työtä ilman valmentajaa? Ei ole kyse siitä, onko työ hyvää vai huonoa. On kyse ennemminkin siitä, ymmärtääkö valmennettava, että me kaikki voimme kehittyä. Maailmassa ei ole ihmistä, joka ei voisi kehittyä paremmaksi, mikä tahansa onkaan hänen taitonsa tai roolinsa. Ja käytännössä, asia on niin että niillä, joilla on valmentajat – he pärjäävät paremmin ja saavat nopeammin ja parempia tuloksia aikaan. Se, että on valmentaja, on kunnia, ei häpeä!! Valmennus avaa tietä ja rikkoo seiniä paremman suorituskyvyn tieltä.

Paras ehdotus minkä voit tehdä esimiehellesi on, että haluat henkilökohtaisen valmentajan!

Kehityskeskustelut saattavat olla kohta taas ajankohtaisia! Jos sinusta on tuntunut siltä, että oma taitokehitys on vähän jämähtänyt paikoilleen, tai jos et ole vielä oikein päässyt vauhtiin uudessa roolissa (on se sitten tuoteomistaja, Scrum Master tai tuotekehityksen esimies) niin marssi vaan esimiehesi luokse ja jutelkaa, josko joku voisi toimia juuri sinun valmentajana.

 

Kiinnostaako henkilökohtainen valmennus, mutta et ole vielä ihan varma asiasta? Tutustu Teemun tarinaan, niin tiedät, kuinka ulkopuolinen valmentaja auttoi häntä eteenpäin uralla!

 

Arto Kiiskinen

Arto Kiiskinen

Senior Consultant

Arto on urallaan nähnyt tuotekehitystä monista eri näkökulmista. Hänellä on kokemusta mm. Product Ownerin, Scrum Masterin ja tuotekehitysjohtajan tehtävistä. Niin isojen kuin pientenkin firmojen toimintatavat ovat tulleet tutuiksi. Arto rakastaa parantaa organisaatioiden oppimista sekä tuoteomistajien osaamista, ja kirjoittaa blogeja eri aiheista. Koska retrospektiivit on yksi Arton suosikkiaiheista, ovat jotkut asiakkaat antaneet hänelle lisänimen "Retromies". Vapaa-aikana Arto yrittää elää terveellisesti, ostaa mahdollisimman paljon autoja, katsoo yhä uudelleen Tähtiportti-sarjan jaksoja ja opiskelee Personal Traineriksi. Arto on kirjoittanut kirjan "OWN IT – 8 Simple Secrets of Product Owner Success". Lisää Arton ajatuksia voi lukea täältä.

Share This

Jaa tämä kollegoillesi

Jaa tämä postaus verkostoosi!