Valitse sivu

Itseohjautuva tiimi syntyy pienin askelin

10 heinä 2019

Itseohjautuva tiimi syntyy pienin askelin

heinä 10, 2019

Yksi Leanin ja ketteryyden perusperiaatteista on itseohjautuvuus. Itseohjautuva tiimi on omistautuneempi ja tehokkaampi. Kun tiimin koko aivokapasiteetti saadaan käyttöön, ratkaisut ovat luovempia, parempia ja syntyvät nopeammin ja tehokkaammin, kuin jos ratkaisuja tehtäisiin perinteisen hierarkisen organisaation tavoin. Itseohjautuvuus ja delegointi ovat kuitenkin yllättävän vaikeita asioita!

 

Nuori tiimi vaatii enemmän ohjausta – kypsä tiimi voi olla itseohjautuvampi!

Scrum Masterin tavoitteena on kehittää tiimin kemiaa niin, että itseohjautuvuus on mahdollista.

Voisi kuvitella, että ketterä tiimi on automaattisesti itseohjautuva. Mutta näin asia ei ole. On pari asiaa, mitä ketterän tiimin kanssa toimivan tuoteomistajan ja Scrum Masterin pitää miettiä. Ensimmäinen näistä on, että tiimin kypsyys ja kokemus vaikuttavat suoraan siihen, miten itseohjautuvasti tiimi pystyy ja haluaa toimia. Verrattuna kokeneeseen, pitkään yhdessä töitä tehneeseen tiimiin, nuori, juuri kasattu tiimi vaatii paljon enemmän sekä ohjausta että tutustumista, ennen kun se pystyy tekemään itsenäisesti päätöksiä. Tässä Scrum Masterilla onkin suuri rooli. Hänen tavoitteenaan on auttaa tiimiä oppimaan toimintatavat ja yhteistyö, sekä kehittää tiimin kemiaa niin, että itseohjautuva tiimi on mahdollinen.

 

Älä ole nälkäinen päätöskyylääjä – itseohjautuva tiimi tarvitsee tarpeeksi tilaa

Toinen mielessä pitämisen arvoinen asia on päätösten delegointi. Vaikka Scrumissa ja muissa ketterissä toimintatavoissa tiimi saakin tuoteomistajalta periaatteessa valtuutuksen toteuttaa kuvattu backlog item, on todella yleistä, että tuoteomistajalle tuodaan paljon asioita päätettäväksi. Tuoteomistajanhan pitääkin olla valmiina vastaamaan tiimin kysymyksiin, mutta tämä menee liiallisuuksiin, jos tuoteomistaja on ”aina selän takana” ja ”vastausautomaatti” – silloin tiimi tulee kysymään joka ikistä pientäkin asiaa.

Tuoteomistajan olisi syytä olla valmiina vastaamaan kysymyksiin, mutta viime aikoina olen alkanut miettiä, että onkohan jatkuva paikallaolo huono asia? Olisiko parempi, jos tuoteomistajalla olisi vain päivittäinen ”kyselytunti”? Voiko liika paikallaolo syödä tiimin itseohjautuvuutta? Minusta riski tällaiseen on olemassa. Samassa huoneessa tuotekehitystiimin kanssa istuessa on niin helppo tulla kysymään jokaisesta asiasta, että on vaarana, että itseohjautuvuus kärsii, ja tiimin jäsenten omat päätöslihakset eivät saa harjoitusta.

 

Itseohjautuvuus vaatii paljon: rajoja, suunnan, valtuutuksen, ison kuvan ymmärryksen…

Tuoteomistajan olisi hyvä antaa tiimin jäsenille tilaa päättää itse enemmän asioita.

Kirjoitin pari vuotta sitten blogin aktiivisesta delegoinnista. Tämän blogin viestinä oli tuolloin, että olisi hyvä, jos tuoteomistaja voisi antaa tilaa, suunnan ja rajat tiimin jäsenten itse päättää enemmän asioita. Näin toimien itseohjautuva tiimi saisi harjoitusta päätösten tekemisestä, vastuun ottamisesta, ja samalla tuoteomistajan päätöskuorma pienenisi. Tuoteomistajalle jää enemmän aikaa tehdä muita asioita, joita tuoteomistajalla aina kuitenkin riittää! Esimerkiksi asiakkaiden kanssa kommunikaatio on aina liian vähäistä.

 

Opeta pienin askelin nuorta tiimiä tekemään päätöksiä itsenäisesti

Päätösten tekemisessä voi ottaa pieniä askelia. Jos tiimin jäseniä pelottaa valintojen tekeminen, voi ensimmäinen askel olla, että tuoteomistaja pyytää tiimiä tekemään listan vaihtoehdoista. Seuraava askel voi olla, että tiimi perustelee parhaan vaihtoehdon. Tästä onkin sitten enää pieni hyppy seuraavaan askeleeseen, siihen että tiimi tekee jo valinnankin, ja vain kertoo siitä tuoteomistajalle. Täydellisen luottamuksen vallitessa kokenut tiimi voi jopa antaa täyden valtuutuksen tiimille, ja tuoteomistaja katsoo vain silloin tällöin, että asiat menevät oikeaan suuntaan. Esimerkiksi jokaisessa sprintin katselmuksessa. Toinen ajatusmalli itseohjautuvuudesta löytyy Management 3.0n ideoista. Tähän maailmaan voi tutustua vaikkapa Contribyten blogeissa ja koulutuksissa.

