Valitse sivu

Vuosi etätyötä – Modulaariset etäkoulutukset ovat osoittaneet voimansa

17.03.2021

Vuosi etätyötä – Modulaariset etäkoulutukset ovat osoittaneet voimansa

maalis 17, 2021

​Kuka olisi osannut aavistaa, että vuosi sitten alkanut etätyötilanne jatkuu näin pitkään. Aika on kuitenkin kulunut nopeasti. Meillä Contribytelläkin pelästyttiin aluksi, että miten meidän ketterien koulutusten nyt käy – tuleeko kaikelle stoppi? Toisin kävi – koskaan emme ole kouluttaneet yhtä paljon ihmisiä, yhtä monilla eri koulutuskerroilla! Mikä on ollut tämän suosion takana? Tässä blogissa kerron lisää, mutta tule kuitenkin kuuntelemaan myös webinaariamme samasta aiheesta 22.4.!

 

Työkalut kuntoon

Kun koronan alkushokista oli selvitty, laitettiin etäkokousten työkalut kuntoon kaikissa yrityksissä. Parissa kuukaudessa päästiin melkein nollasta siihen, että etäkokouksista tuli rutiinia. Tämä työkalujen käytön muuttuminen rutiiniksi madalsi varmasti myös koulutusten tilaamisen kynnystä. Myös muissa asioissa organisaatiot oppivat nopeasti etätyön kriittisimmät kikat. Näistä kirjoitimmekin useita blogeja viime vuoden keväällä (lue vaikka tämä tai tämä).

 

Pakkoetätyö toi esiin piileviä ongelmia toimintatavoissa

Ehkä on myös niin, että etätyötilanne toi selvemmin pinnalle aikaisemmin hieman piilossa olleita ongelmia. Jos esimerkiksi työn määrittelyä tukevissa toimintatavoissa ja seremonioissa on ollut aikaisemmin haasteita, niitä on voitu paikata toimistolla erilaisilla tavoilla – kahvipöytä- ja lounaskeskusteluissa, ad hoc ”nykäise hihasta” -jutteluilla ja muilla tämän tapaisilla. Nyt etätyö toi meille ehkä vielä aikaisempaa suuremman kokouskurimuksen, ja ad hoc -kokousten kynnykset nousivat korkeiksi.

 

Etäkoulutuksiin siirtyminen mahdollisti suuremman modulaarisuuden

Toteutuspuolella koulutusten tekeminen etänä mahdollistaa aikaisempaa modulaarisemmat koulutusohjelmat. Jos aikaisemmin teimme vaikkapa World Class Product Owner -koulutuksen kaksipäiväisenä, nyt aloimme jakaa ohjelman aluksi kahdeksaan, myöhemmin yhdeksään kaksituntiseen moduuliin, ja suosio suorastaan räjähti. Miksi näin kävi? Mielestämme modulaarinen toteutus on helpompi sijoittaa ihmisten aikatauluun ja kun kerralla tulee vähemmän uusia asioita, niiden omaksuminen ja käytäntöön ottaminen on helpompaa. Opimme uudet asiat ”diipisti” vasta, kun ne ovat löytäneet tiensä omaan työkalupakkiin, eli olemme päässeet kokeilemaan niitä omassa työssä. Modulaarisuus on tietenkin myös mahdollista, koska kouluttajan ei tarvitse käyttää paria tuntia siirtymisiin koulutuskohteeseen.

 

tuotehallinnan etäkoulutus

 

Muita etäkoulutuksien hyötyjä

Etäkoulutuksissa on myös muita hyötyjä:

  • Lyhyempään, yhteen asiaan fokusoituun moduuliin on helpompi saada paikalle asian parhaiten omaava kouluttaja. Kouluttaja voi vaihtua useasti modulaarisen ohjelman aikana.
  • Parituntiset koulutussessiot voidaan nauhoittaa ja jakaa poissaolijoille tai tulevaisuudessa tietoa kaipaaville helpommin.
  • Osallistujien (sekä kouluttajan) energia ja huomio säilyy lyhyessä sessiossa helpommin korkealla.
  • Tilajärjestelyiden ongelmat katosivat, kokoushuone on aina käsillä. Breakout-ryhmätyöt ovat nopeampi järjestää, kun ei tarvitse varata kahdeksaa ”pikkuhuonetta” koulutuksen ajaksi.

