Valitse sivu

Älä ole etätyön yksinäinen susi – pidä nämä vinkit mielessä!

5 touko 2020

Älä ole etätyön yksinäinen susi – pidä nämä vinkit mielessä!

touko 5, 2020

Oletko nyt etätyöaikana huomannut, että joinakin päivinä olet aivan lopen uupunut iltaisin? Me ainakin Contribytellä olemme huomanneet, että muuttuneessa tilanteessa välillä tuntuu, että väsyttää normaalia enemmän. Vaikka olemmekin kotona, eikä työmatkoihin mene aikaa, etätyöt voivatkin syödä meiltä joskus jopa enemmän energiaa kuin arvaammekaan. Tässä blogissa käsittelemme syitä tähän ja nimeämme ne etätyön vinkit, joilla tilanne voisi parantua.

Älä unohda myöskään aikaisempia etätyön vinkit -blogejamme: etätyön tehokas tiimityö, etäkokouksien vinkit, e-urheilun opit, kommunikaatiovinkit ja tunne tiimikaverisi etätyötavat.

Etätyön väsyttävyyteen voi olla monia syitä, mutta ainakin seuraavat asiat voivat vaikuttaa:

 

Istut koko päivän

Harvalla meistä on kotona aivan yhtä hyvää työtuolia kuin toimistolla. Yhdistelmä, jossa tehdään työtä keittiön pöydän ääressä ja työaikoja ei rytmitä siirtymiset töihin ja kotiin, ja kahviautomaatille on sadan metrin sijasta kaksi metriä, johtaa siihen, että istut paljon enemmän kuin aikaisemmin.

Ihminen on suunniteltu kävelemään, ei istumaan. Jos evoluutio olisi muovannut meistä ”istuvia”, meillä olisi kiinteäksi sulautunut selkäranka ja surkastuneet jalkalihakset. Tuntuuko sinusta nykyään siltä, että olet evoluution ”missing link”, Homo Sedens?

 

Tilanne vaatii enemmän järjestelmällisyyttä ja itsekuria kuin aikaisemmin.

Työt kestää aamusta iltaan

Työpäivä alkaa heti herättyäsi, ja loppuu illalla, kun rojahdat sänkyyn? Kun meiltä puuttuu työpaikalle siirtymisen ja kotiin menon pakko, moni meistä saattaa tehdä töitä läpi päivän. Tilanne vaatisi enemmän järjestelmällisyyttä ja itsekuria kuin aikaisemmin.

Jos et ole ammattipelaaja tai et omaa ns. pelilaseja, jatkuvalta tuntuva yksitoikkoinen näyttöpäätetuijotus rasittaa silmiä. Iso näyttökään ei sitä aina pelasta.

 

Teet asioita yksinäisemmin

Etätyön perusvaara on se, että saat vähemmän ex tempore kommentteja, palautetta ja ideoita työhön muilta. Käytävä- tai kahvihuonekeskustelut puuttuvat, eikä kukaan vaan satu kävelemään huoneesi tai työpisteesi ohi. Palaute ja ideat muilta ovat olennainen osa sitä, miten organisaatiosi tuottaa hyvälaatuista työtä. Nyt tällaisen ideasparrauksen saaminen on hankalampaa.

 

Kokouspötkö väsyttää

Kokouspötkö rasittaa, sillä aivot eivät saa yhtään lepohetkeä.

Monilla meistä on kalenteri täynnä kokouksia. Tilanne oli paha ehkä jo ennen kriisiä, mutta nyt se on vain pahentunut. Kun asioista täytyy keskustella, tarvitaan aina kokous. Ja useimmissa kalenterisovelluksissa kokouksen mitta on tunti, ja saattaa olla jopa hankalaa ajastaa kokouksia, jotka ovat erimittaisia tai alkavat ”hassuun aikaan” vaikkapa varttia tai kymmentä yli. Tämä johtaa siihen, että päiväsi näyttää usein siltä, että yksi kokous seuraa toista ”kokouspötkönä”.

Joudutko usein päivän kuluessa sanomaan sanat: ”Hei, pitää lopettaa, mulla alkaa seuraava kokous!”. Näistä sanoista tunnistat, että sinulla on kokouspötkösyndrooma.

Kokouspötkö on rasittavaa normaalitilanteessakin, mutta nyt etätyötilanteessa siitä seuraa vielä lisärasitus – aivosi eivät saa yhtään lepohetkeä päivän mittaan. Normaalisti olet saanut palautua ja valmistautua seuraavaan kokoukseen vähintään sen seuraavaan kokouspaikkaan siirtymisen verran, muutamasta minuutista ehkä jopa puoleen tuntiin. Nyt tämä lepohetki on riistetty sinulta. Aivosi joutuvat vaihtamaan kontekstia jopa kymmeniä kertoja päivässä ilman minkäänlaista lepotaukoa. Ja kontekstin vaihto rasittaa.

 

Perheen pienimmät ja koululaiset vaativat huomionsa

Perheellisille lapset tuovat vielä oman mausteensa etätyöhön. Keskeytykset ovat yleisiä, kiistoja täytyy ratkaista, vaipat on vaihdettava ja koulutehtävien kanssa tarvitaan tukea. Myös koululaisten etätyövälineet saattavat vaatia sinulta teknistä tukea. Tämän yhtälön lisääminen aamusta iltaan jatkuvan, yksinäisen kokousputken päälle luo valtavasti haasteita jo entisestään raskaaseen päivään.  Jonkin ajan kuluttua sinusta saattaa tuntua kuin Bill Murrayn mainiolta hahmolta elokuvassa Päiväni murmelina.