Itseohjautuvuus vaatii siis tiimin kokemuksen ja hyvän yhteistyön lisäksi tuoteomistajalta pokkaa antaa tiimille tilaa tehdä päätöksiä. Rajat, suunta ja tavoitteet pitää olla selviä. Tuoteomistajan vastuulla on antaa tiimille tieto, minkä valossa tiimi voi tehdä oikeita päätöksiä. Tämän lisäksi pitää myös valtuuttaa tiimi tekemään päätöksiä, eli tehdä selväksi että ”minä luotan sinuun, päätä sinä”. Vastuu asioista säilyy joka tapauksessa silti tuoteomistajalla. Hän hyväksyy tiimin työn tulokset.

 

Itseohjautuvuus pakottaa tiimin kasvamaan (siis henkisesti!)

Itseohjautuva tiimi voi saavuttaa niin paljon lisää tehoa, motivaatiota ja parempia päätöksiä, että tätä kohti kannattaa pyrkiä.

Delegointi on hankala asia. Se on hankalaa tuoteomistajalle, joka joutuu antamaan kontrollin pois. Tuoteomistaja joutuu myös tekemään paljon asioita, jotta delegointi oikeasti toimisi. Tiimi ei hyppää tekemään päätöksiä asioista sormia näpäyttämällä, vaan tässä yllä listattujen asioiden pitää olla kunnossa, jotta delegoitu päätöksenteko ja vastuunotto toimisi. Delegointi on haastavaa myös tiimille, joka joutuu vähän kasvamaan, jotta itseohjautuvuus alkaisi toimia. Itseohjautuva tiimi voi kuitenkin saavuttaa niin paljon lisää tehoa, motivaatiota ja yksinkertaisesti nopeammin parempia päätöksiä, että tätä kohti kannattaa pyrkiä.

 

Muistilista parempaan itseohjautuvuuteen

Laitetaan tähän vielä lopuksi muistilista parempaan delegointiin:

Tuoteomistaja:

 • ole paikalla tarpeeksi mutta älä ota joka päätöstä itsellesi
 • anna tilaa, ja selvä valtuutus päätöksenteolle
 • muista kiittää!
 • Valvo ja korjaa tarvittaessa
 • pidä huolta, että tiimi oikeasti ymmärtää ison kuvan joka hetki
 • mieti jokaisen backlog itemin kohdalla, voitko antaa tiimille vapauden päättää jostain osasta tai kokonaisuudesta
 • auta tiimiä parempaan itseohjautuvuuteen pyytämällä vaihtoehtoja, suosituksia, päätösehdotuksia ja tietoa tehdyistä päätöksistä
 • tee selväksi, että vastuu on sinulla ja luotat tiimiin, ja että on turvallista tehdä päätöksiä.

Scrum Master:

 • ymmärrä tiimin kypsyys ja kokemus ja pyri nostamaan sitä, jotta parempi itseohjautuvuus ja vastuunotto olisi mahdollista
 • Tutustu Management 3.0n delegointiajatuksiin
 • kannusta aktiiviseen vastuunottoon

Onko tiimin kehittäminen ajankohtaista? Käy lukemassa lisää aiheesta tai lataa oppaamme alta!

Toimivan tiimin työkalut -opas

Oppaasi tiimin kehittämiseen ja tehokkaaseen yhteistyöhön.

Arto Kiiskinen

Arto Kiiskinen

Senior Consultant

Arto on urallaan nähnyt tuotekehitystä monista eri näkökulmista. Hänellä on kokemusta mm. Product Ownerin, Scrum Masterin ja tuotekehitysjohtajan tehtävistä. Niin isojen kuin pientenkin firmojen toimintatavat ovat tulleet tutuiksi. Arto rakastaa parantaa organisaatioiden oppimista sekä tuoteomistajien osaamista, ja kirjoittaa blogeja eri aiheista. Koska retrospektiivit on yksi Arton suosikkiaiheista, ovat jotkut asiakkaat antaneet hänelle lisänimen "Retromies". Vapaa-aikana Arto yrittää elää terveellisesti, ostaa mahdollisimman paljon autoja, katsoo yhä uudelleen Tähtiportti-sarjan jaksoja ja opiskelee Personal Traineriksi. Arto on kirjoittanut kirjan "OWN IT – 8 Simple Secrets of Product Owner Success". Lisää Arton ajatuksia voi lukea täältä.

Share This

Jaa tämä kollegoillesi

Jaa tämä postaus verkostoosi!