 

Kaikki ei ole ruusuilla tanssimista – etäkoulutusten haasteet

Mutta tässä ei ole ihan koko kuva – etäkoulutuksissa on myös haasteita. Suurin haaste on, että kouluttajan ote yleisöön on huomattavasti heikompi. On todella vaikea tietää, onko koulutettavien huomio vielä asiassa, vai tekevätkö he jotain muuta. Vaikka videotkin olisivat päällä, on paljon hankalampaa nähdä ihmisten ilmeistä ymmärryksen pilkettä silmäkulmassa. Myös koulutettavien tasainen aktivointi on vaikeampaa – yleensä on helppo saada osa yleisöstä kommentoimaan, keskustelemaan ja kysymään, mutta mukana on aina niitä, jotka ovat mieluummin hiljaa.

Etätoimittaminen vaatiikin kouluttajalta enemmän valmistautumista ja monitorointia. On yritettävä aktivoida koko osallistujakunta, seurattava ketkä osallistuvat ja ketkä eivät, haastettava hiljaisia suorilla kysymyksillä, ja tarjottava tilaa ja aikaa kaikille puhua. Tässä meidän kouluttajat ovatkin oppineet vuoden kuluessa koko ajan paremmaksi.

 

Olisiko luokkahuonekoulutuksen ja etäkoulutuksen hybridi paras ratkaisu?

Mitä tulevaisuus tuo tullessaan? Meillä Contribytellä uskomme, että modulaariset etäkoulutukset ovat nyt viimeistään todistaneet tarpeensa, ja lyöneet itsensä läpi. Uskomme, että vaikka kaikilla suomalaisilla olisi sputnikit hihassa, myös jatkossa tullaan koulutuksia toteuttamaan aikaisempaa enemmän modulaarisina etäohjelmina. Voi kuitenkin helposti kuvitella, että jonkinlainen luokkahuoneen ja etäkoulutusten hybridi toimisi vielä paremmin. Miltä kuulostaisi vaikkapa seuraavan kaltainen ohjelma:

  • kolmen tunnin luokkahuoneessa tapahtuva koulutusohjelman kickoff-intro
  • 2 tunnin etäkoulutussessioita fokusoiduista aiheista (vaikkapa advanced backlog management tai effective stakeholder management)
  • 2 tunnin käytännön harjoituskerta, ei teoriaa, vaan harjoittelua (aiheena vaikkapa superseremonia-tason backlog refinement)
  • esiin nousseiden keskusteluaiheiden työstämistä Community of Practice -formaatissa

Tällaisella luokkahuoneen ja etäkoulutuksen, teorian ja käytännön harjoittelun ja keskusteluaiheiden jatkokäsittelyn yhdistelmällä on mahdollista vieläkin tehostaa oppimista, näin uskomme. Koronakriisistä onkin syntynyt feeniks-lintu, ja tästä saamme nauttia kaikki.

 

Haluatko kuulla lisää etäkoulutusten hyödyistä? Osallistu webinaariimme torstaina 22.4. klo 9 – siellä kuulet, miksi etäily voittaa läsnäilyn!

Arto Kiiskinen

Arto Kiiskinen

Senior Consultant

Arto on urallaan nähnyt tuotekehitystä monista eri näkökulmista. Hänellä on kokemusta mm. Product Ownerin, Scrum Masterin ja tuotekehitysjohtajan tehtävistä. Niin isojen kuin pientenkin firmojen toimintatavat ovat tulleet tutuiksi. Arto rakastaa parantaa organisaatioiden oppimista sekä tuoteomistajien osaamista, ja kirjoittaa blogeja eri aiheista. Koska retrospektiivit on yksi Arton suosikkiaiheista, ovat jotkut asiakkaat antaneet hänelle lisänimen "Retromies". Vapaa-aikana Arto yrittää elää terveellisesti, ostaa mahdollisimman paljon autoja, katsoo yhä uudelleen Tähtiportti-sarjan jaksoja ja opiskelee Personal Traineriksi. Arto on kirjoittanut kirjan "OWN IT – 8 Simple Secrets of Product Owner Success". Lisää Arton ajatuksia voi lukea täältä.

Share This

Jaa tämä kollegoillesi

Jaa tämä postaus verkostoosi!