 

etatyo

 

Etätyön vinkit – Näistä saat apua!

 

Mieti, miten vältät kokouspötköt

 • Jos aikataulutat itse kokouksiasi, ohjelmoi 15 minuutin tauot kokousten välille.
 • Jos kokoukset ovat jo pötkössä, sano heti aluksi, että joudut valitettavasti poistumaan jo 15 vaille. Ole häikäilemätön! Se, että sinä olet skarppi kokouksessa, on tärkeämpää kuin se, että olet joka minuutin paikalla, mutta väsynyt!
 • Buukkaa kalenterista aikaa työlle, jotta se ei täyty kokouksista.
 • Kokoukset voi aloittaa 10 yli, tai lopettaa ennen kuin kello on tasan!
 • Jumppauta kehoa silmistä varpaisiin pienissä hetkissä. Katso välillä kauas lepuuttaaksesi katsettasi.

Muitakin keinoja voit hyvin keksiä – tärkeintä on ymmärtää se, että kokouspötkö ei ole tehokasta ajankäyttöä. Sinä itse olet vastuussa siitä, että se vältetään!

 

Aktivoi ajatussparraus

 • kerro avoimesti muille daily-kokouksessanne (onhan teillä sellainen?) ja pyydä nimenomaan sparrausta ja kommentteja ihmisiltä. Käsittelette niitä toki dailyn päätyttyä erikseen sovittuna aikana.
 • Miettikää, kuka voisi auttaa töissä. Keksikää siis työ- tai taistelupari. Vaikka tekeminen olisikin enemmän yksilötyötä, olisi hyvä, jos olisi normaalia enemmän sitä, että sinulla on joku nimetty ihminen työtoverina.
 • puhukaa tiimissänne, mitä muita sparrauksen keinoja voisi olla. Jotkut asiakkaamme ovat vaikka laittaneet virtuaalisia kahvihuoneita discordiin, ja sitä kautta saaneet enemmän käytäväkeskustelua virtuaaliseksi.

 

Päivärytmi kurinalaisemmaksi

 • Aloita aamu pienellä ulkoilulla, vaikka vain talon ympäri
 • kokouksessakin on sallittua kävellä – hanki langaton headset
 • muista tauot päivän mittaan – käy pikku kävelyllä
 • lopeta työt tiettyyn aikaan
 • liikunta ja venyttely

 

Kodin tiimityö kuntoon

 • Vanhempien selkeä työnjako on keskeinen elementti lasten kanssa kotona työskentelevien elämän helpottamisessa. Sopikaa viikottaiset ”työvuorot”, ja kirjatkaa ne selkeästi näkyviin. Lappu jääkaapin ovessa toimii mainiosti
 • Suunnittele oma päiväsi edellisenä iltana. Oman seuraavan päivän backlogin suunnittelu auttaa hahmottamaan, mitä sinun on aivan ehdottomasti saatava tehtyä tulevana päivänä. Aloita työpäiväsi hankalimmasta tehtävästä, sen jälkeen muut sujuvat helpommin.
 • Häirintäsäännöt kannattaa sopia. Ketterä tiimikään ei voi olla poterossaan, jonne muiden tarpeellista kurkkia aina välillä hyvistä syistä. Sopikaa siis säännöt, joiden perusteella työvuorolaista voi häiritä.
 • Rakentakaa puuha backlog. Erityisesti perheen pienimmät kaipaavat paljon puuhaa, joten kannattaa miettiä jo etukäteen mitä he voisivat huomenna tehdä.

Itselleni on ollut henkireikänä golf ja ulkokuntosalit. Vaikka et välittäisi kolopallosta, ulkokuntosaleja löytyy yhä useammasta paikasta.

 

Ota kalenteri komentoosi, tai se ottaa sinut

Ota kalenteri komentoosi!

Toivottavasti nämä etätyön vinkit auttavat! Pysykää pirteinä ja liikkukaa. Muistakaa – ota kalenteri komentoosi, tai se ottaa sinut!

 

Arto Kiiskinen

Arto Kiiskinen

Senior Consultant

Arto on urallaan nähnyt tuotekehitystä monista eri näkökulmista. Hänellä on kokemusta mm. Product Ownerin, Scrum Masterin ja tuotekehitysjohtajan tehtävistä. Niin isojen kuin pientenkin firmojen toimintatavat ovat tulleet tutuiksi. Arto rakastaa parantaa organisaatioiden oppimista sekä tuoteomistajien osaamista, ja kirjoittaa blogeja eri aiheista. Koska retrospektiivit on yksi Arton suosikkiaiheista, ovat jotkut asiakkaat antaneet hänelle lisänimen "Retromies". Vapaa-aikana Arto yrittää elää terveellisesti, ostaa mahdollisimman paljon autoja, katsoo yhä uudelleen Tähtiportti-sarjan jaksoja ja opiskelee Personal Traineriksi. Arto on kirjoittanut kirjan "OWN IT – 8 Simple Secrets of Product Owner Success". Lisää Arton ajatuksia voi lukea täältä.

Share This

Jaa tämä kollegoillesi

Jaa tämä postaus verkostoosi!